Sjur Røthe: - Kanskje min beste sesong

Men 27-åringen fra Voss mangler fortsatt en seier.

INGEN SEIER I ÅR: Sjur Røthe har ikke vært på toppen av pallen siden han her vant femmilen i Holmenkollen i Oslo i fjor.

Så langt i år har det ikke blitt noen topplasseringer på Røthe. Men nivået har vært jevnt godt gjennom hele sesongen. Og nå kjemper han om topp fem plassering i verdenscupen.

— Det er fortsatt litt å kjempe om, så jeg er klar til å fighte de siste helgene. Men jeg tenker mer individuelle skirenn, og målet er en pallplass før sesongen er over.

Langdistanseløperen fra Voss som tok sølv i NM for noen uker siden, har troen på en pallplass de kommende ukene. Nå sikter han seg inn på skiathlon i Lahti, før han ønsker å avslutte sesongen på toppen av pallen i Ski Tour Canada.

Touren i Canada er forskjellig fra Tour de Ski. Selv om det er tre sprinter, og ikke to som det er i Tour de Ski, tror landslagstrener Trond Nystad at det kan passe Røthe bedre.

— Det vi har hørt om løypene, er at sprintene blir lengre enn vanlig. Normalt går Røthe bra i sprint hvis han er i form. At de er lengre kan være en fordel for at han skal gå videre fra prologen, og sanke bonussekunder, sier Nystad.

Røthe er med sin kapasitet en klassisk tour-løper. Men som BT tidligere har nevnt, skal Røthe bli enda sterkere på sprint fremover. Dette for å kunne hevde seg enda mer i tourene.

— Jeg kommer aldri til å bli en sprintkonge, men jeg må bli så god at jeg kan hevde meg i touren. Jeg jobber spesielt mot å bli bedre i prologen, og så håper jeg å klare å komme meg til semifinaler, sier Røthe.

Les også

Røthe: - Jeg tror ikke alle fulgte like godt med på rennmøtet

Vil bli mentalt sterkere

Selv om sesongen har vært preget av en overlegen Martin Johnsrud Sundby, hindrer ikke det Røthe i å være offensiv.

— Jeg tror jeg kan ta igjen Martin, men han er veldig god om dagen.

Hva kan du lære av Sundby for å bli bedre?

— Det er en del mentale ting han er helt rå på. Han er utrolig sterk mentalt, og det er noe jeg vil lære mer av.

Etter en god sesong vil ikke Røthe forandre treningen til neste år. Han har funnet en oppskrift som fungerer, og som gir resultater.

— Jeg kommer til å fortsette med å gjøre 95 prosent likt som i år. Det er ikke vits å finne opp kruttet på nytt.

Landslagstreneren mener en av grunnene til at Røthe er blitt så stabil er hard trening over lengre tid.

— Vi ser det at det er de som legger ned mye arbeid, over lengre tid, som får gode resultater, sier Nystad, som legger til at det er små marginer som skal til før Røthe er på toppen av pallen igjen.

— Det er under et år siden han vant i Holmenkollen, har han gode ski og en bra dag har han alle muligheter. Det skal bare små detaljer til for at det blir en skikkelig innertier, sier Nystad.

Les også

Røthe tjente en million mindre enn Johnsrud Sundby under Tour de Ski

Ser frem til sommeren

Røthe har gjort mye rett denne sesongen. Aldri før har han tatt så mange verdenscuppoeng som i år.

— Dette har kanskje vært min beste sesong, men jeg mangler fortsatt en seier for å toppe sesongen.

Kroppen har fungert bra i år. Han var sliten etter touren, men han var ikke den eneste. Nå er han pigg og fokuserer fullt på sesongavslutningen, men han innrømmer at det skal bli behagelig med litt mer sol og varme.

— Jeg er glad i vinteren, men enda mer i glad i sommeren. Så det blir nok en tur til varmere strøk etter sesongen, sier han.