Langrenn

Bjørgen: - Det var små kameraer rundt oss som vi ikke hadde oppdaget

Marit Bjørgen er glad for #metoo-kampanjen. Selv husker hun godt tiden da de kvinnelige skiløperne ble filmet mens de skiftet klær.

PÅ PLASS I ITALIA: Avreisen ble utsatt noen dager på grunn av sykdom. Nå er en frisk Marit Bjørgen på plass i Val Senales, hvor hun skal lade opp foran OL-sesongen.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

VAL SENALES: - Det var mer interessant å vise de bildene enn løpere som fortsatt gikk i løypa.

Marit Bjørgen møter Adresseavisen i lobbyen på Sport Hotel Kurzras i Val Senales. Hun har nylig ankommet Italia etter å ha slitt med sykdom. Avreisen ble derfor utsatt noen dager.

Nå er 37-åringen frisk. Tirsdag formiddag gjennomførte hun en rulleskiøkt sammen med resten av laget i de nydelige omgivelsene i Nord-Italia.

Roser kampanjen

Mens skiløperne lever i sin egen boble i en bitteliten italiensk fjellandsby, har #metoo-kampanjen preget samfunnsdebatten den siste tiden. En rekke kvinner har fortalt om seksuelle overgrep og trakassering ved å bruke emneknaggen #metoo. Det har Bjørgen lagt merke til.

Les også

Mannfolk fikk streng beskjed om å holde seg unna Brækhus

- Jeg synes det er en bra kampanje. Mange profilerte personer har stått frem med sin historie. Det gjør det kanskje lettere for andre å prate om temaet, sier skidronningen.

Bjørgen forteller at hun, etter over femten år på toppnivå, aldri har opplevd å bli trakassert på noe som helst vis. Rognes-løperen forteller at hun heller aldri har sett noe i langrennsmiljøet.

TRENINGSPARADIS: Sterk vind oppe på isbreen førte til at Marit Bjørgen valgte rulleski fremfor snø og ski tirsdag formiddag. Her er hun på vei opp stigningene i Val Senales sammen med lagvenninnen Ingvild Flugstad Østberg.

Men så kommer hun på et eksempel som hun velger å trekke frem.

- Spekulativt

- Det man kunne merke i langrenn var at det var mange kameraer i området der vi skiftet klær.

For fem år siden reagerte både Bjørgen og Therese Johaug på det som ble omtalt som nærgående filming rett etter at løperne hadde passert målstreken og var i ferd med å skifte til tørre klær.

  • Adresseavisen mener: #metoo viser behovet for å snakke om overgrep

Året etter kom det krav om egne skifterom for løperne.

- Var det som foregikk ubehagelig?

- Man tenkte ikke så mye på det der man sto og skiftet, men da vi så på TV i ettertid, fant vi ut at det var små kameraer rundt oss som vi ikke hadde oppdaget.

Bjørgen mener måten det ble filmet på var spekulativt.

- Ja, det vil jeg si, å heller filme det enn løpere som gikk i løypa. Det synes jeg var drøyt. Foruten dette har jeg ikke opplevd eller sett noe, men man kan aldri utelukke at det har vært noe også i langrenn, sier Bjørgen når hun snakker om #metoo-kampanjen.

FRISK OG RASK: Etter å ha utsatt avreisen er Marit Bjørgen på plass i Italia. Her er hun på treningstur tirsdag formiddag sammen med Ingvild Flugstad Østberg.

- Vet aldri hvor du har Northug

Superveteranen er favoritt til å vinne flere gullmedaljer i Pyeongchang-OL. Om hun holder seg frisk og skadefri, er hun bombesikker i den norske troppen. Det er ikke Petter Northug, mannen som i mange år har delt posisjonen som verdens største langrennsprofil med Bjørgen.

Les også

Petter Northug er usikker på om han får bli med i OL

Northug, som oppholder seg på nabohotellet til Bjørgen og det norske landslaget i Val Senales, sa til Adresseavisen tidligere denne uken at han er usikker på om han får bli med til Sør-Korea.

- Tror du Northug-æraen er over?

- Det er vanskelig å si. Du vet aldri hvor du har ham, sier Bjørgen.

- Det avhenger om han har nok kapasitet, sammenlignet med Martin (Johnsrud Sundby). Selv om Petter hadde en veldig dårlig sesong i fjor, så kan han komme tilbake. Han er vanskelig å avskrive.

Tror Northug kommer til OL

Bjørgen kjenner seg igjen i den situasjonen Northug nå befinner seg i. Hun slet selv tungt fra 2007 til 2009. Mange trodde hun var ferdig på toppnivå.

Les også

Finlands helt ramser opp sine tre tøffeste norske konkurrenter. Verken Northug eller Klæbo er blant dem.

- Folk avskrev meg også, men jeg kom tilbake. Det blir feil å avskrive Petter. Jeg føler meg ikke trygg på hvor jeg har ham.

- Tror du han kommer til OL?

- Ja, det gjør jeg.

- Vil OL bli fattigere uten Northug?

- Petter er en person som er veldig populær og som har gjort veldig mye for sporten vår. Han er viktig utad og viktig for mediene. Men hvis han skal til OL, så gjør han det for å kjempe om medaljer. Hvis han ikke har mulighet til det, så reiser han ikke dit.

Marit Bjørgen vant sin første mesterskapsmedalje allerede under VM i Val di Fiemme i 2003. Totalt har det blitt hele 18 VM-gull. Etter å ha deltatt både i Salt Lake City i 2002 og Torino fire år senere, var det i Vancouver i 2010 hun vant sitt første OL-gull. Totalt har hun hentet hjem seks gull i OL.

I Pyeongchang i februar kan skidronningen fortsette sin eventyrlige mesterskapskarriere i sitt femte OL. Før den tid skal hun gå på ski og samle røde blodlegemer i høyden i Val Senales.

Les mer om

  1. Marit Bjørgen
  2. Langrenn
  3. Ingvild Flugstad Østberg
  4. Petter Northug
  5. Martin Johnsrud Sundby
  6. Therese Johaug