Johaug drømte om langrenn hele natten: – Der gikk det til hel****

Ingen som buet, ingen plakater. Bare jubel. Da smilte Therese Johaug igjen.

Therese Johaug i lederstolen. Der ble hun sittende. Det var liten tvil om hvem som var raskest i Ruka søndag. Det var dette hun hadde drømt om i snart to år, men det var ikke dette hun drømte om natten før rennet.

RUKA: Hun hadde gruet seg, hun hadde vært nervøs og hun var spent som en felestreng på forhånd. Ingvild Flugstad Østberg fortalte om en skistjerne som oppførte seg som en sylfersk debutant. Johaug hadde hele formiddagen stilt helt åpenbare spørsmål som om hun skulle gjøre ditt og kan man gjøre datt og hvor går man til starten i Ruka.

Les også

Johaug knuste konkurrentene i sitt første verdenscupløp på 988 dager

Buing og plakater

I bakhodet til 30-åringen fra Dalsbygda lå antydningen til mobbingen som hadde møtt norske skiløpere høsten 2016 etter at Norge hadde vært gjennom to dopingsaker i månedene før.

Derfor så hun ut som inkarnasjonen av lettelse da hun kunne sette seg på pressekonferansen i tårnet på skistadion. Pressesjef Gro Eide var ryggsekkbærer med vinnerosten stikkende opp av sekken. Til høyre for seg hadde hun to svenske jenter som hun hadde knust i løypa.

Therese Johaug var tilbake etter å ha sonet sin 18 måneder lange dom for brudd på dopingreglementet. Nå var dagen kommet.

Ingen som buet. Bare jubel for Therese Johaug også fra det finske publikum.

Det var dette hun hadde tenkt på og drømt om i månedsvis. Og det var dette hun hadde drømt om natten før løpet.

– Det handlet om langrenn hele natten. I disse drømmene gikk det til hel***e hele tiden. Det gjorde det ikke akkurat bedre, sa hun og gliste.

Hun tok seg tid til et jubelbilde av den typen som er blitt en tradisjon. Hun har ikke kunnet juble for en verdenscupseier på godt over to år.

Men en rolig joggetur i nordfinske kuldegrader, en god frokost og rolig avslapning på hytten som hun delte med lagvenninnene gjorde ventetiden kortere.

Les også

Kaos før Johaugs comeback i Finland: – Jeg skjønner at det er interesse

– Det varmet hjertet

Klokken 11.58 lokal tid var det klart. Hun var spent, norske ledere og trenere var spente, veldig mange nordmenn var spente.

Først ganske stille. Speakeren annonserte Therese Johaug.

Jubelen brøt løs. Det var ikke noen tvil. Også finnene ønsket henne tilbake.

En tåre etter at det hele var over og det ble klart at ingen var bedre.

– Jeg fikk frysninger da jeg gikk ut fra start og hørte publikum som brølte. De ropte navnet mitt, de heiet meg frem. Det varmet hjertet mitt.

Åtteogtyve minutter og to sekunder senere var det over. Etter et løp hvor alt hun gjorde hadde lyste av innsats, kraft og energi ble hun liggende i snøen i målområdet. Ingen som buet. Bare jubel og flaggvifting.

Les også

Ryktene om hatet var betydelig overdrevet

Litt avslapning

Alt hadde gått lettere enn hun hadde forventet. Dette var jo ingenting. I tillegg vant hun rennet med klar margin. Det var 22 sekunder ned til Charlotte Kalla på annenplass.

– Jeg har ikke opplevd en negativ ting her i Finland. Det har jo vært nesten slik at jeg har lett etter noen som ville at jeg ikke skulle gå. Jeg har ikke funnet dem, sa hun.

Nå er hun ferdig med det hun har gledet seg til i månedsvis – og gruet seg til.

– Nå kan jeg slippe skuldrene ned, slappe av og glede meg til verdenscup på hjemmebane neste helg.