Her blir Johaug utfordret til håndbak

<p>Therese Johaug (24) har vært for svak i lett terreng. Derfor har hun brukt sommer og høst til å bygge muskelmasse. Derfor utfordret Aftenposten henne til håndbak.</p>

Therese Johaug og Erlend Nesje i håndbak på Beitostølen.
  • Erlend Nesje
    Erlend Nesje

BEITOSTØLEN (Aftenposten.no): I bratte bakker er hun nesten uslåelig. Men i lettere terreng har Johaug trøblet mer. Nå har 24-åringen større muskler enn sist sesong. Premien for mange timer med blodslit i styrkerommet? Større fart – og bedre sjanse til å vinne Tour de Ski.

— Langrennskonkurransene har endret seg, det er flere fellesstarter, det er flere sprinter, det er flere renn som avgjøres helt på slutten. Som oftest avgjøres alle renn i flatt terreng og der har jeg hatt en del å hente. Derfor har jeg i sommer og høst hatt fokus på styrke og trening i lett terreng , forteller Johaug til Aftenposten.

— Du trenger ikke være rakettforsker for å finne ut at det var mer å hente på styrke. Therese måtte bli bedre i høy fart og lett terreng. I motbakker er hun jo helt suveren, sier landslagstrener Egil Kristiansen.

- Hvorfor begynne med det først nå?

— Alt har sin modningstid. Ikke alt kan prioriteres samtidig. Det blir fort lapskaus når alt skal i samme gryte, svarer sjefen for verdens desidert beste kvinnelandslag.

Johaug er kraftigere. Og hun føler seg sterkere. Sist helg kom 24-åringen for eksempel helt til finalen i den klassiske sprinten på Beitostølen. I tillegg imponerte Johaug i de to individuelle rennene.

— Jeg har fått god oppfølging av Olympiatoppen og har hatt faste økter gjennom vår, sommer og høst.

- Hvilke øvelser?

— Det har dreid seg mye om basisøvelser generelt for hele kroppen. Men også maks-styrkeøvelser som benkpress, pullover, hangups, beinhev, alle slags øvelser.

- Og effekten?

— Vi hadde en styrketest i vår og to i høst. Det har vært forbedringer. Alle jentene på laget har tatt tak i styrketreningen og gått mer systematisk til verks. Det er mer kvalitet på den treningen vi gjør.

- Men hvor mye sterkere er du?

— Om jeg tar 45 eller 39 eller 29 kilo i en pullover er ikke interessant å høre. Det blir bare barnemat i forhold til deg, svarer Johaug og følger opp med et langt "neeeeei, du tøyser" når Aftenposten utfordrer til duell i håndbak. En duell Johaug til slutt vinner. Lett.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

MOTBAKKESTYRKE: Det er på den siste etappen av Tour de Ski at Therese Johaug virkelig har sin styrke. I år har hun et mål om å være først på toppen. FOTO: TROND TANDBERG.

Topp i touren

Premien for det solide arbeidet kan bli en topplass i Tour de Ski. Johaug har de senere årene vært nærmest utilnærmelig opp monsterbakken Alpe Cermis på Tourens aller siste dag. Utfordringen har vært at hun har tapt for mye på de flatere etappene – og dermed har hatt altfor mye å hente inn i avslutningen.

Nå håper hun å være enda sterkere på flatt terreng. Dessuten er det én sprintetappe mindre i den kommende utgaven av Tour de Ski. Hun ble nummer to sammenlagt i 2011. Og nummer tre sist vinter. Kanskje hun kan ta steget helt til topps i januar?

— Jeg håper at jeg kan ta noen steg i den retningen. At testene viser at jeg er bedre gir en god bekreftelse. Men en annen ting er å få det ut når du skal gå skirenn, det er mange andre faktorer som også spiller inn. Det er ikke gitt at det går den veien en ønsker. Men det er lov å håpe.

Følg Erlend Nesje på Twitter: @ENesje