Langrenn

Landslagstreneren ba om nådeløs kritikk

Før Trond Nystad sa ja til å fortsette som landslagstrener i langrenn, måtte han vite hva allroundlaget egentlig mente om ham.

Trond Nystad ba om en grundig evaluering i landslaget – og fikk det. Nå er han i Livigno på treningsleir.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Livigno (Aftenposten): 45-åringen ønsket å stille seg selv til veggs før han sa ja til å gå på en ny sesong som landslagstrener for allround herrer.

Han mente selv at det ikke var gitt at han skulle fortsette som sjef da VM-sesongen var over.

For første gang siden fauskeværingen overtok landslaget i mai 2011 etter Morten A. Djupvik, spurte han gutta om de kunne være dønn ærlige mot ham. Holdt han mål som trener? Ønsket de kanskje et bytte, få inn et menneske med andre meninger, holdninger og plan for treningene?

Les også

- Northug har fått et meget raust tilbud

Nystad ba om en usminket tilbakemelding.

– Jeg trengte et veldig gjennomtenkt svar fra hver enkelt. Vi har hatt evaluering tidligere, men ikke så dyptpløyende som denne. Jeg ville vite om de fortsatt ville ha meg som trener. Jeg ba om å bli hardt evaluert. Jeg ba dem gå i seg selv for å finne ut om det var fornuftig at jeg fortsatte, sier han.

Med bakgrunn fra USA, Tyskland og Sveits hadde Nystad en bred erfaring før målet ble å føre de norske herreløperne på distanse til toppen.

Det er blitt både nedturer og oppturer. Det at Martin Johnsrud Sundby som første norske herreløper vant Tour de ski og verdenscupen sammenlagt, hører så absolutt med til de store øyeblikkene, akkurat som VM-gullet på stafett fra Falun. OL i Sotsji ble ikke som ønsket.

Les også

Bjørgen oppfordrer gravide til å trene: - Graviditet er ingen sykdom

Fikk løperne i tale

Nystad fikk gode meldinger fra de aktive, nok til at han sa ja til en ny sesong.

– Jeg er strålende fornøyd med Trond. Jeg er veldig selvstendig, og legger opp planen selv, så for meg er Trond den lille djevelen som sitter på ryggen min og følger med, sier Martin Johnsrud Sundby.

– Han er kritisk til det jeg gjør, og slik må det være. Jeg trenger en sparringpartner.

Sjur Røthe, sier det slik:

– Han er veldig rett på sak og kaller en spade for en spade. Får jeg skryt, vet jeg at det er reelt. Det samme hvis han sier det motsatte. Det liker jeg.

– Ikke noe minus ved ham?

– Det føler jeg blir litt personlig. Slike ting tar vi internt. Får han kritikk, er han såpass oppegående at han takler det.

– Vi som er utøvere kan lette våre hjerter overfor Trond. Jeg har en åpen og ærlig dialog med ham. Og får konstruktive tilbakemeldinger. Han vil det beste for alle, sier Simen Sveen.

Les også

Bjørgen har termin i desember, håper å konkurrere i mars

Er fortsatt veldig motivert

– Ut fra responsen var det ingen tvil om at jeg ville fortsette, sier landslagstreneren.

Han trives og er fortsatt utholdende. Nå langrennsgjengen har sine lange løpeturer på tre timer i fjellet bak alpebyen, henger han med.

Foran inngangen til det som blir en mellomsesong, gleder han seg til alt som skal skje. VM i Lahti i 2017 blir test på om jobbingen er god nok.

– Hvorfor ville du at de skulle granske deg?

– I min verden er det slik at når man er trener i fire-fem år for et lag, må man sette seg ned og finne om det bør bli et bytte. Det er viktigere at laget utvikler seg enn at jeg har en jobb.

Har fått ny assistent

Nystad var ønsket videre, og han ville det selv også. Det er nye løpere som er inne på laget, og en ny trener i Tor-Arne Hetland er med som sparringpartner.

– Nytt blod er viktig. Hetland er en kjempegod trener, og blir en super ressurs i mange år fremover, sier den eldste om den olympiske gullgutten, som også er verdensmester i sprint.

– Hvordan karakterisere kommende sesong – uten mesterskap?

– Det å vinne verdenscupen sammenlagt blir viktig, og da må man prestere i de tre tourene i Finland (minitour i Kuusamo), Tour de ski og Tour de Canada. Det er nok av spennende utfordringer.