Langrenn

Stjerneflukt fra Tour de Ski: NRK-profil peker ut to nye favoritter

— Et signal til FIS om at de må tenke over programmet sitt, sier Jann Post.

Tour de Ski kan gå uten fire av de aller største stjernene: Charlotte Kalla (fra venstre), Marit Bjørgen, Therese Johaug og Justyna Kowalczyk
  • Nicholas Bergh
    Nicholas Bergh
    Journalist

Siden oppstarten i 2007 har Tour de Ski blitt en svært prestisjetung konkurranse i langrennsverdenscupen. I Norge har seertallene vært enorme, og sportens største stjerner har lagt stor vekt på å vinne sammenlagt.

Den kommende utgaven av Tour de Ski kan imidlertid bli annerledes — i hvert fall på kvinnesiden.

I løpet av sommeren har nemlig skistjerne etter skistjerne varslet at de ikke ønsker å delta. For bare sjekk denne listen:

  • Marit Bjørgen (36)

2015-sammenlagtvinneren gjør comeback etter fødselen, men hun stiller ikke i Tour de Ski. Det bekreftet hun i et intervju med NRKi mai.

  • Justyna Kowalczyk (33)

Polakken vant sammenlagt hvert år mellom 2009 og 2013, men har mistet grepet om konkurransen de siste årene. I januar dropper hun kraftprøven. Det har hun bekreftet flere ganger i polske medier, senest tidligere i oktober.

  • Charlotte Kalla (29)

Svensken slo gjennom ved å vinne Tour de Ski sammenlagt som 20-åring i 2008, men til tross for de gode minnene dropper hun konkurransen i år. Det offentliggjorde Kalla selv i juli.

  • Stina Nilsson (23)

Er en av sportens største talenter, og er allerede i ypperste verdensklasse i sprint. På det svenske skiforbundets kick-off i Stockholm mandag fortalte Nilsson at planen ikke er å gå Tour de Ski i år.

  • Ida Ingemarsdotter (31)

Har slitt med å sette sitt preg på verdenscupen de siste årene. Også hun fortalte mandag at hun trolig dropper Tour de Ski i januar.

I tillegg til disse fem meritterte løperne, er det svært tvilsomt om fjorårsvinner Therese Johaug stiller til start. Johaug har allerede blitt utestengt i to måneder for å ha avlagt en positiv dopingprøve, og dersom denne straffen utvides, ryker Tour de Ski-starten 31. desember.

SLIK AVGJØRES JOHAUGS SKJEBNE: Disse mennene blir avgjørende.

Det er også sannsynlig at enda flere forfall ventes når Tour de Ski nærmer seg. Årsaken utøverne oppgir er et ønske om å satse fullt mot VM i Lahti i februar.

— Jeg vil heller få inn en bra treningsperiode. Det opplegget har jeg hatt gode erfaringer med tidligere, sa for eksempel Charlotte Kalla til Örnsköldsvik Allehanda i juli.

Kun Bjørgen har meldt forfall

NRKs langrennskommentator Jann Post mener stjerneflukten fra Tour de Ski bør være grunn til bekymring for det internasjonale skiforbundet (FIS).

— Det har vært slik i mesterskapssesonger før. Blant annet har Bjørgen og Kalla stått over, men i år virker det som at det er flere som står over. Det blir en mer åpen konkurranse, men det er samtidig et signal til FIS om at de må tenke over programmet sitt. Det er mye med mesterskap i tre av fire år, sier Post.

LEST DENNE? Det de norske barna ropte, stikker fortsatt dypt hos den finske langrennsprofilen.

NRK-kommentator Jann Post tror Ingvild Flugstad Østberg, som her snakker om Therese Johaug-saken sammen med Marit Bjørgen, kan vinne Tour de Ski i år.

Kommentatoren sikter til at det arrangeres VM annenhvert år, i tillegg til OL. Siden 2013 har det for eksempel hvert tre mesterskap: Val di Fiemme 2013, Sotsji 2014 og Falun 2015.Langrennsjef i Norges Skiforbund Vidar Løfshus skriver i en tekstmelding til Aftenposten at det kun er Marit Bjørgen som har sagt at hun ikke skal gå Tour de Ski i år. Dermed kan det fort bli norsk dominans også i vinter.

— Ingvild Flugstad Østberg peker seg ut, sammen med Heidi Weng. Så Norge har gode muligheter, selv hvis Bjørgen ikke går og Johaug blir utestengt, sier Post.

Hør Aftenpodden Sport hvor drapstrusler, Johaug-saken, spinnvill kommentator og nedrykksdrama er blant temaene: