Langrenn

Sundby knuste Northug i Kuusamo: − Tror Martin har tatt hjem seieren

Minitouren ser ut til å være avgjort før siste renn søndag.

SLITEN: Martin Johnsrud Sundby henger over stavene etter den overlegne seieren i Kuusamo lørdag.
 • Eirik Løkkemoen Bjerklund
 • Erlend Nesje
  Journalist

KUUSAMO/OSLO: Martin Johnsrud Sundby var overlegen da han vant lørdagens 10 kilometer i skøyting i finske Kuusamo. Alex Harvey og Dario Cologna tok de andre plassene på pallen. Begge gikk elleve sekunder tregere enn vinneren Sundby.

− Løpet var beintøft. Jeg måtte grave skikkelig i kjelleren i dag. Løypen virket enkel ved første øyekast, men jeg fikk ikke hvile i mer enn tre sekunder, sa lørdagens vinner til NRK etter målgang.

Petter Northug var sjanseløs og endte 40 sekunder bak sin største rival.

Ved første passering noterte svenske Martin Johansson seg for beste tid fra et tidlig startnummer. Martin Johnsrud Sundby var dog kun 0,7 sekunder bak. Ved andre passering hadde Røa-løperen tatt over ledelsen, foran Johansson og sveitsiske Cologna.

Sundby går først ut på søndag

Dermed tok Sundby over sammenlagtledelsen i minitouren. Han går ut først på jaktstarten i morgen. Cirka 25 sekunder bak følger Petter Northug, Alex Harvey og Dario Cologna i en gruppe.

− Jeg tror jeg bare må finne mitt eget tempo. Det er 15 kilometer, da kan jeg ikke sprengåpne, sier Sundby til Aftenposten.

Les også

De trener 28 timer i uken - og fortsatt er det fem år til de skal være best

Northug har ingen planer om å dra gruppen opp i ryggen på lagkameraten. Det får hans utenlandske konkurrenter ta seg av. Han tror Sundby allerede har vunnet minitouren.

− Hvis han er så sterk i morgen som han var i dag, så tror jeg Martin har tatt hjem seieren i minitouren, sier Northug til Aftenposten.

Selv håper han på å kjempe om en pallplass.

Med fare for snø søndag, kan det bli svært trått å gå alene i front. Johnsrud Sundby tar ingenting for gitt.

− Plutselig kan det komme snø — og det blir klin umulig å gå i front. Jeg veit i hvert fall at jeg er i kjempebra form, sier Sundby.

Petter Northug er imponer over Martin Johnsrud Sundby. Her fra fredagens sprint.

Johnsrud Sundby har vist fryktinngytende god form så langt i vinter. Han imponerte også forrige helg på Beitostølen.− Ti sekunder ned til andremann på ti kilometer er store differanser. Jeg tror nok likevel at det vil jevne seg ut etter hvert, sier Northug.

Kjente det i kroppen

Det norske laget leverte knallgode resultater. Anders Gløersen feide inn til en fjerdeplass, bare to sekunder bak en plass på pallen. Finn Hågen Krogh og Didrik Tønseth plasserte seg også blant de ti beste.

Northug innrømmer at han kjente at han kom seg helt til finalen under sprinten fredag.

− Jeg kjente allerede på oppvarmingen at det var en tøff dag i går. Det blir sånn når man går nesten hele dagen. Men det er likt for alle, det er jeg som har valgt å gå som jeg har gått, sier Northug.

Les også

 1. Overraskelsesmannen Fossli: - Dette kan bli en bra vinter

 2. Første stikk til Johaug: Knuste Kalla med 17 sekunder

 3. Theodorsen misset finaleplass - ble nummer åtte

Les mer om

 1. Finn Hågen Krogh
 2. Petter Northug
 3. Martin Johnsrud Sundby
 4. Langrenn