Kalvå slår tilbake etter disk-påstander: – Blir sure når de blir nummer to

LAHTI (VG) Anne Kjersti Kalvå (30) gled fra konkurrentene nedover og tok sin første verdenscupseier i karrieren i det siste rennet for sesongen. Men en svensk ekspert mener hun burde blitt disket.

Etter å ha slått verdens sterkeste distanseløpere med en avslutning det luktet svidd av, var Kalvå svært oppgitt da hun ble konfrontert med disk-påstandene til Viaplay-ekspert i Sverige, Teodor Peterson.

VG spurte om Kalvå faktisk skøytet, noe hun ikke hadde lov til på søndagens klassiskdistanse, ned den ene bakken like før avslutningen.

– Jeg gjør ikke det (skøyter) hvis ikke juryen har disket meg, sier Kalvå.

Ifølge den svenske avisen Expressen har juryen har sett på situasjonen og går angivelig ikke videre med saken.

TOK SEIEREN: Anne Kjersti Kalvå krysser målstreken først foran Jonna Sundling og tyske Katharina Hennig etter 20 kilometer klassisk i Lahti.

– Men har du sett TV-bildene?

– Nei. Og jeg har bevisst ikke skøytet. Det er kjipt det er fokuset i dag. Når jeg kjører bra nedover, bra i svingene der de andre ploger. De kan heller øve på svingteknikk, sier trønderen.

– Hva tenker du om ekspertuttalelsen, da?

– De blir sure når de blir nummer to, sier Kalvå syrlig, og viser til at Peterson er svensk og måtte se at Jonna Sundling ble beste i blågul trikot på en andreplass.

Peterson reagerte imidlertid på den siste nedoverkjøringen til stadion. Kalvå, som for dagen hadde svært gode ski, passerte samtlige. Hverken Frida Karlsson eller Ebba Andersson som også lå i gruppen kunne erindre at noe ureglementert skjedde.

Men ifølge eksperten skjedde følgende:

– Jeg reagerte på at Kalvå fikk ei luke utfor. Ser man på hva som skjer, så går Kalvå på innsiden og bruker både høyre og venstre ski på en ulovlig måte, hevdet Peterson.

– Her skøyter Kalvå utfor og får på den måten en luke som blir avgjørende. Det er noe som ikke er tillatt, sier han og viser TV-bildene.

Peterson fastslår at den måten å gå på ikke er tillatt i klassisk stil.

– Om jeg var svensk landslagssjef, ville jeg undersøkt disse bildene og se om FIS-juryen anser det som regelbrudd.

GIR KALVÅ STØTTE: Viaplays ekspertduo, Martin Johnsrud Sundby og Niklas Dyrhaug, her avbildet under VM i Planica.

Martin Johnsrud Sundby i det norske Viaplay-studioet mener svenskene har en dårlig sak:

– Hun bytter spor og finner ei ny linje. Det er vanskelig å vite hva svenskene mener er galt. Jeg kan ikke finne noe, sier han - og får støtte av Marthe Kristoffersen ved sin side.

Ekspertkollega Niklas Dyrhaug sier følgende:

– I mine øyne gjør ikke Anne Kjersti noe ureglementert.

Kalvås lagvenninner var også litt frustrerte over at en eventuell diskvalifisering ble tema etter rennet.

– Unødvendig, sier Tiril Udnes Weng – som selv ble nummer 18 – til VG om Petersons vurdering.

KLAR TALE: Fra Tiril Udnes Weng, her med gul ledertrøye under søndagens 20 kilometer fellesstart i klassisk.

Hun fortsetter:

– Jeg har ikke sett det. Hvis hun hadde skøytet stort, så skulle jeg kritisert det. Men det kan jeg ikke tenke meg. Man vil jo utnytte teknikksoner og sånne ting, men skal man diske henne i dag, så så jeg noen i blågul drakt som gjorde det i går.

– Veldig kjedelig. Det er det siste man vil på en sånn dag. Det er jo første verdenscupseier, det skal være moro og glede, sier Ingvild Flugstad Østberg, nummer ni på dagens distanse.

Ebba Andersson og Anne Kjersti Kalvå fører an på søndagens 20 km i Lahti.

Kalvå har hatt en eventyrlig avslutning på vinteren med ett gull (stafett) og to sølv (teamsprint og 30 km) i Planica-VM og nå sin første verdenscupseier.

Under søndagens løp var hun åpenbart bestemt på at hun skulle få til noe bra. Kalvå lå helt fremme i en tetgruppe som sakte, men sikkert ristet av seg hovedfeltet.

Det ble etter hvert tydelig at Frida Karlsson, Ebba Andersson, Jonna Sundling, Kerttu Niskanen, Katharina Hennig, Krista Pärmäkoski og Kalvå skulle gjøre opp om seieren.

I den siste bakken ned mot den berømte «Lahti-svingen» viste imidlertid Kalvå at hun både er i form, hadde gode ski og manøvrerte godt. Hun la seg helt foran. De siste 500 meterne var det ingen som var i nærheten av å ta henne igjen.

– Det er ganske rått, det er en god følelse, sier Kalvå om seieren i Finland og fortsetter:

– Jeg ventet på at de skulle komme opp på siden av meg på oppløpet der. Det gjorde de ikke. Det var deilig