Langrenn

Bjørgens supersmører skal helpe Northug

Marit Bjørgen har gitt seg, men hennes svenske supersmører fortsetter. Til vinteren får han ansvaret for skiene til blant andre Petter Northug.

Perry Olsson (t.v.) skal igjen smøre skiene til Petter Northug. Her er de to sammen i 2015.
 • Stein Erik Kirkebøen

I 2013, da han gikk ut av landslaget og dannet sitt eget lag, brøt Petter Northug samarbeidet med smører Perry Olsson. Han ville prøve noe nytt. – Jeg tror en ny smører kan gjøre meg enda bedre, sa Northug til VG den gang.

– Jeg ble «lite lessen», innrømmer Olsson.

Nå er Petter tilbake på landslaget igjen, og vil prøve noe gammelt. Olsson har igjen ansvaret for hans ski.

Faktisk var planen at gjenforeningen skulle skje allerede under fjorårets OL-sesong, men det skjedde ikke da mesteparten av sesongen ble spolert for Northug.

Northug er på tur og utilgjengelig, men pappa John Northug skriver i en sms at det ikke er noe problem: – Perry var smører for Petter i mange år, og de hadde et godt samarbeid.

I en annen melding presiserer han at Petter Northug aldri ønsket å bryte samarbeidet med Olsson, at det ikke er løperne som bestemmer hvem som skal ha ansvar for ski og smøring og at «de samarbeider igjen i tråd med Petters ønske».

 • Fikk du med deg denne?
Les også

Johaugs trener med gladmelding: – Det går mye bedre

En måned på etterskudd

En måned senere enn normalt ble vinterens smørerkabal lagt. Løpere og smørere kommer og går etter hver sesong, det betyr at kabalen med hvilke smørere som skal ha ansvar for hvilke løpere må legges hver vår.

Petter Northug er tilbake på landslaget.

– Det er riktig at det pleier å skje rundt 1. juni. I år tok det ytterligere en drøy måned. Det er ikke noe problem, det haster foreløpig ikke. En av grunnene til at vi ble forsinket, er at det først måtte en ny smøresjef på plass, sier Stein-Olav Snesrud.

Han overtar sjefsjobben etter Knut Nystad, som har gitt seg etter 12 år som sjef.

Mestvinnende i norsk langrenn

Siden han kom inn i det norske smøreteamet i 2003, har svenske Perry Olsson bokstavelig talt lagt grunnlaget for ikke mindre enn 56 norske OL- og VM-medaljer. Dermed er svensken mestvinnende i norsk langrenn, i den grad det gir mening å si noe sånt om en som ikke har gått et renn.

Petter Northug har tatt 13 av medaljene Olsson har «vunnet», Marit Bjørgen har tatt 38, tre vant hun før han ble hennes smører. Olsson smurte Bjørgens ski fra våren 2003 til i våres.

Les også

Marit Bjørgen tildelt ærefull utmerkelse

Perry Olsson smurte skiene til Marit Bjørgen, her fra 2009.

– Har ikke brukt én kalori på å bekymre meg over ski

– Han er veldig god på alt som har med ski og smøring å gjøre, og vi har samarbeidet godt hele veien, sier Bjørgen.

Hun understreker også et annet poeng:

– Jeg har alltid vært trygg på at jeg får gode ski, og har ikke
brukt en eneste kalori på å bekymre meg over det. Jeg tror ikke jeg hadde vunnet like mye uten Perry. Det er han som har plukket ut ski til meg, og det er han som har kontroll over skiparken min.

– Selv hadde jeg god oversikt over de mest aktuelle parene. Perry hadde kontroll på alle mine par. Og mange flere.

Fikk ikke Johaug-ansvar

Etter samlingen på Lillehammer etter påske tok Olsson med seg Therese Johaugs ski hjem til Bruksvallarna for å bli kjent med dem. Men da vinterens kabal var lagt, fikk han ikke løperansvar for henne.

Johaug trener i amerikansk tynnluft sammen med Ingvild Flugstad Østberg, men hennes manager Jørn Ernst sier at han ikke er kjent med at det vært noe dramatikk rundt dette oppsettet.

Og Olsson er ikke av den typen som lager dramatikk: – Nei, men det hadde vært spennende å smøre for Therese siden mange av Marits ski, som jeg kjenner godt, er aktuelle for henne.

– Jeg vet ikke hvorfor det ble sånn, kanskje hun ønsket en annen? sier Olsson som i tillegg til Northug skal fortsette å smøre for Sondre Turvoll Fossli og overta ansvaret for Ingvild Flugstad Østberg.

Mest lest akkurat nå

 1. 1
  ØKONOMI
  Publisert:

  Etter første natt i leiligheten, banket det på. – Det var en fyr som sa han skulle bo her.

 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5