Langrenn

Tøffe treningsdager for Marit Bjørgen: – Må spise fem-seks måltider om dagen

Mandag ettermiddag passet hun på at 70 elleville fotballskoleunger fikk næringsrik mat. Resten av dagen måtte hun passe på at hun selv fikk i seg nok næring.

Marit Bjørgen stiller opp og deler ut sunn mat til fotballunger. Deretter selfie med Olaug Nydal (11). Bjørgen dro til fotballskolen på Høybråten på oppdrag for sponsor mellom to treningsøkter. Det er ikke bare små idrettstalent som trenger riktig næring. I en hard treningsperiode som nå må 37-åringen spise fem-seks måltider om dagen. Foto: Anette Karlsen

  • Kurt B. M. Haugli
    Kurt B. M. Haugli
    Aftenposten

HØYBRÅTEN: – Jeg må spise fem-seks måltider om dagen for å få i meg nok næring, sier hun.

Det er nå, om sommeren, mens resten av Norge er i ferd med å gå i feriemodus, at Marit Bjørgen og resten av langrennsløperne jobber hardest. Og når man trener hardt, handler det om å gi kroppen nok og riktig drivstoff.

Bjørgen har store mål, men er blitt mindre og mindre streng etter at Marius ble født.

Hun innrømmer gjerne at det ikke går en eneste treningsøkt uten at tankene streifer innom det som skal skje i Pyeongchang i februar neste år. Samtidig handler det om å være småbarnsmor til det hun kaller en svært aktiv unge.

– Jeg kan vel ikke si at jeg er en 24-timersutøver lenger. Det gikk likevel bra sist vinter, sier 37-åringen.

Les også

Radikalt OL-forslag: Northug og Bjørgen kan gå for gull i Nord-Korea

Langrennsløper Marit Bjørgen var populær blant fotballbarna. Foto: Anette Karlsen

Maten en utfordring

Selv om hun har slakket på en det strengere regimet hun hadde rundt livet sitt tidligere, er det utfordringer nok. En av dem er å få i seg nok næring til en kropp som skal tåle timevis med trening hver eneste dag.

– Det er en utfordring. I perioder både i oppkjøringen, under samlinger og når det er tett mellom konkurransene som i Tour de Ski, kan man fort bli litt matlei. Det løser jeg ved å spise flere ganger. Og så er det viktig å få i seg mat rett etter trening når kroppen er sårbar, sier Marit Bjørgen.

Mens enkelte andre langrennsløpere lager seg matplaner slik at de får i seg antall kalorier som står i stil med det enorme kaloriforbruket de har i tunge treningsperioder, er Bjørgen langt mer avslappet.

– Jeg har aldri vært opptatt av å telle kalorier slik at jeg har fått i meg nok. Det har mer handlet om å spise slik at man er god og mett etter hvert måltid. Det handler også om å ha et vanlig tradisjonelt norsk kosthold. Det holder for meg, sier Bjørgen.

Les også

Marit Bjørgen: – Når barn nummer to kommer, er karrièren uansett over

Autografer og selfier

Hun sørget i hvert for at fotballungene på Høybråten i Oslo fikk i seg mat etter trening. De fikk også litt mer.

En klem, en selfie, en autograf på skjorten og gjerne en på fotballen. Glade barn stimlet knisende nysgjerrig rundt Marit Bjørgen. På oppdrag fra en Tine delte hun melkeprodukter og grove vafler til ungene.

Med en tålmodighet som kunne ha vart til evigheten ga hun de unge lovende fotballspillerne et minne. I bakgrunnen sto pappa Fred Børre Lundberg med sønnen Marius på armen.

– Han ser ut til å være mer opptatt av ball enn langrenn så langt. Ting tyder på at det er større sjanse for at han blir fotballspiller enn langrennsløper, sier hun og gliser.

Les også

I 2009 endret Marit Bjørgen kostholdet. Forandringen ble enda viktigere før VM i Lahti.

Grove vafler til aktive unger spanderte Marit Bjørgen på kunstgresset på Høybråten. Foto: Anette Karlsen

Ingen garantier

Dette gjorde hun mellom to treningsøkter. Morgentreningen var allerede unnagjort.

– Det store målet er OL i Pyeongchang. Det som blir mitt siste OL. Og jeg innrømmer gjerne at det ikke går en eneste treningsøkt uten at jeg tenker på det som skal skje der borte neste år. Jeg tenkte på OL også da jeg drev spensttrening i morges.

Hun kom tilbake i vinter etter barnefødsel. Hun var sterk som før.

– Sist sesong gikk over all forventning. Men det er ingen automatikk i at det kommer til å gå like bra til vinteren.

Bjørgen har aldri vært en langrennsløper som har tatt noe som helst for gitt og i hvert fall ikke en OL-medalje.

– Jeg kan gjøre en fantastisk treningsjobb og man kan være i kjempeslag i begynnelsen av februar neste år, så kan man bli syk på OLs første dag. Men risikoen er ikke noe man kan gå rundt å tenke på.

Les mer om

  1. Marit Bjørgen
  2. OL
  3. Trening
  4. Kropp
  5. Langrenn
  6. Tour de Ski

Flere artikler

  1. SPREK
    Publisert:

    I 2009 endret Marit Bjørgen kostholdet. Forandringen er blitt enda viktigere de siste årene.

  2. LANGRENN
    Publisert:

    Se bildene fra Marit Bjørgens eventyrlige karrière

  3. LANGRENN
    Publisert:

    Bjørgen røper hvorfor hun brast i gråt etter gulløpet

  4. LANGRENN
    Publisert:

    Da landslaget dro på samling, ble Marit Bjørgen overrasket over seg selv

  5. LANGRENN
    Publisert:

    Tre uker i kjedsomhet: – Det er jo sært og spesielt det vi driver på med

  6. FORELDRELIV
    Publisert:

    Derfor er det viktig å tenke gjennom hva du spiser mellom måltidene