Langrenn

- Det ville sett rart ut uten snøproduksjon nå

Snøkanonene i Granåsen har gått siden lørdag kveld. Nå kan det gå mot åpning en uke tidligere enn opprinnelig planlagt.

Snøproduksjonen i gang: Siden lørdag kveld har snøkanonene gått kontinuerlig i Granåsen. I slutten av neste uke skal hele anlegget være klart.
  • Petter Rasmus

— Vi er litt redde for å love for mye for tidlig, men det ligger an til en fremskynding på en drøy uke i forhold til det vi har sagt tidligere, sier rådmann Morten Wolden i Trondheim kommune.

Lørdag kveld begynte kanonene i Granåsen å produsere snø. Først i hoppbakken, men fra søndag ble også kanonene inne på stadionområdet satt på.

Les også:

Les også

Magnus Moan fortviler over ubrukt snølager

Lageret legges neste uke

Etter planen skal arbeidet med å fjerne flislaget på snølageret settes i gang på onsdag, før snøen fra i fjor kjøres ut i løpet av neste uke.

— Slik det ble nå, med den lange kuldeperioden, ville det sett rart ut dersom det ikke ble produsert og lagt ut snø, sier Wolden.

VM-sjef Guri Hetland roser kommunen for jobben som gjøres i Granåsen, og mener utøverne i Trondheim er i en heldig situasjon.

— Jeg oppfatter at det er veldig god dialog mellom Trondheim kommune og skimiljøene om når snøen skal legges ut og hvilke områder som skal prioriteres. Slik jeg ser det er skihoppere og langrennsløpere i Trondheim privilegerte. Det at en kommune satser på snølagring og produksjon av kunstsnø i november er absolutt ingen selvfølge. Værbetingelsene i Trondheim gjør det vanskelig å være først i landet, men skiføre i siste halvdel av november er bra. Da skimiljøene møtte kommunen i starten av oktober, var det bred enighet om å satse på stabile og sammenhengende snøforhold fra slutten av november fremfor å risikere å «bruke opp» den lagrede snøen for tidlig, sier hun.

  • Se video: Hoppende glad for snø

Jobber døgnet rundt

Mandags morgen var det minus 17 nede i skåla på hoppbakken, mens det var minus 9 grader på toppen. Med andre ord mer enn kaldt nok for snøproduksjon.

— Siden lørdag har vi hatt to mann på skift hele tiden, og produsert snø gjennom hele døgnet. Når det er kaldt nok for produksjon, setter vi inn folk døgnkontinuerlig, sier Heidi Arnesen i Trondheim bydrift.

Likevel har ikke bydrift satt på alt de har av snøkanoner rundt i langrennsløypa. I første omgang produseres det snødunger inne på skistadion. Sammen med om lag to tredjedeler av snølageret skal dungene kjøres ut i løypa i neste uke. Resten av lageret spares som reserve til verdenscupen i mars.

— Anlegget er per i dag ikke bygd for at alle viftekanoner og lanser kan kjøres samtidig. Det er mest krevende å kjøre ut snø til hoppbakken - derfor prioriterer vi å produsere snø der først, sier Arnesen.

Les også:

Les også

Se «Gudi» fremføre en egenkomponert sang for første gang

Arnesen understreker at det jobbes med å optimalisere hele snøproduksjonsanlegget i Granåsen.

— Viftekanonene er relativt gamle. De fungerer og gjør jobben sin, men er en av flere parametre som kan optimaliseres for mer effektiv snøproduksjon. På sikt har vi mål om bedre kapasitet og produksjon av snø med god kvalitet rundt 4-5- minusgrader. NTNU og senter for idrettsanlegg og teknologi er koblet på i jobben med å optimalisere snøsystemene, sier hun.

Les også

  1. Bruttern kom for sent til kakefesten dagen derpå

  2. Slik forklarer Helland pokal-stuntet