Langrenn

Russlands landslagssjef etter dopingskandalen: - Dette kan skje med Charlotte Kalla også

Mener Russland blir straffet hardere enn Norge og Sverige.

Marcus Cramer, landslagsjef for de russiske utøverne, er i Sverige i forbindelse med sesongstarten. Foto: Bildbyrån

  • Øystein Jorem
    Øystein Jorem
    Journalist Adresseavisen

I forrige uke ble Aleksandr Legkov og Jevgenij Belov utestengt fra alle fremtidige OL og fratatt plasseringene i Sotsji-OL i 2014. Torsdag fikk Alexej Petuchov, Maksim Vylegzjanin, Jevgenija Sjapalova och Julija Ivanova samme skjebne.

I tillegg ble en utøver frikjent av IOC i går. Ifølge nettsiden Inside The Games er det snakk om kunstløperen Adelina Sotnikova, som vant gull i Sotsji.

Flere av utøverne som ble dømt har sagt at de vil anke avgjørelsen.

Les også

Dopingskandalen fortsetter: Fire nye russere utestengt fra OL på livstid

Les også

Mads Kaggestad tror skjult motiv ligger bak ny utestengelse av russere: – Det er bare kosmetisk

Den russiske landslagssjefen Marcus Cramer, mener at bevisene er for dårlige til at utøverne skulle bli utestengt.

– De tror at noen har forsøkt å endre, åpne eller gjøre noe med dopingtestene, og så tar de (IOC) en beslutning om at de har brutt dopingreglene? Det er ikke rett. Jeg mener at IOC og WADA er ansvarlig for dopingtestene under OL, sier Cramer til den svenske avisen Norrländska Socialdemokraten.

Mener det kan skje alle

Han går så langt som å si at det kan skje hvem som helst, og bruker svenskenes yndling Charlotte Kalla som et eksempel på hvem som kan bli rammet i Sør-Korea.

– Det kan hende i Sør-Korea at noen forsøker å endre dopingtestene til Kalla. Hva skjer da? Utøverne vet ikke hva som skjer med prøvene etter de har gitt den til kontrollørene, sier Cramer til NSD.

Les også

Norsk dopingtopp holdt møte med russerne i Oslo: – Vi har satt en del krav

Cramer mener at straffen mot de russiske utøverne er hard, og at han frykter russerne blir straffet hardere enn for eksempel Norge og Sverige.

– Jeg håper at sport og politikk ikke går sammen på denne måten. Men nå er jeg ikke så sikkert. Utøvere fra Norge, Sverige, Tyskland og Italia får ikke samme straffer. Det er ikke bra. Russland får et stempel, og blir straffet enda hardere, sier han til NSD.

Deltar i Sverige

Cramer er sammen med det russiske laget i Gällivare i Sverige for å delta på premièrehelgen for sesongen.

Han har med seg 12 utøvere. Så langt er ikke den mest profilerte at de som er utestengt, Aleksandr Legkov til stede, men han er ventet til det svenske skistedet på søndag. Jevgenija Sjapalova er på plass.

Les også

Nye dopingskandaler rulles opp: Russlands OL-skjebne avgjøres i desember

Selv om de er utestengt fra olympiske leker, kan de delta på alle andre renn i FIS-regi. Etter dommen mot Belov og Legkov uttalte FIS at de ville vente til alle de seks utøverne hadde fått sin dom før de tok en beslutning om de skulle bli utestengt fra FIS-arrangement.

De seks dommene gjør at Russland fratas tre medaljer. Aleksandr Legkov mister sitt gull på femmila, og Maksim Vylegzjanin mister sitt sølv. I tillegg mister Russland stafettsølvet for herrer.

Martin Johnsrud Sundby får sølvet på femmila, og det norske stafettlaget får bronse. Det norske sprintlaget med Ola Vigen Hattestad og Petter Northug får også bronse på lagsprinten.

Les mer om

  1. Charlotte Kalla
  2. OL
  3. IOC
  4. Martin Johnsrud Sundby