Langrenn

Verdensmester Kikkan Randall (34): «Jeg synes synd på Therese, men det er kun utøveren som har ansvaret»

Kikkan Randall (34) er verdensmester og leder av den internasjonale utøverkomiteen i langrenn. Hun mener det ikke rom for tolkning i dopingsaken mot Therese Johaug.

Kikkan Randall er en tydelig leder og en god sprinter i langrenn. Mette Bugge

 • Mette Bugge
  Aftenposten

Den amerikanske skisprinteren, som tok VM-bronse i Lahti, satser på pallen under verdenscupavslutningen i Quebec denne helgen.

Therese Johaug skulle også ha vært der, hvis alt var som normalt. Det er det ikke.

Helt siden VM i 2001 i Lahti, som skulle forvandle seg til et sørgelig mesterskap på grunn av dopingavsløringene, har Kikkan Randall tilhørt sirkuset med verdens beste langrennsløpere.

Hun har titler i fleng, både VM-gull og vinner av verdenscupen i sprint tre ganger.

LES OGSÅ:

Les også

Stjerneadvokat skal hjelpe Johaug i ankerunden

De åtte siste årene har hun vært leder av utøverkomiteen i Det internasjonale skiforbundet (FIS).

Så sent som på et møte som Randall og andre aktive hadde i Lahti-VM med IOC-president Thomas Bach, generalsekretær Sarah Lewis og president Gian-Franco Kasper i FIS, ble det understrekt at utøvere vil at FIS skal gjøre alt for å holde idretten fri for doping.

Kikkan Randall (t.h) og lagvenninne Jessica Diggins feirer henholdsvis bronse og sølv i Lahti-VM. LEHTIKUVA /NTB scanpix

Randall hadde tatt initiativ til et opprop som 105 aktive hadde skrevet under på. De vil at rene utøvere skal slippe å konkurrere med juksere.

Hun vil aldri glemme bakteppet i Lahti for 16 år siden og dopingskandalen som skjedde der. Da var hun nylig fylt 18 år, men fikk innsyn i en verden hun ikke ante noe om.

Les også

WADA-topp støtter Johaug: – Jeg synes hele saken bærer preg av et uhell

Les også

Sats-medlemmer ber om at Johaug utestenges, men Bjørn Maaseide gjør et unntak: - Det går an å være medmenneskelig

Var årvåken og oppdaget stoffet

Fortsatt er ikke doping utryddet i langrennssporten, om den noen gang kommer til å bli det. Randall kjemper for en ren idrett, og at juksemakerne skal få harde straffer.

Den amerikanske løperen har satt seg inn i saken som har angått Martin Johnsrud Sundby, som ble utestengt i to måneder på grunn av feil bruk av lovlig astmamedisin.

Hun kaller det en gråsone, og reagerer på at det tok så lang tid før saken ble kjent for offentligheten. Da mener hun det er naturlig å stille spørsmålet om norske løpere får spesialbehandling.

Veteranen følger også med på alt som omhandler Therese Johaug, hvis dom på 13 måneders utestengelse ble anket til CAS, Idrettens voldgiftsdomstol. Og hun er sjeleglad for at hun selv valgte å sjekke medisinene da hun trengte dem.

Les også

CAS tror på Johaug-avklaring innen fem måneder

– Jeg var forferdelig forkjølet, og fikk ikke blund på øynene. Jeg ville ha noe for å sove og fikk tak i medisiner. Alt innhold ble undersøkt nøye, og dermed fant jeg ut av ett av stoffene var forbudt, ifølge dopinglisten. Da skjønte jeg at jeg måtte droppe medisinen, og bare lide meg gjennom sykdommen, sier Randall til Aftenposten.

FIS har anket dopingdommen mot Therese Johaug. Berit Roald, NTB scanpix

– Bare utøverens eget ansvar

Episoden skjedde for få år tilbake. Randall vet godt at flere andre utøvere har gått i fellen. Derfor nøler hun ikke med å si:

– Vi utøvere har ene og alene ansvaret. Det er utfordrende, fordi vi stoler jo på dem som er rundt oss. Alternativet er at man bare kan skylde på andre, hvis man får i seg noe som fører til en positiv dopingtest. Når det er sagt, vil jeg si at det som har skjedd med Therese er alle utøveres mareritt. Jeg synes synd på Therese, men det er kun utøveren som har ansvaret. Det kan ikke være rom for tolkning.

Randall har tenkt nøye over dette, og hun forteller gjerne om praksisen i det amerikanske laget.

– I vårt team læres vi opp til å trippelsjekke alt, også det vi får fra leger. Saken med Therese var likevel en øyeåpner. Vi er, om mulig, enda mer forsiktige nå, sier hun.

Kom tilbake etter fødsel

Veteranen setter seg godt til rette i stolen. Hun har lett etter mannen Jeff og den vesle sønnen Breck, uten å finne dem, men hun vet at de klarer seg godt. Paret fikk veslegutten i april, og Randall har i likhet med Marit Bjørgen kommet tilbake til toppen etter fødselen.

Les også

Langrennsjentenes gest rørte Birgit Skarstein: – De er ekte forbilder

Mamma Kikkan Randall (t.h.) måtte ha med vesle Breck da hun fikk bronsemedaljen i Lahti-VM. Vinner Maiken Caspersen Falla, toer Jessica Diggins (t.v.). LEHTIKUVA /NTB scanpix

Egentlig har hun hendene fulle med alt hun foretar seg, og hadde gjerne sett at en annen langrennsløper hadde overtatt hennes rolle som leder av utøverkomiteen. Det er mange viktige saker å følge med på.

Ikke minst alt rundt doping, både det som er kommet frem i russisk idrett, men også en rekke saker fra andre nasjoner.

– Burde det være et skarpere skille mellom dem som doper seg helt bevisst, og andre som har fått i seg et forbudt stoff ved et uhell?

– Det er slik at hver enkelt sak behandlet ut fra substans og metode. Det finnes en skala, og intensjon betyr mye. Hvis det er slik at utøveren prøvde å lure systemet, er det visse konsekvenser. Hvis det er klart at det var et uhell eller uflaks, er det andre konsekvenser. Man må bare være sikker på at uansett hvilken nasjon utøverne er fra, blir de likt behandlet. Det må være en standard, fortsetter Randall engasjert.

– Hvis det er noen tvil om at noen får en spesialbehandling, på grunn av landet de kommer fra, undergraver det hele systemet. Jeg håper at det blir en fair løsning til slutt. Det ser ut som om Therese Johaug takler det på en utmerket måte, og at motivasjonen øker. Jeg er sikker på at hun kommer tilbake sterkere enn noe gang, sier ettbarnsmoren, mens hun retter litt på sitt delvis rosa hår, som hun er så kjent for.

Les også

Les den sterke historien om en tidligere skihelt, som ble avhengig av heroin.

Sprintkulen i verdenscupen ble mottatt i Falun i 2013. Tre ganger har hun klart dette. Anders Wiklund, NTB scanpix

Har drømmer i finalen

Hun akter å stå distansen i alle fall én sesong til, og skal jobbe hardt for å være på sitt beste i OL i Pyeongchang om ett år, trolig hennes siste mesterskap.

– I Sotsji-OL var jeg storfavoritt i sprint (det ble bare 8.-plass som best) og det førte til mye press. Nå har jeg en mulighet til å komme litt bort fra søkelyset og få forberedt meg ordentlig. Det siste året skal jeg bare nyte tiden med lagkameratene mine.

– Hva drømmer du om i verdenscupfinalen i Quebec?

– Formen min er bare blitt bedre og bedre. Jeg ser frem til en skøytesprint fredag og håper jeg kommer på pallen. Og så er det 10 km klassisk. Hvis jeg bare kan overleve den, vil 10 km skøyting søndag gå greit i denne touren. Jeg er ute etter følelsen av at jeg nærmer meg et bra nivå. Den selvtilliten er fint å bygge videre på inn i en OL-sesong.

Les mer om

 1. Therese Johaug
 2. Doping
 3. FIS
 4. Martin Johnsrud Sundby

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Falla om ropene fra mamma: - Det er nesten litt flaut

 2. LANGRENN

  Denne vinteren får de en liten smak av hva det vil si å være norsk

 3. LANGRENN

  Venninnen Diggins kan ikke få fullrost Falla nok: - Hun er en fantastisk person

 4. LANGRENN

  Her viser Falla stolt frem beviset: - Skjer dette virkelig meg?

 5. LANGRENN

  FIS offentliggjør Johaug-avgjørelse rett etter ski-VM

 6. LANGRENN

  Bjørgen om Johaug-anken: - Overraskende