Langrenn

- Innrømmet løgn etter fem timer i frihet

Northug-teamet nekter å kommentere nye opplysninger som ble presentert i dag.

LØY TIL POLITIET: Petter Northug hevdet i flere timer etter ulykken at det var kompisen som hadde ført ulykkesbilen. Her er skistjernen under treningssamling i Italia tidligere i september. Snart venter rettssaken etter fyllekjøringen.
  • Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no) : Etter at det tidligere denne uken ble kjent at Petter Northug gjentatte ganger løy til politiet om hvem som kjørte ulykkesbilen på Byåsen 4. mai, har negative medieoppslag stått i kø for skistjernen.

Anklaget kompisen

Da tiltalebeslutningen ble kjent tirsdag, kom det frem at Northug ga falsk forklaring til politiet hele tre ganger. Disse detaljene er utelatt fra den nylig utgitte boken «Northug — en familiehistorie». Det er også opplysningene som Dagbladet presenterer lørdag. Avisen skriver at Northug først klokken 18.15 - fem timer etter at han ble løslatt, og over tolv timer etter selve ulykken - la kortene på bordet og innrømmet at det var han som hadde ført bilen. Opplysningen om at Northug ble løslatt midt på dagen etter promillekjøringen er frem til nå ukjent.

Northug hadde da tidligere beskyldt kompisen i passasjersetet gjentatte ganger for å ha sittet bak rattet.

Ifølge Dagbladet skal passasjeren ha blitt avhørt klokken 10.30 og 12.00 og ved begge anledninger ha nektet for å ha kjørt bilen.

Vil ikke si noe

Adressa.no har lørdag vært i kontakt med både Northugs advokat Rasmus Brodtkorb og manager Are Sørum Langås. Advokaten nekter å kommentere saken, mens Langås også er ordknapp:

— Vi har sagt det vi har å si om dette, skriver han i en SMS til adressa.no.

Dagbladet skriver at Northug ble løslatt fra politiets varetekt etter avhøret som startet på Heimdal politistasjon klokken 11.15. Dette var tredje gang han skal ha gitt falsk forklaring til politiet. Avhøret skal ha vært over rundt klokken 12.45. Det fjerde avhøret, hvor 28-åringen endelig fortalte sannheten, fant dermed sted fem timer etter at han ble løslatt, klokken 18.15 på kvelden.

Hvem Northug hadde kontakt med og eventuelt rådførte seg med i disse timene hvor han var i frihet er foreløpig ukjent.

Innrømmet løgn

I etterkant av tiltalebeslutningen tidligere denne uken kom Northug via sin manager med denne uttalelsen:

«Jeg beklager igjen at jeg rotet med forklaringene de første timene 4. mai, da jeg fortsatt var påvirket av alkohol. Men jeg er glad for at jeg fikk ordnet opp i dette samme dag, og at jeg på eget initiativ avga korrekt forklaring om det som hadde skjedd».

Dagen etter skandalenatta, da en angrende Northug møtte Adresseavisen på Storlien, innrømmet langrennsesset at han hadde forsøkt å skjule sannheten for politiet, uten å gå mer i detalj.

Dette var det Northug sa om saken på det tidspunktet:

— I første omgang, da jeg våknet, var jeg litt uklar og ga ikke riktig informasjon. Jeg sa at jeg var med i bilen, men at jeg ut fra den tilstanden jeg var i ikke husket hva som skjedde.

- Hvorfor gjorde du det?

— Jeg var i tåka, i sjokk. Jeg hadde ikke snakket med mine nærmeste og visste ikke hva som foregikk på utsiden. Etter hvert ble jeg klar, kom til meg selv og da var det bare å legge alle fakta på bordet.

- Rådførte du deg med noen som sa at det ville være smart å si sannheten?

— Dette var på eget initiativ. Så har jeg for øvrig hatt god hjelp av min advokat underveis i prosessen.

Verken toppsjef Svein Fanebust eller kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop, Northugs hovedsponsor, har besvart adressa.nos henvendelser lørdag.

Forfatter av boka «Northug - en familiehistorie» ville til adressa.no tidligere denne uken verken svare ja eller nei på om Northug hadde løyet eller holdt tilbake informasjon også for ham om detaljene rundt hva som skjedde i den første tiden etter promillekjøringen.

Les mer om

  1. Petter Northug