Johaug med maktdemonstrasjon i comebacket

Therese Johaug gjorde comeback ved å vinne kvinnenes 10 kilometer klassisk i den nasjonale sesongåpningen på Beitostølen.

Therese Johaug var svært glad etter å ha gjennomført comebacket.
  • Pål Strande Gamlemoen
  • Erlend Nesje

BEITOSTØLEN/OSLO: Det var to år, syv måneder og 14 dager siden sist Therese Johaug gikk et skirenn av betydning. Da vant hun tremila i NM 2. april 2016 – også det rennet var på Beitostølen.

Så kom dopingsaken – og den 18 måneder lange utestengelsen.

Fredag var hun tilbake, og blant favorittene, da de kvinnelige langrennsløperne åpnet sesongen med 10 kilometer klassisk.

Og Johaug innfridde de enorme forventningene. Hun var i mål etter å ha gått i 25 minutter og 42 sekunder. Ingvild Flugstad Østberg ble nummer to, med tiden 26:06. Kari Øyre Slind ble nummer tre.

– Jeg klarte det! kunne TV-seerne på NRK høre Johaug rope etter å ha gått i mål.

Hun sier følgende om øyeblikket da hun la seg ned i målområdet etter å ha sikret seieren:

– Det var ganske mange følelser som kom. Jeg visste ikke at jeg hadde vunnet. Ingvild hadde ikke kommet i mål og hun lå bare 15 sekunder bak meg ved runding. Jeg kjente at det var en drøm som gikk i oppfyllelse. Da jeg fikk den dommen jeg fikk, og da jeg fikk de to årene, har jeg drømt om å vinne det første skirennet jeg stilte opp i.

– Hvor emosjonelt er dette for deg?

– Det er veldig sterkt å kunne komme hit og vinne skirenn igjen. Sist jeg gikk skirenn vant jeg her. Det er stort å se pallen igjen i dag.

Herjet med konkurrentene

Med startnummer 52 gikk hun ut som den første av de etablerte landslagsløperne. 30-åringen gikk i høyt tempo ut fra start, til stor jubel fra de fremmøtte tilskuerne i tåken.

Det var tydelig at rapportene om Johaugs imponerende form har vært riktige. Ved tokilometerspunktet tok hun en ledelse på hele 11 sekunder.

Resten av landslagsløperne slet med å holde avstanden opp til Johaug nede på et overkommelig nivå. Spesielt Heidi Weng fikk det tøft. Forrige sesongs sammenlagtvinner i verdenscupen var i mål nesten to minutter bak Johaug.

– Det er ikke så overraskende at Therese vinner. Det er egentlig som forventet, sa landslagstrener Ole Morten Iversen.

Om avstanden fra Johaug ned til resten av landslagsløperne sa Iversen følgende:

– Det har vel vært skirenn på Beitostølen der Marit eller Therese har vunnet med mer enn det Therese gjorde i dag. Det var nok godt for Therese, men det var sikkert også godt for Ingvild at avstanden frem ikke var så veldig stor.

Johaugs seier styrker bare favorittstempelet hennes foran vinterens verdenscupsesong og VM i Seefeld. Neste helg er det verdenscupåpning i Kuusamo.

Sekundert av faren

Johaugs comeback har fått stor oppmerksomhet av stort sett alle som bryr seg om norsk langrenn.

– Jeg synes det er rørende at hele det norske folk, familie, venner og kjæreste bryr seg så mye om meg. At de gleder seg så mye på mine vegne. At de vil at jeg skal vinne igjen. Det har holdt meg gjennom de to årene her.

Det var også en stor dag for resten av familien Johaug. TV-bildene til NRK viste den rørte moren Gro sende en hilsen til datteren.

I løypen fikk hun sekunderinger av pappa Thorvall, som sto ved tokilometerspunktet.

– Det er godt å se henne komme i gang igjen. Det har vært to tunge år som ikke har vært slik de skal være, sa Thorvall Johaug.

Han nærmest brølte beskjeder til datteren under løpet.

– Jeg tror det betydde vanvittig mye for han. De var nesten mer nervøse enn meg i dag, sa Therese Johaug.

Therese Johaug ble gratulert av mor og far etter den soleklare seieren.

Utestengt i 18 måneder

Det var høsten 2016 Johaug testet positivt på det forbudte stoffet clostebol etter bruk av en leppekrem på treningsleir.

Hun ble til slutt dømt til 18 måneders utestengelse i Idrettens voldgiftsrett (CAS). Dermed mistet hun både VM i Lahti i 2017 og OL i Pyeongchang forrige vinter.

Da NRK snakket med henne før comebackrennet, fortalte Johaug at hun kjente på nervene.

– Nå må jeg ærlig innrømme at jeg er spent og nervøs, samtidig som jeg gleder meg til å høre startskuddet og endelig konkurrere igjen, sa hun til NRK.