Ekspert støtter Kowalczyk etter Johaug-stikk

Justyna Kowalczyk lar seg ikke skremme av Therese Johaugs pangløp i Kuusamo. — Hun blir ikke raskere, men det blir jeg.

SUVEREN I KUUSAMO: Justyna Kowalczyk ble slått med over ett minutt på 10 kilometer klassisk i Kuusamo av Therese Johaug. Men den polske jenta stresser ikke. - Jeg kommer til å bli bedre for hver konkurranse og Johaug kommer ikke til å bli bedre enn dette, sa hun til polsk TV etter søndagens løp.
  • Torgrim Gotland Bakke

Etter en imponerende sesongåpning på Beitostølen, hvor hun slo Marit Bjørgen med snaut 25 sekunder på 10 kilometer klassisk, slo Johaug til med en fantomløp på søndagens verdenscuprenn i Kuusamo, også det 10 km klassisk. Denne gangen ble marginen ned til Bjørgen på 2. plass hele 42,2 sekunder. Et av hennes beste løp noensinne, mener NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn.

— Jeg mener det er det beste Therese har gått i klassisk noen gang. Det var helt på høyde tremila under VM i Holmenkollen 2011, sier Bjørn. Seiersmarginen søndag var av det sjeldne slaget, men Bjørn lot seg imponere mest over det tekniske arbeidet Johaug presterte i Finland. Spesielt i det lettere terrenget.

— Hun har alltid gått fort i motbakker, men nå skaper hun også større fart i deler av løpet hvor hun tidligere har tapt tid. Nå var hun raskest i letterrenget, sier Bjørn.

- Har ett minutt inne

Mens Johaug imponerte alle, havnet den polske skistjernen Justyna Kowalczyk på fjerdeplass, 1.03,4 bak Johaug. Etter løpet, ga hun følgende kommentar til polsk TV.

— Hun (Johaug jour.anm.) kommer ikke til å gå fortere enn dette, men det skal jeg.

— Thereses løp viser at hun ligger litt før meg, men det er et bra tegn. Jeg kommer til å bli bedre for hver konkurranse og Johaug kommer ikke til å bli bedre enn dette, la hun til.

NRK-eksperten mener Kowalczyk har helt rett.

— Denne sesongen har hun gått tilbake til sitt gamle treningsopplegg, og da går hun sjelden fort i starten. Hun trenger de første to-tre helgene før hun er i skikkelig slag, poengterer Bjørn.

KJØPER PÅSTANDEN: NRKs langrennsekspert Torgeir Bjørn tror Kowalczyk har rett i sine påstander. – Justyna har ett minutt inne, mener eksperten.

— Justyna har ett minutt inne, så jeg kjøper det hun sier. Det er ikke sikkert Therese går noe fortere enn dette, men jeg tror hun kan klare flere løp på samme nivå. Og jeg tror Kowalczyk måtte gått som hun gjorde på 10 km i OL i Sotsji om hun skulle slått Therese i Kuusamo, sier Bjørn. Langrennseksperten sier også at Kowalczyk har vært den beste på distansen i de siste årene, men at Johaug nå viser at hun kan utfordre den polske jenta.

Må jakte på Bjørgen

Men det blir nok mest aktuelt senere i sesongen, når det skal kjempes om gull og heder under ski-VM i Falun. Til helgen er det verdenscuphelg og «minitour» på Lillehammer med sprint friteknikk fredag, 5 km friteknikk lørdag og 10 km klassisk jaktstart søndag. Og Bjørn tror søndagens seierspall fra Kuusamo vil gjøre opp om de øverste plassene. Johaug, Marit Bjørgen og Charlotte Kalla.

— Det er nok for tidlig for Kowalczyk ennå. Kalla blir den største utfordreren, sier han.

Fredagens sprint gir Bjørgen en mulighet til å sikre seg luke til Johaug før den avsluttende jaktstarten. En mulighet Bjørn tror vinneren av sprinten i Kuusamo tar.

— Jeg tror Marit går først ut på søndag, men de går nok sammen etter hvert, sier NRKs ekspert. Men Bjørn tror det like fort kan bli svensk seier i de gamle OL-løypene på Lillehammer.

— Kalla var bare to sekunder bak Marit på 10 km i Kuusamo og hun er bedre i fri. Jeg tror hun blir veldig farlig, advarer han.

Minitouren starter klokken 13.30 fredag ettermiddag med kvartfinaler i sprint.