Langrenn

Mannefall blant Sveriges gullhelter - kun én av disse fortsetter

— Minner om årene etter at Gunde Svan trakk seg, sier NRK-ekspert om situasjonen i svensk herrelangrenn.

Tre av de fire løperne som tok OL-gull for Sverige på herrestafett i Sotsji har gitt seg på landslaget. Fra venstre: Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner og Lars Nelson. Kun Hellner fortsetter. TT

 • Nicholas Bergh

I Sotsji-OL i 2014 tok Lars Nelson, Daniel Richardsson, Marcus Hellner og Johan Olsson gull for Sverige på herrestafetten.

Neste sesong er kun Hellner igjen på landslaget.

Dermed tvinges det norske herrelagets sterkeste konkurrent om langrennstronen inn i et generasjonsskifte.

Det var allerede kjent at Johan Olsson (35), gullvinner på 15-kilometeren i Falun-VM, gir seg på landslaget.

Torgeir Bjørn tror Norge vil ha et bedre herrelag enn Sverige de to-tre neste årene. NTB SCANPIX

Fredag, da troppene til det svenske landslaget ble offentliggjort, ble det bekreftet at også Lars Nelson (29) og Daniel Richardsson (33) gir seg.— Dette er en utfordrende situasjon for svensk herrelangrenn på kort sikt. Blant distanseløperne har de bare to menn som har kapasitet til å være på pallen: Calle Halfvarsson og Marcus Hellner, sier NRK-ekspert Torgeir Bjørn til Aftenposten.

Les også

Charlotte Kalla bruker ferien på skirenn opp Sveriges høyeste fjell

— Veldig dumt

Daniel Richardsson har bestemt seg for å satse på langløp neste sesong, mens Lars Nelson overrasket ved å annonsere at han er ferdig som profesjonell skiløper.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip innrømmer at dette er dårlige nyheter for laget.

— Det er klart det er veldig dumt at to så kompetente langrennsløpere ikke er med. Men til syvende og sist må man ha motiverte individer, som vil være med av egen vilje. Å tvinge noen til å satse tror jeg ikke på, sier Grip til SVT.

Sveriges landslagssjef Rikard Grip står igjen med et svekket herrelag før neste sesong. Her fra OL i Sotsji i 2014, der Sverige vant herrestafetten, NTB SCANPIX

Dermed sitter altså Sverige igjen med et svekket lag. Torgeir Bjørn tror Norge vil være bedre enn Sverige i herrelangrenn de «to-tre neste årene».— Situasjonen nå minner om årene etter at Gunde Svan ga seg. Både i Lillehammer-OL i 1994 og Trondheim-VM i 1997 slet Sverige, før de kom tilbake i Lahti-VM i 2001, der Per Elofsson og Mathias Fredriksson tok dobbelseier (på 15 kilometer klassisk, journ. anm.), sier Bjørn, før han legger til:

— Sverige vil alltid være en av de beste langrennsnasjonene i verden, men akkurat nå er de nede i en lavkonjunktur på herresiden. De trenger noen år til på å sette sammen et slagkraftig lag.

Les også

Svensk langrennsstjerne oppgitt over lagkamerat

Tror på Richardsson i Lahti-VM

NRK-profillen tror svenskene på ny vil kunne stille et slagkraftig stafettlag på herresiden i neste VM, som går av stabelen i finske Lahti i 2017. — I tillegg til de to store (Hellner og Halfvarsson, journ. anm.) er det jo en mulighet for at Richardsson vil være aktuell for å gå noen vanlige renn (andre renn enn langløp, journ. anm.) fremover også. Det er godt mulig han vil være inne på et stafettlag i 2017, sier Bjørn, som også trekker frem Simon Andersson (23) som en talentfull løper.

Lanslagstrener Rikard Grip bekreftet fredag at Richardsson holder landslagsdøra på gløtt.

— Det er ikke utelukket at han kommer til å satse igjen i 2016-17-sesongen, og det er ikke utelukket at han kan være med i verdenscupen i en del renn i vinter. Men han skal styre seg inn mot langløpscupen i år, forklarer Grip.

For Lars Nelson er imidlertid langrennskarrièren definitivt over.

— Jeg trappet opp min satsing for noen år siden for å orke å motivere meg til å trene så mye som kreves. Da satte jeg opp VM i Falun som mitt sluttmål, sier Nelson til Expressen.

— Nå som jeg har gjennomført det har jeg tenkt denne våren og kommet frem til at jeg er fornøyd, fortsetter 29-åringen, som har 5. plassen fra femmila i Holmenkollen i mars 2014 som beste plassering i verdenscupen.

 1. Les også

  Kalla skal konkurrere med Hellner og Olsson

 2. Les også

  Svensk rival tror Northug bløffer

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Disse svenske stjernene kan stoppe den norske langrennsdominansen

 2. LANGRENN

  Her er tallene som viser svensk herrelangrenns krise

 3. LANGRENN

  Krisemøte hos svenskene etter svak VM-start: – Noe må gjøres

 4. LANGRENN

  Northug håner Sveriges stafettuttak: - Gullsjansene er borte

 5. LANGRENN

  Slik skal svenskene slå Northug i spurten

 6. LANGRENN

  Svensk skistjerne må droppe Drammen – rammet av mystisk virus