Langrenn

Tviler på VM i Trondheim før 2025

Hvis Oslo får vinter-OL i 2022, mener visepresident Jorodd Asphjell i Norges Idrettsforbund at Trondheim kan glemme ski-VM i 2021.

VIL HA NY VM-FEST: Trondheim ønsker ski-VM i 2021. Her fra VM i Granåsen i 1997.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): - Det er viktig å synliggjøre at man ønsker å søke, men spørsmålet er om tidspunktet er riktig, sier Asphjell til Adresseavisen.

Bystyret i Trondheim vedtok enstemmig i forrige uke å søke om VM i nordiske grener i 2021. For at søknaden skal bli en realitet, må skitinget i juni gi sin tilslutning. Jorodd Asphjell er positiv til planene, men i tvil om det er riktig å satse på å få mesterskapet allerede om sju år.

Tett program

— Årsaken er planene for et Oslo-OL i 2022. Dersom Oslo får ja til statsgaranti og deretter får mesterskapet, vil det bli et svært tett program i Norge. Hvis vi får OL i 2022, blir det prøve-OL i Oslo i 2021, samtidig med et eventuelt ski-VM i Trondheim. I forkant av VM skal det igjen arrangeres verdenscup i Norge. Dette tror jeg vil slå negativt ut for en Trondheim-søknad i 2021, mener Asphjell.

Han ser derfor på 2023 som første aktuelle tidspunkt for ski-VM i Trondheim, om Oslos OL-søknad får gjennomslag. Asphjell er klar på at et nytt VM til Trondheim vil ha stor betydning for skisporten i Trøndelag og bidra til en nødvendig opprustning av anleggene i Granåsen.

— Et VM vil gi positive ringvirkninger i årevis fremover, sier Asphjell, som samtidig påpeker:

— Trolig vil ikke Trondheim få mesterskapet før i 2025. ## Søknad koster én mill.

Neste år arrangeres ski-VM i Falun. I 2017 går VM i finske Lahti, mens Seefeld, Oberstdorf, Almaty og Planica er kandidater i 2019. Sannsynligvis vil det komme søknader fra andre verdensdeler til mesterskapene i 2021 og 2023. — Jeg vil ikke gi noen anbefaling til Trondheim, men dette handler om hvilke forhåpninger en vil sette seg og hvilke prosesser som skal settes i verk. Det handler om hva som vil være realitetene, sier Asphjell.

Kostnaden for å søke om et VM i nordiske grener ligger ifølge visepresidenten i idrettsforbundet på drøyt én million kroner, som skal betales til det internasjonale skiforbundet (FIS). I tillegg kommer egne kostnader til blant annet arbeid med søknaden.

- Et økonomisk spørsmål

— Dersom Oslo ikke får statsgaranti og byen dermed ikke blir OL-søker, vil 2021 være mer aktuelt for Trondheim. Spørsmålet er hvor tett en skal koble disse to søknadene, sier Jorodd Asphjell.

- Er det viktig for Trondheim, uansett om det er realistisk å få mesterskapet eller ikke, å søke allerede i 2021?

— Det er viktig å signalisere at en vil være søker. Det vil være positivt, men samtidig er det et økonomisk spørsmål for Trondheim kommune. Det er viktig at Trondheim kommune har en god dialog med Norges Skiforbund rundt den videre prosessen og hvilket tidspunkt det er mest fornuftig å søke et nytt VM til Norge og Trondheim.

- Et hestehode foran

Ordfører Rita Ottervik mener Trondheim kommune vil ligge et hestehode foran konkurrentene i 2023, hvis byen søker om VM i 2021. — Vi forholder oss til de rådene vi får fra Norges skiforbund. Det å være kandidat til 2021 betyr at vi kan få VM i 2021. Vi vil uansett ligge et hestehode foran i 2023. Disse vurderingene er noe vi må gjøre sammen med skiforbundet, sier Ottervik. Hun ser for seg en lang prosess før mesterskapet kan havne i Trondheim. Hvordan arbeidet skal organiseres er foreløpig ikke klart.

— Bystyret har gitt fullmakt til at kommunen kan forhandle med skiforbundet. Det er på det grunnlaget vi går videre. Det vil bli endringer og det er ikke diskutert noen organisasjon. Skikretsen vil være sentral og sammen med kommunen avgjøre organiseringen, sier Ottervik.

Les mer om

  1. Langrenn