Overrasker i Ruka-uttaket – Amundsen vrakes etter superløp

Erik Valnes (25) velges fremfor Harald Østberg Amundsen (23) til verdenscupåpningen. Også Ragnhild Haga (30) får sjansen, mens Helene Marie Fossesholm (20) ikke er med.

BRUTALT VALG: Harald Østberg Amundsen får ikke reise til Finland av landslagstrener Eirik Myhr Nossum.

– Jeg har forståelse for beslutningen med tanke på at 15 km klassisk er den viktigste øvelsen kommende helg, siden det er en viktig øvelse for OL-uttaket. Man har alltid lyst til å gå, men de som går distanse til helgen har virkelig fortjent plassen, sier Amundsen til VG.

Skiforbundet sender følgende til helgens minitour i finske Ruka med klassisk sprint, klassisk 10/15 kilometer (OL-øvelse) og jaktstart i fri:

Herrer:

  • Sprint: Pål Golberg, Emil Iversen, Johannes Høsflot Klæbo, Håvard Solås Taugbøl, Erik Valnes og Sivert Wiig.
  • Distanse: Golberg, Hans Christer Holund, Iversen, Klæbo, Simen Hegstad Krüger og Valnes.

Kvinner:

  • Sprint: Maiken Caspersen Falla, Mathilde Myhrvold, Ane Appelkvist Stenseth, Anna Svendsen, Lotta Udnes Weng og Tiril Udnes Weng
  • Distanse: Ragnhild Haga, Therese Johaug, Anne Kjersti Kalvå, Heidi Weng, Tiril Udnes Weng og Ingvild Flugstad Østberg.

NRK omtalte tidligere mandag at Valnes ble prioritert fremfor Amundsen.

– Det er tydelig at Valnes er på blokka både på 15 kilometer og stafetten i OL. Så sportslig sett forstår jeg det. Vi glemte kanskje litt hvor mye landslagsledelsen tenker på OL søndag, sier Petter Skinstad, TV 2-ekspert.

Han trodde da at Amundsen, som har jobbet mye med å forbedre seg i klassisk i år, skulle til Ruka. Det samme spådde TV 2-ekspert Petter Northug, NRK-ekspert Fredrik Aukland og landslagsutøver Emil Iversen overfor NRK.

– Det var kommunisert internt at lørdagens renn i klassisk var viktigst med tanke på Ruka. Harald var klar til å reise til Finland, men veldig forståelsesfull og klar over realitetene, sier landslagstrener Eirik Myhr Nossum, som flirte av dette innlegget:

På kvinnesiden er Haga, som mistet landslagsplassen før sesongen, inne i varmen etter gode resultater på Beitostølen (femte- og tredjeplass). Fossesholm har slitt i oppkjøringen og sto over Beito-rennene med forkjølelse. Hun skal heller ikke til Finland.

Det er få renn å vise seg frem for den trange OL-troppen hvor kun åtte løpere får billett til Beijing. I 2018 var det plass til ti løpere.

– Det blir et bikkjeslagsmål. Det er historisk tøft å komme til OL, sier Skinstad.

Slind var rørt etter comebacket:

Amundsen ble nummer syv på 15 kilometer klassisk, før han vant samme distanse i fri søndag på imponerende vis.

– Harald Østberg Amundsen er en løper for fremtiden. Med de små kvotene som er, blir det vanskelig å tenke både kortsiktig og langsiktig. Det blir han et offer for nå, sier Skinstad.

Erik Valnes var lenge i tetkampen under lørdagens 15 kilometer i klassisk, men endte som nummer fire. Han gikk med en ødelagt trinse på staven i innspurten. Søndag kom han på 15. plass i skøytingen, minuttet bak Amundsen.

– Både Håvard Moseby, Amundsen og Valnes imponerte lørdag. Vi vraker fryktelig gode skiløpere, og det blir dessverre slik hver helg, sier Nossum.

Nossum peker på at rennene på Lillehammer, i Davos og Tour de Ski blir viktigst for Amundsen og Sjur Røthes OL-sjanser.

Moseby var helgens overraskelse på Beitostølen: