Langrenn

Dette skjer når farten er over 130 kilometer i timen

Hekkspoileren til Petter Northugs ulykkesbil hever seg automatisk hvis bilen kjører over 130 kilometer i timen.

Bak på ulykkesbilen kan du se at hekkspoileren står opp fra bilen. Den går først opp automatisk hvis bilen er i en hastighet over 130 kilometer i timen.
  • Pål Solberg

Bilder adressa.no tok på ulykkesstedet etter Northug-krasjen, som skjedde på Byåsen i Trondheim natt til 4. mai i år, viser at hekkspoileren på bilen han krasjet med står opp.

— Hekkspoileren på bilen Northug krasjet med vil automatisk heve seg i en hastighet på over 130 kilometer i timen. Men det er fullt mulig å overstyre det i hvilken som helst hastighet. Det gjør man ved å trykke på en knapp i midtkonsollen i bilen, sier informasjonssjef Marius Tegneby i Audi Norge til adressa.no.

LES OGSÅ: Northug satt i avhør under pressekonferansen

Bilen skal holde marktrykket

Han opplyser at fartsspoileren også kan heve seg automatisk noe før bilen har kommet opp i 130 kilometer i timen. Dette skjer fordi bilen ikke skal miste marktrykket.

— Det er ulike variabler som gjør at spoileren hever seg. Det er først og fremst hastighet, men også andre variabler påvirker dette, som eksempelvis vind eller bilens veigrep, sier Tegneby.

LES OGSÅ: Northugs trener: - Man lurer jo på: «er det mulig?»

Kjørte minst 83 km/t

I tiltalebeslutningen, som ble offentliggjort i går, kommer det frem at Northug skal ha kjørt i minst 83 kilometer i timen før krasjen. På stedet der Northug krasjet er det en fartsgrense på 40 kilometer i timen. Ifølge tiltalebeslutningen gjorde bilen Northug et 16 meter langt hopp, før han kjørte videre og krasjet i autovernet.

— At spoileren sto opp forteller dette ikke noe om hvilken hastighet bilen kjørte. Det er fullt mulig å overstyre dette, sier informasjonssjefen.

- Kan spoileren ha hevet seg som følge av krasjen?

— Den skal ikke gjøre det, men ved en større kollisjon kan det skje mye med en bil, så det er umulig å svare på det, sier han.

LES OGSÅ: Advokat – Ikke overrasket om Northug får sju til åtte måneder i fengsel

- Ingen kommentar

Northugs advokat, Rasmus Brodtkorp, ønsker ikke å kommentere hvorvidt Northug har opplyst i avhør at han kjørte i en annen hastighet enn det som går frem i tiltalebeslutningen.

- Har Northug forklart seg noe om han manuelt hevet spoileren på bilen eller om den hevet seg automatisk?

— Det har jeg ingen kommentar til, sier han.

LES OGSÅ: Dette er Northug tiltalt for

Undersøkte bilen

Etter at den berusede skistjernen krasjet sin Audi A7 i General Bangs vei på morgenen 4. mai, rykket ulykkesgruppen til Statens vegvesen region Midt-Norge ut. De utarbeidet deretter en teknisk rapport om ulykken på oppdrag fra politiet.

Gruppen gjorde målinger på ulykkesstedet og gjennomførte en teknisk kontroll av Audien til 28-åringen.

Adressa.no var i dag kontakt med Bjørn Wiik leder for vegvesenets ulykkesgruppe i Sør-Trøndelag, for å få innsyn i rapporten, samt få informasjon hva den eventuelt sier om hvorfor spoileren på Audien var utløst. Wiik henviste da til politiet.

Påtaleleder Harald Moholt ved Sør-Trøndelag politidistrikt opplyser til adressa.no at de ikke vil gi innsyn i rapporten, og viser til at dette er et dokument i en ikke avgjort straffesak.

LES OGSÅ: Northug forklarte tre ganger at kameraten kjørte ulykkesbilen

Les mer om

  1. Petter Northug