Langrenn

Utestengt fra OL, men får gå verdenscup: – Veldig merkelig hele greien

Reaksjonene er delte etter nyheten om at de russiske langrennsløperne får gå i Finland.

Calle Halfvarsson er kritisk til at russerne får gå i verdenscupen, i og med at de er utestengt fra OL. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

  • Roar Lyngøy
    Roar Lyngøy

Seks russiske løpere er utestengt fra OL på livstid av Den internasjonale olympiske komité (IOC). Men foreløpig får de gå i verdenscupen, som starter i finske Ruka fredag. Det annonserte Det internasjonale skiforbundet (FIS) torsdag ettermiddag.

Les også

Utestengte russiske utøvere får gå i verdenscupåpningen

Svenskene synes det er en underlig situasjon.

– Det er veldig merkelig hele greien, sier Calle Halfvarsson til Aftonbladet.

De seks russerne Aleksander Legkov, Jevgenij Belov, Julia Ivanova, Jevgenia Sjapovalova, Alexej Petukhov og Maxim Vylegzjanin er alle utestengt fra OL på livstid, på grunn av dopingmistanker fra OL på hjemmebane i Sotsji.

– Dobbeltmoral

Likevel får de altså tillatelse av FIS til å konkurrere i verdenscupen inntil videre. FIS avventer nærmere dopingbevis fra IOC.

– De er utestengt fra OL, men får være med her. Det er litt dobbeltmoralisme og trist, mener Calle Halfvarsson.

Jens Burman er enig.

– Når man er utestengt fra OL mener jeg at de ikke har noe her å gjøre, sier han.

Både Johannes Høsflot Klæbo og canadiske Alex Harvey mener imidlertid at det er helt greit at FIS lar russerne konkurrere i verdenscupen. Klæbo og Harvey representerte utøverne sammen med Jessica Diggins og Federico Pellegrino i et VIP-telt rett ved skistadion i Ruka torsdag ettermiddag.

Les også

Norge er beste nasjon i Sotsji-OL etter russisk utestengning

– Jeg fikk akkurat vite det, og jeg synes for så vidt for min del at det er bra. Jeg synes at de beste skal være på startstrek, og at vi skal få en fair konkurranse. Det er det vi får nå, og det er bare bra, sier Klæbo ifølge NTB.

– Bedre å bruke tid

Canadieren Alex Harvey har vært med noe lenger enn Klæbo og er enda klarere i sitt syn.

– Alt i rettssystemet, og det som handler om loven, tar tid. Det er prosedyrer som skal følges. Jeg mener at det er bedre å bruke tid og få det riktig, enn å gjøre en feil og så havner det i retten, og retten sier at dette var feil og at alle kan delta. Jeg vil heller at de skal ta seg tid i stedet for å forhaste seg og at alt havner i dass.

Les også

Jussekspert sterkt kritisk til Johaug-teamet: – Rart at de ikke endret taktikk

– Men de er utestengt fra OL i all fremtid?

– Ja. Det ser merkverdig ut at de er utestengt i OL, men kan konkurrere i verdenscupen. Men skal FIS nekte dem å gå, må de forklare hvorfor i henhold til avgjørelsen som ble fattet i CAS i sommer. Jeg tror at vi får vite mer innen et par ukers tid, sier Harvey ifølge NTB.

Les mer om

  1. Calle Halfvarsson
  2. FIS
  3. IOC
  4. Johannes Høsflot Klæbo