Langrenn

Jespersen: - Én prosent sjanse for at jeg tar gull

Chris Jespersen med sin egen versjon av "Marit Bjørgensk" selvsikkerhet.

Chris Jespersen håper han skal klare å ta medalje på 15 kilometer fri i Falun. Foto: NTB Scanpix

  • Øystein Vik

Chris Jespersen har fått med seg Marit Bjørgens utspill i VG om at det er 99 prosent sjanse for at hun tar individuelt gull i Falun. Selv har han langt fra like selvsikker som skiesset fra Trøndelag.

— Jeg kan ikke si 99 prosent. Jeg vil heller gå for den ene prosenten. Jeg har jo aldri vunnet før, og er avhengig av en maksdag, sier Jespersen. Han trener for tiden i Oslo, og snakker med BT mens han legger ut på treningstur i Nordmarka sammen med Sjur Røthe.

— Jeg har en sjanse på 15 kilometer fri i VM, men hvor stor den er, er umulig å si, sier Jespersen.

Les også

Fire norske VM-håp får toppkarakter

Lenge siden sist pallplass

Sett med hordalandske øyne er det relativt magert før VM på ski innledes om en ukes tid. Sjur Røthe fra Voss har ikke vært på pallen siden verdenscuprennene på Lillehammer i starten av desember. Jespersen fra Skånevik gikk sitt beste renn for sesongen like før jul, da han ble nummer tre på 15 kilometer fri i Davos. Siden har de to slitt med sykdom og ikke fått ut sitt beste.

— Bekymrer det deg at det er lenge siden du var på pallen?

— Det tenker jeg ikke på i det hele tatt, sier Jespersen, og snur på det.

— Det er også lenge siden sist jeg gikk 15 kilometer skøyting med individuell start. Men sist jeg gjorde det, var jeg på pallen, sier Jespersen.

Han trener nå bare skøyting og satser alt på å få gå 15 kilometer fri i VM. Tremilen med skibytte har han avskrevet.

Les også

Svenske skistjerner i burgerklær: - De latterliggjør seg selv

Har tro på 15 kilometeren

Jespersen vurderer å ta mandlene etter sesongen, i et håp om at det skal hjelpe ham til å være mindre syk. Nå er han igjen i Oslo og trener der for å unngå å bli smittet av datteren hjemme i Trondheim.

NM på Røros gikk han glipp av på grunn at han ikke var helt i form.

— Det er ikke bevisst at jeg ikke har vært i form tidlig i år. Det kommer an på treningshverdagen, og jeg har ikke fått gjort det jeg skal. Jeg har vært en del syk, sier Jespersen.

— Chris har alltid problemer med at han er tett i brystet. Det er vanskelig nok å hevde seg i langrenn når man er frisk, og nesten umulig når man er litt syk. Det er viktig nå at han blir helt frisk før VM, sier landslagstrener Trond Nystad.

Nystads håp er at Jespersen skal slå til på 15 kilometer fri med individuell start.

— Vi vet at han kan gå ekstremt fort på den distansen. Der er han absolutt en medaljekandidat, og formpilen hans peker opp nå, sier Nystad.

Les også

Hellner: - VM handler ikke om Northug mot Sverige

— Det bor mye i Sjur

Også Røthe har slitt med sykdom siden jul. Han har både hatt luftveisproblemer og smerter i ryggen. I tillegg har han slitt med manglende selvtillit på grunn av at resultatene har uteblitt.

— Men vi vet at det bor mye i Sjur og får han en god uke nå før VM, kan han ta medaljer han også. Før VM for to år siden hadde han alt annet enn en optimal oppladning, men da tok han to medaljer med seg hjem, sier Nystad.

Røthe har brutt Tour de Ski i år, og i det siste har han stått av både stafetten i NM og Holmenkollmarsjen som han skulle gå sist helg.

— Sjur er ikke i hundre nå, men det kan løsne for ham før VM, sier Nystad.

Les også

Tror favorittdistansen i VM gikk i vasken

Han og resten av landslagsledelsen har en vanskelig jobb når det gjelder å ta ut laget til de ulike distansene i VM. Pr. nå virker Petter Northug jr., Martin Johnsrud Sundby, Didrik Tønseth og Niklas Dyrhaug å være i førersetet til å gå den første distansen som er 30 kilometer med skibytte. Så ligger Røthe og Jespersen begge brukbart an til å få gå 15 kilometer skøyting med individuell start som kommer etter. Hvem som får gå stafett og femmil vil komme an på prestasjonen tidligere i mesterskapet.

— Pr. i dag er ikke Røthe og Jespersen toppkandidater til å få gå tremilen. Det er på 15 kilometeren de har hatt best resultater, og det er der sjansen er størst, sier Nystad.

Til helgen skal det gåes 15 kilometer fri i verdenscupen i Østersund. Det blir generalprøven før VM, og kan bety en del for uttaket.

Langrennsløpene i Falun-VM for herrer

Torsdag 19. februar: Sprint, klassisk.

Lørdag 21. februar: 30 kilometer med skibytte, fellesstart.

Søndag 22. februar: Lagsprint, fristil.

Onsdag 25. februar: 15 kilometer fristil, individuell start.

Fredag 27. februar: Stafett.

Søndag 29. februar: 50 kilometer klassisk, fellesstart.

Les også

  1. Kowalczyk: - Etter Falun starter jeg et nytt kapittel

  2. Syk Jespersen droppet 15-kilometeren

  3. Johaug unngår VM-prat med Marit Bjørgen

Les mer om

  1. Chris Jespersen