Langrenn

Bjørgen: - Å havne langt nede på listene er ikke interessant

Først skal hun få overskudd. Så skal Marit Bjørgen (34) tenke og finne ut om motivasjonen fortsatt er der for å satse videre.

Marit Bjørgen kysser verdenscuptroféet, men hun er usikker på om hun skal jage en ny neste sesong. Foto: NTB Scanpix

  • Pernille Ingebrigtsen

Marit Bjørgen kronet en fantastisk verdenscupsesong med seier på tremilen i Kollen. Om hun fortsetter én sesong til, er ikke avgjort ennå. Men hvis hun gjør det, er det for fortsatt å være best.

— Nå har det vært en lang sesong, og jeg tror jeg trenger noen uker for å få overskudd – og da tenke igjennom hva jeg har lyst til, sier Marit Bjørgen.

— Når man lykkes, som i dag, er det klart at man får motivasjon. Det er ikke alderen det står på, for jeg tror at jeg fortsatt kan gå fort på ski. Men det handler om å ha motivasjonen til å legge ned det arbeidet som kreves. Ellers raser man fort ned på listene, og det er ikke så interessant, fortsetter Norges skidronning.

Les også

Heidi Weng: - Jeg hater Kollen

Johaug stivnet

Marit Bjørgen og Therese Johaug har vekslet på å vinne tremilen de siste årene. Fra 2010 – da Bjørgen vant – har de to norske jentene vunnet i Holmenkollen annethvert år. Statistikken tilsa at det var Johaugs år i år, og VM-dronningen så lenge veldig pigg ut – til tross for at hun har vært småforkjølet de siste dagene.

Ikke overraskende handlet det kun om Bjørgen og Johaug til slutt. Svenske Charlotte Kalla fikk det for tøft med å holde følge, mens Astrid Uhrenholdt Jacobsen var uheldig og falt tidlig i rennet. På tampen av rennet rykket Bjørgen fra og tok en klar seier, elleve sekunder foran Johaug.

— Jeg var stiv! Jeg prøvde å følge på i starten, men så kjente jeg at "fy fader, det her går ikke". Marit var rå på slutten og hadde et ekstra gir, sier Johaug.

Bak kom Jacobsen, som hadde passert Kalla, og sikret en helnorsk seierspall på nok en drømmedag i Holmenkollen.

Les også

Langrennssjefen hyrer inn eksternt firma i evalueringen

— En fantastisk sesong

Etter rennet fikk Bjørgen glasskulen som beviser at hun er årets sammenlagtvinner i verdenscupen og har levert en kjempesesong – der hun også har vunnet Tour de Ski og to VM-gull.

— Det har vært en fantastisk sesong – og mange skirenn. Det jeg kanskje er litt misfornøyd med, er noen løp i VM. Som duatlonen, hvor jeg gjorde mitt dårligste løp på ganske lenge. Så hadde jeg jo håpet å være med og gi Johaug en større kamp på tremilen – det hadde jeg jo. Men totalt er jeg veldig fornøyd, forteller 34-åringen.

Les også

Marit Bjørgen: - Jeg er sliten nå, vi får se hva som skjer

Spent Kristiansen

Trener Egil Kristiansen, som har fulgt hele den fantastiske medaljefangsten til Bjørgen de siste seks sesongene, mener tidenes skiløper aldri har prestert bedre.

— Hun har aldri prestert i så mange renn som nå. Det tror jeg ikke. Det er definitivt hennes beste sesong noen gang, sa gudbrandsdølen.

Kristiansen, som heller ikke har bestemt om han fortsetter neste sesong, vil ikke legge noe press på sin største stjerne.

— Jeg vil ikke ha noen formening, for jeg vet rett og slett ikke. Det tror jeg ikke hun vet selv heller. Vi er enige om at vi skal få sesongen litt på avstand, og så får vi høre på hva hun tenker, sa han.

Johaug vil overtale

Verdenscuptoer Johaug håper å overtale bestevenninnen og lagvenninnen til å ta nok en sesong.

— Jeg støtter henne uansett hva hun bestemmer seg for. Men jeg ønsker jo at hun skal fortsette. Marit har gitt meg utrolig mye trygghet og selvtillit og gjort meg til den langrennsløperen jeg er i dag. Uten matchingen mot henne hadde jeg ikke vært her jeg er i dag. Det vil bli et stort savn, men foreløpig velger jeg å tenke at hun skal fortsette, sier Johaug.

— Det viktigste er uansett at Marit gjør det som er rett for henne. Hun skal få bruke april godt og finne ut av hva hun har lyst til.

Seks nordmenn først

Også Heidi Weng håper og tror at Bjørgen fortsetter.

— Jeg tror jeg konkurrerer mot Marit i verdenscupen neste år også. Jeg tror hun fortsatt har lyst til å knuse oss ungjentene, og jeg har også lyst til å slå henne, sier Weng med et smil.

Norge tok til slutt de seks første plassene i den totale verdenscupen. Bjørgen ble vinner foran Johaug, Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Ragnhild Haga og Maiken Caspersen Falla.

Les også

  1. Dyrhaug åpner for å si nei til landslaget

  2. Eldar Rønning fikk Holmenkollmedaljen

Les mer om

  1. Marit Bjørgen