Langrenn

Johaug-saken starter onsdag: - Hun gruer seg selvfølgelig

Therese Johaug (28) har vært gjennom en brutal høst og vinter.

Therese Johaug er skal i muntlige forhandlinger med Antidoping Norge i slutten av uken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Det er en kampklar Johaug som møter på Ullevaal stadion til muntlige forhandlinger med domsutvalget i Norges Idrettsforbund onsdag morgen.

- Hun gruer seg selvfølgelig, men er samtidig glad for å komme i gang og forhåpentlig bli ferdig med saken, sier Johaugs advokat Christian B. Hjort til NTB.

Les også

Lillebroren før Johaugs skjebneuke: - Jeg har støttet henne så godt jeg kan

Han jobber med de siste forberedelsene, både med sine medarbeidere i advokatfirmaet Hjort, men naturligvis også med klienten selv.

- Hva tenker du om den ytre belastningen (mediene) i denne saken?

- Johaug er vant til stor oppmerksomhet fra pressen, men dette er mindre hyggelig og en større belastning. Det blir økt oppmerksomhet i anledning forhandlingene, som følgelig gir økt påkjenning, sier Hjort.

- Samtidig er det godt å få lagt fram et samlet bilde og dermed bidra til å avmytifisere saken, sier Johaugs advokat.

Les også

Bjørgen om å vitne i Johaug-saken: - Det blir spesielt

Advokat Christian B. Hjort representerer Therese Johaug. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Har unngått offentligheten

Han får selv mange henvendelser i forkant av høringen i dopingsaken mot Johaug.

- Det er krevende å håndtere alle forespørsler om kommentarer fra pressen, men det er først og fremst for Johaug at dette er en belastning, påpeker Hjort.

Han har vært partner i advokatselskapet Hjort siden 1995. I en årrekke har han jobbet med flere saker som har fått mye medieoppmerksomhet.

Les også

– Johaug-legen trekker frem tre årsaker til at han gjorde tabben

- Hvordan har din klient taklet høsten og vinteren?

- Johaug har taklet dette beundringsverdig. Hun har klart å trene og holde motet opp i en tøff tid, sier Hjort til NTB.

De muntlige forhandlingene er ferdig torsdag 26. januar. Det er ventet at avgjørelsen i Domsutvalget foreligger i løpet av en måneds tid.

Therese Johaug har holdt seg unna offentligheten etter at hun stilte opp på en rekke intervjuer i slutten av november.

Antidoping Norges påtalenemnd har lagt ned påstand om at langrennsløperen fra Dalsbygda utestenges i 14 måneder.

Les også

Johaug i nytt intervju: - Når jeg våkner, står det to bokstaver i hodet mitt

Krem til besvær

Johaug testet positivt for doping 16. september, men har ikke erkjent å ha gjort noe galt. Tidligere landslagslege Fredrik S. Bendiksen har derimot tatt på seg all skyld i saken.

28 år gamle Johaug har fått i seg det forbudte stoffet clostebol, angivelig etter bruk av kremen Trofodermin. Kremen skal ha blitt brukt for å behandle en solbrent leppe under en treningsleir i Italia.

Det er uklart når Domsutvalget vil ha sin dom klar. Johaug har vært utestengt siden i høst og har trent på egen hånd utenfor landslaget.

Både Johaug, Verdens Antidopingbyrå (WADA), Det internasjonale skiforbundet (FIS) og Antidoping Norge kan videre anke en eventuell straff. Anken rettes enten til NIFs appellutvalg eller direkte til Idrettens Voldgiftsrett (CAS).

Advokat Niels R. Kiær skal føre saken for Stiftelsen Antidoping Norge.

(©NTB)

Les mer om

  1. Therese Johaug
  2. Doping