Klæbo sjanseløs i første OL-renn: Gull til Bolsjunov

ZHANGJIAKOU/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo (25) var ikke i nærheten av å henge med erkerival Aleksandr Bolsjunov (25) under søndagens 30 kilometer.

Les også

Følg OL direkte: 30 km med skibytte

Klæbo gikk rett forbi den skrivende pressen i etterkant av rennet, før han snudde seg kort og sa:

– Æ e berre ræva.

Etter rundt fem kilometer startet hardkjøret på herrenes 30 kilometer fellesstart med skibytte. Iivo Niskanen fikk en luke ned til resten av feltet, og da våknet Aleksandr Bolsjunov.

Russeren tok seg opp til Niskanen, mens de norske utøverne ikke klarte å henge med. Johannes Høsflot Klæbo var sjanseløs på å følge med Bolsjunov, og ved skibyttet etter 15 kilometer var han over halvannet minutt bak erkerivalen.

Mot slutten tok Klæbo det rolig og endte på 40. plass, over ni minutter bak Bolsjunov.

– Jeg tror han skjønte at det ikke var hans dag. Han valgte å fullføre, men han nok er klar over at sprinten er det viktigste for ham, sier Bolsjunov om Klæbo på pressekonferansen etter rennet.

Klæbo var også klar på at det var «ræva» da han passerte VGTVs kamera:

Hans Christer Holund ble best av de norske på en fjerdeplass, to og et halvt minutt bak Bolsjunov. Pål Golberg spurtet inn til en femteplass like bak.

– Det var et veldig tøft løp. Det er tøft å se at noen er så mye bedre. Det er bare til å ta av seg hatten for de på pallen og så får vi håpe at vi kan heve oss, sier Golberg til VG.

– Det ble gått for tøft på klassisken. Jeg var pinnestiv og hadde ikke noe å gå med ut på skøytingen, sier Holund til VG.

BEST AV DE NORSKE: Hans Christer Holund ble nummer fire.

Bolsjunov var fullstendig overlegen i siste halvdel av rennet, og etter tre sølv og én bronsemedalje i 2018, gikk han inn til sitt første OL-gull i suveren stil, 1.11 foran landsmannen Denis Spitsov og 2 minutter foran Niskanen.

– Se på Bolsjunov, da. Han er i et helt eget univers i dag, sa VGTVs ekspert Sondre Sundby underveis i rennet.

– Det Bolsjunov gjør her er helt sinnssykt, sa han videre.

Russeren falt etter rundt tre kilometer, men kom seg raskt opp igjen.

– Alt var ideelt i dag. Fallet var kanskje nødvendig for at det skulle skje. Etter fallet roet jeg meg og gikk mitt eget løp. Jeg er glad for alt gikk i boks i rette øyeblikk, sier Bolsjunov til Pjervyj Kanal.

– Jeg er litt slått i bakken av resultatet. Det var et scenario jeg hadde ikke sett for meg, at det skulle bli så mye vann mellom båtene, sier Martin Johnsrud Sundby i Discovery-studioet etter målgang.

– Han er bare maskin, sier den britiske løperen Andrew Musgrave til VG.

– Det er et av de sykeste rennene jeg har gått. Det gikk så fort på klassisken, sier Musgrave, og legger til at han egentlig følte seg ganske bra.

Musgrave ble til slutt nummer 17.

Det er første gang noen har vunnet en 30 kilometer fellesstart med skibytte i VM eller OL – arrangert for første gang i VM i 2003 (da 20 kilometer) – med mer enn ti sekunder.

Seiersmarginen er den største i et individuelt renn på herresiden i VM og OL siden Johann Mühlegg vant 50-kilometeren i Lahti i VM i 2001 med snaut to minutter.

– Game over, dette er en fiasko, konstaterte Discovery Sveriges ekspert, Peter Larsson, underveis i rennet, ifølge Expressen om de norske prestasjonene.

– Det er merkelig, det norske laget er rystet, sa kanalens kommentator, Petter Barrling.

Hans Christer Holund var den som var nærmest å følge Niskanen da tempoet økte etter fem kilometer. Da det var i ferd med å bli en luke, valgte Holund å ta drikke på toppen av en bakke og mistet for fullt kontakten med Niskanen.

Han klarte heller ikke å følge da Bolsjunov kom forbi i jakten på Niskanen.

Ved skibyttet var Holund og Pål Golberg snaut 40 sekunder bak tetduoen, og dermed i underkant av ti sekunder bak russiske Denis Spitsov på tredjeplass.

– Slike avstander har vi ikke sett før på en 30 kilometer før. I en fellesstart i herrefeltet hvor det er så jevnt ... Jeg tror ikke det hadde sett slik ut hvis dette gikk i lavlandet. Høyden har mye å si her, sa Sondre Sundby.

Ut på skøytedelen rykket Bolsjunov tidlig fra Niskanen, og Niskanen ble etter hvert også passert av Denis Spitsov.

Den fjerde norske herren i rennet, Sjur Røthe, brøt rennet tidlig.

Allerede som 21-åring tok Johannes Høsflot Klæbo sin første VM-medalje da han tok bronse på sprinten i Lahti i 2017. I OL i 2018 og VM i 2019 og 2021 ble det tre gull i hvert av mesterskapene, og ved alle tre anledninger gull i sprint, lagsprint og stafett.

På distanse har det ikke gått like bra for Klæbo i mesterskap. Riktignok var han svært nær ved flere anledninger i Oberstdorf i fjor, men da ble det fjerdeplass på 30 kilometer fellesstart med skibytte og han ble disket fra gullet på femmilen etter et sammenstøt med Aleksandr Bolsjunov på oppløpet.

I første forsøk i årets OL kom Klæbo igjen til kort i kampen om en medalje i et distanserenn.