Langrenn

Nå stiller løperne mamma-krav til FIS

Marit Bjørgen og Aina-Kaisa Saarinen hadde en lang prat under stafetten. Nå skal løperne møte FIS.

Babyprat: Marit Bjørgen (til venstre) og Aino-Kaisa Saarinen hadde en lang prat mens de fulgte kvinnestafetten på Lillehammer.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

LILLEHAMMER (adressa.no): Marit Bjørgen er langt fra den eneste kvinnelige toppløperen som skal bli mamma. Slovenske Katja Visnar er allerede blitt mor, mens også finske Aino-Kaisa Saarinen og Kikkan Randall fra USA venter barn.

Saarinen, som skal bli mamma i mai, bestemte seg lørdag for å gi seg i konkurransesammenheng denne sesongen. Kroppen sa rett og slett stopp. Derfor så hun stafetten sammen med Marit Bjørgen fra tilskuerplass, og de to hadde en lang samtale om den nye tilværelsen som venter.

  • Høygravid Marit Bjørgen: — Jeg savner nervøsiteten

Overfor Adresseavisen forteller Saarinen at hun informerte Bjørgen om at det internasjonale skiforbundet (FIS) vil møte Saarinen og Randall i forbindelse med verdenscuphelga i Toblach like før jul. Der skal duoen blant annet legge frem ønsker som skal gjøre det enklest mulig å kombinere mammarollen med satsing på toppnivå neste sesong.

Venter barn: Fred Børre Lundberg og Marit Bjørgen venter barn like før jul.

Vil ha full akkrediteringEt av kravene løperne trolig vil komme med er at barnevaktene skal få full akkreditering i forbindelse med konkurranser.

— Vi ser ikke for oss at en person fra FIS skal være tilstede for å passe barna, men fedrene må for eksempel kunne være akkreditert i startområdet, forklarer Saarinen.

Les også

Ny maktdemonstrasjon av de norske skidamene

— Jeg og Kikkan skal ha en brainstorming med FIS om hva de kan gjøre for oss. Jeg fortalte Marit om møtet vi skal ha i Toblach og spurte om hun hadde noen innspill.

Innstilt på å være med

Bjørgens samboer Fred Børre Lundberg, som også er på plass på Lillehammer, er svært positiv til planene.

— Det høres bra ut at det blir lagt til rette, slik at de får satse slik de vil. Jeg vil tro dette har vært ei utfordring tidligere. Hvis det blir satt i system så er det ingenting som er bedre enn det, sier han til Adresseavisen.

Den tidligere kombinertstjernen er innstilt på å reise sammen med Bjørgen på skirenn neste sesong.

Les også

Jacobsen vraket fra Norges førstelag: – Jeg var ikke enig

— Jeg er innforstått med at jeg skal være med en del, og det gleder jeg meg til.

Graviditet og fødsel

Saarinen forteller at praten med Bjørgen handlet om graviditet og fødselen som venter.

— Hun takket for at vi fortalte om møtet i Toblach. Det er veldig bra at FIS tar grep når det gjelder dette temaet. Jeg er glad for at de allerede har begynt å tenke på det.

Den finske løperen har ingen problemer med å godta at sesongen er over for hennes del.

— Lørdag følte jeg at tiden er inne for å si stopp. Det er veldig greit å vite at kroppen din forteller hva som er fornuftig å gjøre.

Det norske førstelaget, med Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg, Therese Johaug og Heidi Weng, var som ventet suverene på stafetten. De gikk i mål nesten to minutter foran Finland. USA tok tredjeplassen.

Les mer om

  1. Marit Bjørgen