Langrenn

«Jeg har den aller beste kritikeren man kan tenke seg hjemme»

Den nye landslagstreneren Tor-Arne Hetland skal foredle gullet videre. Det er ingen liten oppgave.

LADER BATTERIENE: I avslappet positur for hardkjøret starter mot VM-sesongen. Tor-Arne Hetland bøle selv tidenes første verdensmester og olympiske mester i sprintlangrenn. Det er et godt grunnlag, men det han gjorde den gangen, holder ikke å lære bort i dag.
  • Mette Bugge
    Mette Bugge
    Journalist

Han har overtatt herrelandslaget i langrenn etter Trond Nystad. Og er glad for at han har en kritiker på hjemmebane.

For Hetlands kone Guri er selv tidligere langrennsløper, VM-general i Trondheim, Marit Bjørgens manager og med erfaring blant annet som herretrener og landslagssjef i Sveits.

Guri Hetland - her sammen med Marit Bjørgen.

Hun jobber målbevisst for at trøndernes hovedstad skal få VM i 2021. Norges nye landslagstrener fremhever at han har mye å lære av henne.— Jeg har den aller beste kritikeren man kan tenke seg hjemme. Jeg har lært masse av henne – strukturen i det hun gjør, ordentligheten og ikke minst iveren som Guri har, sier Hetland.

Paret bodde seks år i Davos, før de valgte å komme hjem til nye oppgaver i gamlelandet.

— En av drømmene til Guri og meg for noen år siden var å få bo i alpene. Vi har fortsatt leilighet i Davos, og det er alltid deilig å komme hjem der, forteller Hetland.

De bor nå på Byåsen i Trondheim, eller «på den rette siden av byen», som han sier det. Begge har mye reisevirksomhet.

LES OGSÅ:

Les også

  1. Northug åpner for å trene med landslaget

  2. Disse skal sørge for trøndersk skijubel i fremtiden

  3. Northug beordres til å reise på ferie

  4. Landslagssjefen: - Jeg brukte to uker på å bli kjent med mitt eget barn igjen

Dårlig på small talk

Norges nye herresjef brenner for langrenn.

— Det er min livsstil og det som har skapt meg til den jeg er i dag. Jeg er også strukturert i den jobben som jeg gjør, og nøyaktig. Dessuten krever jeg ganske mye av dem rundt meg. Jeg er relativt selektiv med hvem jeg bruker rundt meg, men jeg er ikke den som er best på small talk, sier Hetland.

Han synes ikke det er så lett å karakterisere seg selv.

Startpunktet på Helleland

Det var som fotballspiller at unge Hetland imponerte hjemme på Helleland. En ivrig unggutt, sentral på midtbanen og i forsvar, og det til han var 15 år. Friidretten hadde også en stor plass, men trening på ski var det lite av.

— De siste par årene jeg bodde hjemme på Helleland var det kanskje 20 ganger på ski og 15 av dem var konkurranser, ler han.

Hetland skulle komme til å bli en av verdens beste langrennsløpere, med i en eksklusiv herreklubb som består av Petter Northug, Thomas Alsgaard og Dario Cologna. Denne kvartetten har vunnet verdenscuprenn i sprint og distanse, i begge stilarter, og de har VM- og OL-gull.

Men til tross for store triumfer i sporet, sier Hetland:

— Jeg lever fortsatt på drømmen om å bli fotballproff.

Var jevnbyrdig fra start

Hetland er avslappet. Sesongen er over. Selv om Nystad var sjef og han assistent, har de samarbeidet om oppgavene hele tiden.

Nå blir det å forberede VM-sesongen sammen med mange støttespillere. Og han tar med seg mye også fra fotballen, der lagspill var i fokus. Akkurat der er Norge gode også i langrenn, å jobbe sammen, bidra til lagkamerater kan utvikle seg. Men alt må jobbes med i fortsettelsen, slik at det høye nivået holdes.

- Hva trigget deg til å ta jobben?

— Det lå i kortene fra i fjor, vi har delt på treningene i år, to trenere for laget. Egentlig har det funket bra. Da jobben ble ledig og muligheten kom, ble det naturlig å si ja.

Hetland forteller at utøverne på landslaget har mye av den samme tankegangen, og fokus på de rette tingene, mens en del andre utøvere på litt lavere nivå er konsentrert detaljer som ikke er så viktige.

— I Norge er det slik at har du først kommet gjennom nåløyet og inn på landslaget, har du en treningsfilosofi som er ens for alle.

Selv har han bestandig syntes at det har vært gøy med trening, og han har aldri vært redd for å bruke dem rundt seg.

— Jeg likte som utøver å utfordre trenerne slik at jeg kunne få den treningen som passet meg.

La opp før tiden

Hetland måtte gi seg før han hadde tenkt, i 2009. Kneskjellet gikk nesten i oppløsning. Planen var VM på hjemmebane i 2011. - Hva drar du med deg fra din tid som utøvere, og alt du oppnådde?

— Jeg bruker ikke uttrykket «da jeg var utøver, gjorde vi sånn». Det jeg har tatt med meg fra årene med andre lag i utlandet, er å respektere at hver enkelt utøver er forskjellig.

Ydmykhet er noe han har tatt med seg fra årene i Tyskland og Sveits, som trener. Det å se egenarten hos hver enkelt, og hjelpe dem til å få ut deres maksimale.

De tre neste sesongene har mange høydepunkter – VM i Lahti, OL i Sør Korea, og VM i Seefeld.

— Det er mange ting som utøverne kan strekke seg mot og ta ut sitt beste.

Forandringer på laget?

Han vet at det blir forandringer på laget kommende sesong. Noen skal ut, andre inn. Evalueringen foregår i disse dager. Svaret kommer i slutten av april.

I langrenn er det enkelt, for ingenting er statisk. En som presterer godt og utvikler seg skal vi ha på landslag. Hetland kommer ikke til å stå alene i jobben for å få utøvere som kommer på pallen i Lahti.

— Mange er ansvarlige for laget. Det største presset legger utøverne på seg selv. Det er de som skal prestere. Idrett går i bølgedaler. Vi må bare prøve å surfe på bølgen hele tiden, og vi skal tåle å bli sett i kortene.

- Hvordan trener du selv i dag?

— Jeg trener ikke. Hva skal jeg trene til? Men jeg er i aktivitet fem timer om dagen ute, går på ski, er med utøverne, men det er ikke trening.

Det skal ikke være så mye endringer, for ting har vært så bra som de er. Få tilbakemeldinger fra utøverne. Filosofien vil være den samme, men vi skal være med på å utvikle guttene videre. Laget skal være best trent og sette en standard som nye generasjoner skiløpere ønsker å strekke seg mot. Det skal ikke bli noe lettere å slå guttene i fremtiden.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport. Der kan du høre hva ekspertene i studio mener om åpenhetsdebatten i norsk idrett: