Blytung spådom for Holund

Det er nesten slutt på tiden der du kan være et «seigt diesellokomotiv» og vinne skirenn, mener landslagstrener Arild Monsen (60). Det er langrennslandslagets «seigeste» løper Hans Christer Holund (33) helt enig i.

For Hans Christer Holund og distansetrener Eirik Myhr Nossum, her under en tøff økt i Holmenkollen denne uken.

– Jeg er glad jeg er 33 år og ikke 23. Med mine egenskaper og når jeg ser hvilken vei det går, så hadde jeg mistet motivasjonen om jeg var ung skiløper i dag, sier Holund til VG.

Han har akkurat fått gjenfortalt hva landslagstrener Arild Monsen har sagt om konkurranseformatet i langrenn i årene som kommer.

Monsen mener det blir mer og mer «skulder til skulder»-dueller, mer spurt og sprint, og han bruker årets Tour de Ski-program som et godt eksempel.

Sprintlandslagstrener Arild Monsen, her under en treningsøkt i Holmenkollen tidligere denne uken.

Det er nesten blottet for lengre distanser, kun én gang skal utøverne gå over 15 kilometer. Det er i tillegg en jaktstart.

– Det hjelper ikke å være et seigt diesellokomotiv, det er nesten ingen som greier å gå fra et samlet felt. Det har skjedd noen ganger, da er det spesielle forhold, som vind. Men i det store bildet, så er det jo veldig mye samlet tropp til det drar seg til. Da må du ha hurtighet, sier Monsen.

Holund defineres blant trenere og lagkamerater som en «seig utøver». Han er ikke den med de raskeste muskelfibrene, men har til gjengjeld et topp oksygenopptak og kan mørne et felt over lang tid. Han kan også stikke fra tidlig og gå jevnt hardt til mål. Noe gullbragden fra VM i Seefeld viste.

33-åringen gir Monsen helt rett i sin påstand. Programmet i verdenscupen går i favør de som er litt raskere.

Lyn-løperen tror det enkelt og greit handler om at FIS (Det internasjonale ski- og snowboardforbundet) ønsker mer fart, spenning og action. Han mener imidlertid det er én stor ulempe ved det.

Det er færre som kan vinne skirenn, sier han og utdyper:

– Har du alt fra sprint, 15 kilometer, 30 kilometer til femmil, så er det et bredt spekter av skiløpere som kan vinne. Men beveger vi oss over i et program med flere ti kilometere, så har sprinterne god nok utholdenhet til å vinne det. Det blir de samme som vinner hvert skirenn, mener Holund.