Sundby parkerte Niskanen på sisterunden og vant folkefesten

Martin Johnsrud Sundby fikk sin revansje etter VM og gikk til topps i Holmenkollen for andre året på rad. Med det avgjorde han verdenscupen sammenlagt.

Martin Johnsrud Sundby går inn til seier på femmila i Holmenkollen. Han avgjorde også verdenscupen sammenlagt.

HOLMENKOLLEN: Dette er sjette året på rad at Sundby er på pallen på den tradisjonsrike femmila i Kollen.

– Iivo Niskanen presset meg lenge og var sterk. Det er en ære å vinne. Det var fantastisk atmosfære som alltid i Kollen, sier Sundby etter løpet til FIS’ reporter.

Sammenlagtsseieren i verdenscupen er nummer tre for Røa-løperen.

– Holmenkollen er alltid fantastisk. Det blir ekstra spesiselt for meg som er på hjemmebane og bor rett nede i høgget. Jeg har trent her siden jeg var ni år. Det er fantastisk gøy, sier Sundby til NRK.

Femmila ble en thriller mellom Martin Johnsrud Sundby og Iivo Niskanen, finnen som snøt den norske 32-åringen for sitt første VM-gull da han gikk et praktfullt løp på 15-kilometeren i Lahti.

Utover i løpet da de gikk alene i tet avtalte de når de skulle bytte ski på stadion.

– Jeg er veldig glad jeg fikk se dette løpet for det var så høyt nivå. Det var en fantastisk femmil, oppsummerte Fredrik Aukland i slutten av NRKs sending.

Rykket på sisterunden

Rett etter siste stadionrunding rykket Sundby fra og fikk seks sekunder ned til finnen da 2,5 kilometer gjensto.

– Jeg har trent på dette i hele år og skulle egentlig brukt det forrige helg (i VM), men det ble vanskelig å få til, sier Sundby som antyder at han skal gå Birken neste helg.

Det tok Niskanen aldri igjen, og de siste minuttene av femmila ble en lykkelig ferd på hjemmebane for Røa-mannen.

– De to sterkeste gutta i klassen blir nummer en og to, mente Torgeir Bjørn.

Sundby fikk spørsmål om hvordan det var å vinne det første løpet etter og det siste løpet før VM.

– Jeg gjorde det ganske bra i VM og ble nummer to ganger. Jeg er ganske stødig der oppe. I VM hadde jeg ikke flaksen på min side. Jeg er mer fornøyd med VM enn mange tror, sier Sundby.

Spurt om tredjeplassen

Alexander Bessmertnykh spurtet inn til tredjeplass foran Sjur Røthe, Niklas Dyrhaug, Alex Harvey og Hans Christer Holund i den rekkefølgen.

– Det var tungt, men du blir løftet fram på Frognerseteren. Jeg kjente at det peip litt i øret fordi det var så høy lyd. Takk til alle som heier, sa Røthe til NRK etter løpet.

– Du får tinitus. Desibelet er høyt i løypa, supplerer Dyrhaug.

Northug over åtte minutter bak

For allerede etter en snau mil inn i 50 kilometeren var den finske VM-vinneren lei av å gå i samlet felt. Han økte tempoet, og med seg fikk han blant andre Martin Johnsrud Sundby, Niklas Dyrhaug, Sjur Røthe og Hans Christian Holund.

Lørdagens Holmenkollen-femmil ble en duell mellom Iivo Niskanen (t.v.) og Martin Johnsrud Sundby.

Flere store navn slapp og kom aldri tilbake i løpet, deriblant Petter Northug, Finn Hågen Krogh og Sergej Ustjugov. Sistnevnte forsøkte desperat å gå seg opp til tetpuljen, men slo seg til slutt til ro sammen med flere landsmenn like bak. I mål ble Northug nummer 30 - nesten åtte og et halvt minutt bak.

Niskanen droppet skibytte

Da løperne rundet ved stadion etter cirka 15 kilometer, valgte Iivo Niskanen en egen vri. Mens konkurrentene valgte å bytte ski, feiet finnen videre og skaffet en luke på cirka 15 sekunder ned til de norske.

– Det er egentlig den verste mannen å la går her, sa NRKs Torgeir Bjørn fra kommentatorboksen.

I jakten på finnen, gikk Martin Johnsrud Sundby fra resten av gruppen og startet kampen for sekundene på egen hånd.

Og det klarte han. Niskanen og Sundby rundet 25 kilometer i soleklar ledelse. Drøye 20 sekunder fulgte Dyrhaug, Røthe, Holund, Alex Harvey og Aleksandr Bessmertnykh.

Sammen satte de et voldsomt tempo, og avstanden ned til konkurrentene økte jevnt og trutt. Det ble en duell, mann mot mann, Martin Johnsrud Sundby mot Iivo Niskanen.