Langrenn

Klæbos konkurrenter slår seg sammen: – Ikke noen revolusjon

Federico Pellegrino (30) og Sergej Ustjugov (29) skal trene sammen før OL i Beijing i 2022. Det skremmer ikke Klæbo-leiren.

VM-PALLEN I SPRINT I 2017: Sølvvinner Sergej Ustjugov (t.v.), gullvinner Federico Pellegrino og Johannes Høsflot Klæbo med bronse.
  • Jostein Overvik, VG
Aftenposten samarbeider med VG-sporten. Derfor får du som Aftenposten-leser også artikler og tjenester som er laget av VG.

Det meddeler det russiske langrennsforbundet i en pressemelding.

Italienerne Federico Pellegrino og Francesco De Fabiani skal trene sammen med de russiske utøverne i treningsgruppen til Markus Cramer.

Der finner man blant andre Sergej Ustjugov, Gleb Retivykh, Artjom Maltsev og Jevgenij Belov.

– Jeg må nok bare komme i gang med treningen igjen, om jeg skal klare å hamle opp med russerne og italienerne til vinteren, sier Johannes Høsflot Klæbo.

– Det er ikke noen revolusjon, vil jeg tro, sier Kåre Høsflot – morfar og trener for Johannes Høsflot Klæbo med seks strake VM- og OL-gull i sprint. Høsflot kaller samarbeidet over landegrensene for «artig».

– Tror du det vil gi sterkere konkurranse?

– Nei, det tror jeg ikke. Det kan kanskje være spennende å slå seg sammen og samarbeide på denne måten, men jeg vet ikke om det er noe å hente, sier Høsflot til VG.

Flere av Johannes Høsflot Klæbos tøffeste dueller i sprintløypen har vært mot nettopp disse utøverne. Ustjugov ble nummer fem da Klæbo vant og Norge tok storeslem med å tapetsere pallen under vinterens klassiske VM-sprint i Oberstdorf.

Pellegrino tok i 2017 VM-gull foran Ustjugov da Klæbo debuterte med bronse på fristilsprinten. To år senere ble det gull til Klæbo, sølv til Pellegrino og bronse til Retivykh under VM i Seefeld i fristil. Under det kommende OL i Beijing skal gullet igjen avgjøres på skøyteski.

– Vi får se i februar 2022, svarer Pellegrino til MatchTV på spørsmål om dette vil resultere i at han slår nordmannen i OL.

Målet med den nye treningsgruppen er å optimalisere sommer- og høstoppkjøringen inn mot Beijing-lekene i februar.

– Vi har ingen Klæbo eller Bolsjunov som gjør at vi kan kalle oss den absolutt sterkeste treningsgruppen. De trener ikke med oss – men de trener heller ikke sammen. Hver av dem har sitt eget sterke lag, sier Pellegrino, som omtaler Cramers treningsgruppe «som en av dem sterkeste i verden».

Ifølge Kåre Høsflot har Johannes Høsflot Klæbo absolutt ingen planer om å bli svakere i sprint.

– Vi har ikke tenkt å gjøre veldig mye annerledes egentlig, sier treneren og bekrefter at planen er å beholde trøkket i sprint og utvikle distansekapasiteten ytterligere. I VM gjorde trønderen sin beste mesterskapsprestasjoner på lange løp med 4.-plassen på 30 km med skibytte. Han ble disket fra VM-gullet på 50 km.

Russlands skipresident Jelene Välbe er sikker på at samarbeidet med italienerne vil gjøre begge nasjoner bedre.

– Jeg er overbevist om at både russiske og italienske løpere vil dra nytte av dette, og da særlig Federico Pellegrino. Dette er et solid skritt på veien i utviklingen av langrennssporten. Her møtes to ulike treningsmetoder, sier Välbe.

Johannes Høsflot Klæbo mener det kan gagne skisporten:

– Jeg er veldig positiv til at man samarbeider og utveksler kunnskap over landegrenser. Jeg tror at dette er positivt for utviklingen av skisporten.

Les mer om

  1. Johannes Høsflot Klæbo
  2. Sergej Ustjugov
  3. Federico Pellegrino
  4. Vintersport
  5. Langrenn