Langrenn

Kalla: - Dette kommer til å bli en spesiell sesong

Charlotte Kallas store inspirasjonskilde er ikke med.

Charlotte Kalla er av de beste i verden til å gå sakte på ski når hun må. Og det er nettopp det hun må på breen i Val Senales denne uken og de neste to ukene.
 • Kurt B.M. Haugli

VAL SENALES (Aftenposten): Som de fleste andre langrennsløpere som har tenkt å ta verdenscuppoeng denne sesongen er Charlotte Kalla på plass på breen i Val Senales for den obligatoriske høydetreningen.

 • Dette er uaktuelt for Norge: Robotmasken er finnenes nye våpen

Betyr ingenting at konkurrent er borte

Kalla er ikke bare glad for at Marit Bjørgen er borte fra langrennssporet denne sesongen.

Selv om Bjørgens fravær betyr at svenskenes skidronnning kanskje får noen flere muligheter til å nå til topps på resultatlistene, er hun ikke bare glad for det.

Marit Bjørgen.

— Dette kommer til å bli en spesiell sesong. Hun har jo vært i verdenscupen helst siden jeg begynte å følge med langrenn på TV. Hun har vært en stor inspirasjonskilde og det er Marit fortsatt, sier Kalla etter en treningsøkt i 2900 meters høyde.

Kopierer ikke Bjørgen nå

Charlotte Kalla har aldri lagt skjul på at det er nettopp Rognes-løperen som har vært den som fikk henne til å satse på langrenn selv. Hun har lært av den norske langrennsdronningen. Så er det store spørsmålet om Kalla vil la seg inspirere av Bjørgens friår.

— Jaså du tenker i de baner, sier hun før hun slår relativt klart fast at barn og friår må vente.

— Jeg har ikke fundert på det. Marit har jo hatt et så høyt nivå år etter år og hun fortsetter å utvikle seg, sier Kalla for å gjøre det helt klart at tema graviditet er ferdig snakket.

Verdens beste til å gå sakte

Kalla kom til høydetrening på breen i Val Senales på grensen mellom Italia og Østerrike like før sist helg.

De første øktene går i et usedvanlig labert tempo. I slike høyder er det lett å gå på en smell dersom man går for hardt og får for høye melkesyreverdier (lactat). Charlotte Kalla daffet sakte gjennom S-svingene som er brøytet opp som langrennsløype på breen. Hun har vært her før, og hun vet hvordan hun skal gjøre det.

— Kalla er vel kanskje verdens beste på å gå sakte når hun skal gå sakte, sier Steinar Mundal. Han er assisterende trener for skiskytterjentene denne sesongen, men har jobbet med langrennsjenter i mange år.

Det er usedvanlig viktig å ikke gå over de fysiologiske grensene på høydetrening. Et lite feilgrep kan føre til at hele sesongen blir ødelagt.

Charlotte Kalla ler selv av mosjonistfarten i løypa og er mest fornøyd med å være på snø igjen.

— Det er jo helt magisk dette. Dette er slik man ønsker at det skal være, sier hun og skuer ut over en isbre som er dekket av 30 centimeter nysnø.

 1. Les også

  Northug fleipet om formen på høydetrening

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5