Kjempestart for Johnsrud Sundby - Northug ut i semifinalen

Godt utgangspunkt for sammenlagtfavoritten.

Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire fredag.
  • Sindre Trygsland

Federico Pellegrino vant ikke overraskende fredagens sprint. Italieneren var raskest foran russiske Sergej Ustjugov, mens Finn Hågen Krogh ble nummer tre. Martin Johnsrud Sundby ble nummer fire.

Les også

Caspersen Falla suveren på sprinten

Sundby viste sterk form. Den norske forhåndsfavoritten klinte til og var overlegen både i kvart— og semifinalen, før han måtte gi slipp i finalen.

Kjente ikke noe til sykdommen

Fjerdeplassen gir likevel den regjerende mesteren et meget godt utgangspunkt før fortsettelsen av Tour de Ski.

— Dette har vært en dag langt over forventning for meg, sier han til NRK.

Les også

Northugs romkompis sviktet i Tour-starten

Etter å ha vist voldsomme krefter i de to første løpene, måtte Johnsrud Sundby slippe i finalen. Bevisst?, spurte NRKs kommentatorer.

— Ja, det er riktig observert det. Jeg er med første runden, men så fikk jeg vel knappe fem minutter mellom semifinalen og finalen, og da er jeg stokk stiv og vurderte at det ikke var verdt å følge de tre første, sier Sundby.

Han har slitt med sykdom i romjulen, men det kjente ikke Johnsrud Sundby noe til i konkurransen.

— Jeg er frisk nå, men jeg har ikke fått trent som planlagt i jula, sier han.

Northug slått ut på tid

Petter Northug var den raskeste av de norske langrennsløperne på prologen i formiddag. 29-åringen ble nummer fire, drøye tre sekunder bak vinneren Federico Pellegrino. Martin Johnsrud Sundby fulgte like bak, på sjetteplass.

Northug viste gode takter i kvartfinalen, men i semifinalen sa det stopp. I et jevnt spurtoppgjør endte han bak Sergej Ustjugov, Federico Pellegrino og Finn Hågen Krogh. Tiden på den første semifinalen var ikke sterk nok, og dermed var det takk og farvel for Northug. Finn Hågen Krogh gikk derimot videre til finalen på tid.

NRKs kommentatorer var tydelige på at en semifinale var minstekravet for Northug med tanke på egne sammenlagtssjanser. Da 29-åringen klinte til i en motbakke i kvartfinalen var de imponerte.

— Når han svarer på den måten, da er han i form, oppsummerte NRK-kommentator Jann Post.

Men Northug fikk nok ikke helt den starten han ønsket på Tour de Ski, siden han allerede nå har tapt viktige sekunder til favoritt Johnsrud Sundby.

Slik ser Tour de Ski-sammendraget ut etter åpningsdagen:

  1. Pellegrino 1.45,9, 2) Ustjugov 0.06,6 min. bak, 3) Krogh 0.11,6, 4) Sundby 0.15,3, 5) Jönsson 0.20,5, 6) Cologna 0.21,8, 7) Northug 0.23,1, 8) Renaud 0.27,8, 9) Eisenlauer 0.29,5, 10) Ristomatti Hakola, Finland 0.32,5. Øvrig norske: 11) Tønseth 0.32,8, 12) Fossli 0.35,7, 24) Gløersen 0.59,3, 30) Dyrhaug 1.04,8, 36) Iversen 1.07,3, 56) Holund 1.09,1, 58) Røthe 1.09,4. ## Aftenpodden Sport julespesial: Dette er årets bajas og årets ufyselige utøver