Her er dommen: Therese Johaug mister OL
Dømt til 18 måneders utestengelse av Idrettens voldgiftsrett (CAS).
SEISER ALM/OSLO/BERGEN: Dermed ryker Pyeongchang-OL i februar for den 29 år gamle skistjernen. Johaug hadde tidligere gjort det klart at hun ikke vil rekke mesterskapet med en dom lenger enn 15 måneder.
Johaug fikk vite om dommen mandag.
– Jeg er helt knust og føler meg urettferdig behandlet. Jeg hadde en drøm om å gå i OL, sa en gråtkvalt Johaug på en pressekonferanse i Seiser Alm.
I vinter ble hun dømt til 13 måneders utestengelse av Domsutvalget i Norges idrettsforbund, men Det internasjonale skiforbundet (FIS) valgte å anke dommen. De tok den videre til Idrettens voldgiftsrett (CAS). FIS mente at straffen ikke var streng nok.
I juni møtte Johaug til høring hos CAS i Sveits, og nå er den endelige dommen klar: Johaug dømmes til 18 måneders utestengelse, ifølge en pressemelding fra CAS. Dermed ryker OL for 29-åringen.
«Etter å ha gjennomgått hele saken, mener panelet at Johaug har unnlatt å foreta en sjekk av emballasjen. Denne emballasjen inneholdt ikke bare et forbudt stoff, men hadde også et klart varselsymbol med «doping». Dette førte til et brudd på antidopingreglene, et brudd som ikke samsvarer med hennes ellers rene statistikk», skriver CAS.
Johaugs advokat sendte ut følgende pressemelding:
«Therese Johaug er fullstendig knust over avgjørelsen som innebærer at OL og hele neste sesong ryker. Hun forstår ikke at idretten kan utelukke henne i to fulle sesonger for bruk av en leppekrem hvor det verken forelå prestasjonsfremmende hensikt eller effekt, og som hun tok ansvar for å kontrollere med en ekspert. Når det i dommen slås fast at det ikke dreier seg om juks, men en feil, så fremstår 18 måneder som uforståelig og uforholdsmessig», heter det i en pressemelding fra hennes advokat.
Johaug vil bruke de nærmeste dagene til å gjennomgå avgjørelsen sammen med sine rådgivere.
Idrettspresidenten: Streng dom
CAS viser til at Verdens antidopingbyrå (WADA) mener at slike brudd skal straffes med dom på mellom 12 og 24 måneder.
«For å sørge for likhet I antidopinghåndhevingen, fremhevet panelet at det var forpliktet til å anvende en proporsjonal sanksjon i samsvar med Johaugs feil. Av denne grunn bemerket panelet at i en slik situasjon med ikke-signifikant feil gir antidopingkoden fra 2015 en suspensjon på mellom 12 og 24 måneder. Fastslått i det foreliggende tilfellet var en utestengelse på 18 måneder, fra 18. oktober 2016, passende», skriver CAS.
Den norske idrettspresidenten sier dette:
– Det har vært en lang og krevende prosess. Endelig er det satt sluttstrek for den juridiske behandlingen av saken. Resultatet ble en streng dom og et annet utfall enn det Therese selv hadde håpet på, men vi kan ikke annet enn å ta dommen til etterretning, sier idrettspresident Tom Tvedt.
– Det kan være vanskelig å forstå at Thereses bruk av en leppekrem uten prestasjonsfremmende effekt skal få så alvorlige konsekvenser. Men WADAs regelverk er strengt når det gjelder idrettsutøvernes eget ansvar. Nå vil vi bruke tid på å gjennomgå denne saken, både avgjørelsen og prosessen, for å vurdere hvilken lærdom vi kan trekke av dette, sier Tvedt.
Lang prosess
Det var 16. september i fjor at Johaug avla en positiv dopingprøve for det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en kremen Trofodermin.
CAS ga tidligere i sommer signaler om at behandlingstiden kanskje ville være kort, men det har ikke vært tilfelle. De ba nylig om utsatt frist til 18. august.
– På en måte er jeg nesten glad for at saken kommer opp i CAS, sa Johaug til NTB da det ble klart at FIS anket dommen på 13 måneder.
– Da får jeg en internasjonal dom, og da er det ingen som kan gå bak ryggen min og si at jeg ble straffet for hardt eller for mildt fordi jeg er norsk og ble dømt av en nordmann. Så for min del kan det være bra, egentlig.
Sjokkerte Langrenns-Norge
Johaug møtte svært fortvilet på pressekonferanse 13. oktober i fjor. En langrennsløper oppløst i tårer forklarte hvordan hun hadde stolt fullt og helt på landslagslege Fredrik Bendiksen, som skal ha sagt at leppekremen Johaug brukte under et treningsopphold i Livigno ikke inneholdt stoffer på dopinglisten.
– Jeg vil først starte med å si at jeg er helt knust. Vanvittig fortvilet og forbannet. Situasjonen er for meg helt ubeskrivelig, og det finnes ikke ord som beskriver hvor jævlig jeg har hatt det i ei uke nå, sa Johaug.
Nyheten sendte sjokkbølger utover norsk idrett. Det var den andre dopingsaken mot en norsk langrennsløper på få måneder, etter at Martin Johnsrud Sundby ble felt for brudd begått under 2014/2015-sesongen.
– Dopingsaken mot Therese Johaug legger omdømmet til norsk langrennssport i ruiner, skrev Aftenposten-kommentator Ola Bernhus.
Stor oppmerksomhet i utlandet
Nyheten fikk også stor oppmerksomhet utenlands, spesielt i andre langrennsnasjoner, som Sverige og Finland. Reaksjonene var spesielt sterke da da det ble klart at Antidoping Norge ville ha Johaug utestengt i 14 måneder.
– Dette undergraver troverdigheten for arbeidet med doping, sa den finske langrennsstjernen Sami Jauhojärvi til Ilta Sanomat.
Den svenske antidopingeksperten Ake Andrén-Sandberg mente Johaugs forklaring om kremen var tvilsom.
— Det er en usannsylig forklaring, men den er ikke umulig. Laboratoriene i disse dager så bra at man i teorien kan finne stoffer i så små mengder at hun fikk det inn via en leppomade, sa han til SVT.
Hør Aftenpodden Sport: Tror Johaug straffes ekstra hardt fordi hun er norsk: