Johaug mimret om det siste løpet mot Bjørgen: – Det var litt symbolikk i det

Therese Johaug sier det blir rart å komme tilbake på landslaget uten Marit Bjørgen.

30-kilometeren i Holmenkollen i 2015 var sist gang Marit Bjørgen og Therese Johaug konkurrerte mot hverandre.

ØKERN: Plutselig høres lyden fra knipsende kameraer. Den overdøver summingen til de titalls norske og svenske journalistene som sitter spent og skal høre om Johaugs tilbakekomst til idretten.

Skistjernen går forbi en vegg med påskriften «Du vet du er på rett vei når du ikke lenger ser deg tilbake» på vei inn til pressen. Kanskje er det akkurat sånn hun føler det.

– Jeg er fri som fuglen, roper hun smilende, nærmest jublende, i løpet av pressekonferansen.

18 tunge måneder er over. Et VM uten Therese Johaug er forbi. Et OL like så. Nå er hun tilbake.

Tilbake for det hun omtalte som sin store drøm: Å ta gull i VM 2019. Dessverre får hun ikke gå det mesterskapet med Marit Bjørgen.

Les også

Johaug fortalte om sin «enorme drøm». Kun denne finske stjernen har klart det tidligere.

– Lite visste vi

Flere medier har skrevet om rapportene om en skistjerne med ekstreme treningsresultater. Som da hun banket Marit Bjørgen på intervaller rett før OL. Bjørgen tok, som de fleste har fått med seg, fem medaljer under lekene kort tid etter.

Bjørgen ble på torsdagens pressekonferanse omtalt som Johaugs store forbilde. For Johaug var det en drøm å konkurrere med og mot Bjørgen. Da hun ble et tema på pressekonferansen, klarte ikke Johaug å holde tårene tilbake.

Therese Johaug måtte tørke tårer da hun begynte å snakke om hvor mye Marit Bjørgen har betydd for henne.

Det spesielle er at det faktisk er over tre år siden de to konkurrerte mot hverandre.

– Jeg satt å tenkte på akkurat det. Da kom jeg frem til at det var tremila i Kollen, da vi avsluttet sesongen sammen der, mimrer Johaug.

Datoen var 15. mars 2015. Bjørgen ble gravid kort tid etterpå, og droppet hele 2016-sesongen. Så ble Johaug utestengt i de to siste årene av Bjørgens karrière.

– Lite visste vi om at dette skulle være det siste rennet vi gikk sammen. Så var det jo litt symbolikk i at det var i Kollen. Vi har hatt utrolig mange treningstimer og hardøkter der. Vi har pushet hverandre til å gjøre hverandre bedre, sier Johaug.

Les også

Da Johaug ble utestengt, fikk kjæresten en beinhard oppgave

– Hun har vært tryggheten i laget

Nå har det altså gått 18 måneder siden Johaug sist kunne konkurrere. I mellomtiden har dronningen abdisert. Lederen på laget er borte.

Kanskje blir det nettopp Johaug som går rett inn og fyller den rollen. Selv om hun egentlig ikke vil tenke sånn.

– Jeg kommer tilbake og gleder meg enormt til å være en del av laget. Hvem som tar hvilke roller, det blir til underveis. Jeg skal komme inn på det laget og kose meg med jentene og skape et godt miljø for at vi skal prestere til vinteren, sier Johaug.

– Men det er vel ofte noen som går foran?

– Ja, det er det. Det må være et felles prosjekt. Vi må gjøre hverandre gode og dra i samme retning alle sammen for at vi skal slå konkurrentene våre til vinteren.

– Er det ikke akkurat det Marit Bjørgen har gjort?

– Jo, hun har vært tryggheten i laget. Den avslappede og avbalanserte jenta. Det blir rart å komme tilbake uten at hun er der lenger.

Lover at hun skal komme tilbake

De to har riktignok trent mye sammen, også de siste 18 månedene. Rapportene sier at Johaug tidvis har vært bedre enn Bjørgen. Men det var i konkurranse.

– Er du nervøs for at du ikke kommer tilbake på samme nivå?

– Nei, jeg er egentlig ikke det. Jeg har vært gjennom det jeg har vært gjennom. Jeg skal gjøre mitt beste, så får vi se hvor bra det er. Jeg vet at mange andre jenter har tatt store steg og blitt bedre. Så skal jeg love at jeg skal kjempe med dem, sier Johaug.

Therese Johaug både smilte og gråt da hun møtte pressen for første gang etter dopingutestengelsen torsdag.

Therese Johaug har åpenbart vært en av verdens beste skiløpere tidligere i karrièren. Likevel er oppkjøringen til årets sesong annerledes enn noen gang tidligere. Uten konkurransetrening i kroppen, er det nærmest umulig å si hvor hun står før hun er ferdig med årets første renn på Beitostølen i november.

Det stresser henne ikke nevneverdig.

– Jeg er egentlig avslappet til det på Beitostølen, at jeg får på meg startnummeret. Det blir jo rart og jeg blir jo nervøs, men det får gå som det går. Jeg skal gjøre alt jeg kan for å komme tilbake. Når jeg har gjort det, så må jeg bare ta til takke med det resultatet jeg får, sier Johaug avslappet.

Les også

Johaug brast i gråt da Bjørgen ble tema

Fallgruven hun må passe seg for

For det virker som om noe har skjedd med 29-åringen i løpet av de siste to årene. Hun kaller det selv at hun mentalt «er blitt mange år eldre på to år».

– Jeg tror at alt jeg har vært gjennom har gjort det. Det å se at livet byr på mye mer. Ingenting er krise. Alt ordner seg til slutt, på en eller annen måte. Og gjør det ikke det, så får det bare bli sånn. Det er noe med det, du sammenligner ting med det du har opplevd tidligere.

Therese Johaug møtte pressen torsdag.

Derfor føler hun seg ikke utrygg før sesongen som kommer. Hun skal gjøre sine 70–80 døgn i høyden. Hun skal forberede seg til konkurranse på vanlig måte. Hun vet hva det vil si å være best. Det skal hun bare gjøre igjen.

Riktignok føler hun selv at hun har én fallgruve når hun står på startstreken på Beitostølen i november:

– Jeg tror jeg må fokusere på at ikke alle energien skal komme ut samtidig. Jeg må ta noen rolige tak i starten, passe på at jeg ikke får tilbake det duracell-stempelet mitt. Det er typisk at man blir overtent. Det er viktig for meg, at jeg ikke føler at jeg VIRKELIG skal slå til. Jeg skal ikke gjøre noe annet enn jeg har gjort før, ler hun.

Therese Johaug vil ikke lenger se seg tilbake. Hun skal ta gull i VM i 2019.