Langrenn

Brite knuste nordmennene: – Kong Harald, Erna Solberg, can you hear me?

Nei, det er ikke tull: Ingen norske på pallen på sprinten i Toblach. – Helt rått, sier skotten Andrew Young (23).

Fra venstre: Amerikanske Simeon Hamilton (andreplass), italienske Federico Pellegrino (vinner) og briten Andrew Young (tredjeplass) utgjorde pallen etter sprinten i Toblach.
  • Fredrik Saltbones
    Fredrik Saltbones

– Vi er slått av Storbritannia i en verdenscupsprint! Kong Harald, Erna Solberg, can you hear me? Your boys took a hell of a beating, utbrøt NRKs kommentator Jann Post etter sprintfinalen i Toblach.

Post refererte selvfølgelig til tidligere NRK-kommentator Bjørge Lilleliens legendariske seierstale etter Norges 2-1-seier mot England i 1981.

Det finnes ikke så mange byråbilder av Andrew Young. Dette er tatt under en trening i Sotsji-OL i fjor.

Norge hadde to representanter i herrefinalen, Sondre Turvoll Fossli og Finn Haagen Krogh, men de norske langrennsutøverne fikk det tøft i finalen.

  • Sjekk disse 10 legendariske idrettssitatene: – I felt very pig today

De måtte nemlig se seg grundig slått av italienske Federico Pellegrino (nummer én), amerikanske Simeon Hamilton (to) og briten Andrew Young (tre). Også Jovian Hediger fra Sveits snek seg foran på resultatlisten.

Young til Aftenposten: — Sjukt

At Young, som er fra Skottland, klarer å hamle opp med nordmennene er en liten sensasjon. Briten har aldri utmerket seg spesielt i internasjonal langrenn tidligere. Hans beste plassering i verdenscupen var på forhånd niendeplassen fra Davos forrige helg.

– Ja, dette var ganske sjukt, og uventet, sier Andrew Young (23) på telefon fra Italia – til Aftenposten.

Skotten snakker norsk og bor til daglig på Lillehammer, der han trener med det norske laget Team Synnfjell. Pallplassen i Toblach er hans internasjonale gjennombrudd.

— Det var ikke forventet å komme til finalen engang. Semifinale var målet, men når man kommer til finalen, så går man for pallen, sier 23-åringen.

– Hvordan opplevde du løpet?

Sondre Turvoll Fossli (t.h) og Finn Haggen Krogh er ofte blant de beste i verden i sprint. I dag måtte begge se seg slått av en italiener, en amerikaner, en brite og en sveitser.

– Det er rått!– Underveis tenkte jeg at det kunne bli seier. Men jeg ble litt sliten på slutten og da måtte jeg kjempe for å komme på pallen.

– Hvordan er det å slå alle nordmennene?

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye over det ennå, men det er jo rått! Jeg har som mål å fortsette på samme måte utover sesongen.

Young trenes av nordmannen Jostein Hestmann Vinjerui, som så å si utgjør hele Storbritannias støtteapparat i Toblach.

Petter Northug så frisk ut på prologen og i kvartfinalen av Toblach-sprinten, men i semifinalen ble han slått ut.

– Dette var morsomt. Vi vet at han har et bra nivå inne, og i dag viser han at han er klar for å spise kirsebær med de store gutta, sier en glad Jostein Hestmann Vinjerui.

Fossli: – Andrew er en kjempekar

– Det var uventet at han skulle havne på pallen. Helt rått at han klarte det, sier treneren.

Sondre Turvoll Fossli prøvde å glede seg over britens suksess.

– Det er kult at det er flere som hevder seg, og det er moro for ham. Andrew er en kjempekar, så det er bare hyggelig, sier Sondre Turvoll Fossli til NRK.

Petter Northug ble slått ut i semifinalen. Det ble også Håvard Solås Taugbøl og Martin Johnsrud Sundby, mens Eirik Brandsdal, Anders Gløersen, Emil Iversen, Ola Vigen Hattestad og Pål Golberg forsvant i kvartfinalen.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport.

Hør og abonnér via Itunes på telefonen din her , via desktop her , eller lytt med ett klikk her:

Les også

  1. Svindal knuste alle igjen: – Han gjør akkurat som han vil!

  2. Norsk svenskerevansje i Toblach

  3. Marerittet fortsetter for Sverige-stjernen: – Noe er feil

  4. Slik reagerer svenskene på nok en norsk vintertriumf: – Ikke i alpint også ...

  5. Sensasjon: Historisk norsk trippel i Val Gardena