Nakstad om koronatesten som lar langrennseliten konkurrere: – En negativ test vil ikke frikjenne smitte

Såkalte hurtigtester er foreløpig ikke nok for å utelukke koronasmitte, mener norske myndigheter. Siden langrennsutøverne kom til Finland, er de kun blitt testet på den måten.

Therese Johaug og resten av langrennseliten har kun gjennomgått en hurtigtest for koronasmitte siden de kom til Finland.
  • Sondre Moen Myhre

Nærmest rett etter landing i Finland for langrennslandslaget kom sjokkbeskjeden om at landslagstrener Eirik Myhr Nossum hadde testet positivt på koronaviruset. Dermed havnet hele landslaget i karantene onsdag ettermiddag, og verdenscupåpningen sto i fare.

– Det var det verst tenkelige scenarioet. Det var helt surrealistisk, sier langrennssjef Espen Bjervig.

Nossum hadde testet positivt på en såkalt antigen hurtigtest. Ved denne typen test kommer svaret i løpet av 15–30 minutter. Like etterpå tok han en PCR-test. Det er den etter hvert så kjente koronatesten som tar 1–4 dager å få svar på.

72 timer før innreise hadde han testet negativt på en slik test, slik FIS-protokollen krever. Torsdag formiddag kom kontrabeskjeden om at Nossum likevel ikke var smittet. Hurtigtesten var såkalt falsk positiv.

Dermed var Nossum klar for renn i Ruka. Det var også alle andre som hadde testet negativt på hurtigtesten. Ingen som testet negativt på den, behøvde å ta PCR-test.

Men siden Nossum testet falskt positivt, kan det da bety at personer som faktisk er smittet, kan ha testet falskt negativt på hurtigtesten i Finland?

Vil i beste fall bomme på 2 av 10

Ja, mener norske helsemyndigheter. De evaluerer nå antigene hurtigtester. Resultatene ventes publisert 1. desember. I Norge i dag er ikke den antigene hurtigtesten godkjent for å påvise eller utelukke smitte alene.

«Hurtigtesten bør helst tas parallelt med ordinær PCR-analyse fra de samme pasientene», står det i et brev Helsedirektoratet sendte til norske kommuner 13. november.

Grunnen er blant annet at norske myndigheter foreløpig ikke er sikre på hvor pålitelige hurtigtestene er.

– Det kommer an på hvilke typer hurtigtester som brukes, og i hvilken sykdomsfase de benyttes. Personer med nyoppståtte symptomer har størst sannsynlighet for å teste positivt ved en hurtigtest dersom det benyttes en god test, og prøven tas på korrekt måte. Da vil antagelig åtte av ti smitteførende personer fanges opp av hurtigtesten, sier assisterende direktør i Helsedirektoratet, Espen Nakstad.

Dette er hurtigtesten som prøves ut i Norge. En konklusjon om bruken vil komme 1. desember.

En hurtigtest vil altså i beste fall bomme på to av ti smittede personer.

– Dersom man har symptomer på luftveisinfeksjon, vil de beste antigentestene fange opp flertallet av covid-19-syke personer. Noen smitteførende personer vil imidlertid kunne avlegge en falsk negativ test. En negativ test vil uansett ikke frikjenne en person fra å være smittet, forklarer Nakstad.

PCR-tester er derimot ikke like avhengige av testtidspunkt som hurtigtestene, og de har større treffsikkerhet. Den vil fange opp 9 av 10 smittede, forteller Nakstad.

– PCR-tester fanger antagelig opp noen flere smittede personer enn antigentester, men også PCR- tester må tas på korrekt måte for å kunne stoles på, utdyper han.

– En type antigen hurtigtest er blitt testet ut i Norge. Den kan tas i bruk etter hvert i visse situasjoner, sier Nakstad. Konklusjonen kommer i neste uke.

Fikk avslag av norske myndigheter

Dokumenter Aftenposten har fått innsyn i, viser at Skiforbundet i forbindelse med det avlyste verdenscuprennet på Lillehammer foreslo å bruke antigene hurtigtester.

Begrunnelsen var følgende fordeler:

  • Raskere identifikasjon, tilbakemelding og oppfølging av positivt testresultat.
  • Enklere gjennomføring av testingen inn i arrangementet.
  • Enklere logistikk med hensyn til karantene på innkvarteringsstedene.

I sitt svar på forslaget anbefalte Helsedirektoratet ikke å bruke hurtigtest for å undersøke smitte blant deltagerne.

«Antigen hurtigtester er foreløpig ikke validert i Norge (...) Vi anbefaler derfor at arrangør legger PCR-testing til grunn i planleggingen av testregimet ved arrangementet fordi dette foreløpig er eneste godkjente laboratoriemetode for påvisning av sars-CoV-2 i Norge», står det.

Skiskyting og langrenn med forskjellige regler

45 mil lenger sør i Finland er det denne helgen verdenscupåpning i skiskyting i Kontiolahti. Der testes alle med den mer presise PCR-testen, opplyser skiskytterlandslagets leder i helse- og fysioteamet, Ragnar Hagen.

– Jeg var litt overrasket da jeg så at det var antigen-test, sier han om testregimet for langrenn.

Der det foreløpig er oppgitt kun én falsk positiv test på Nossum, og én positiv hurtigtest hos den islandske landslagstreneren, er det smittekaos hos skiskytterne. Torsdag kveld hadde 15 av 700 personer testet positivt, skriver NRK. Fredag ble det meldt om ytterligere positive prøver.

I den norske langrennsleiren ble det ikke pålagt nye tester før fredagens renn etter at Nossum testet negativt på PCR-testen. På direkte spørsmål om hva landslagslege Øystein Andersen tenker om bruken av hurtigtest i langrennsleiren, svarer han følgende:

– Jeg forholder meg til de retningslinjer vi blir pålagt av arrangøren. Vi ønsker sikrest mulig tester. Det viktigste er at det skal være sikkert med tanke på riktig diagnose.

Russiske Anton Babikov er en av to skiskyttere som er bekreftet positive. I hvert fall ytterligere 13 personer har testet positivt i skiskytterleiren. Det er ikke kjent om det er utøvere blant dem.