Han lyktes med testen i NM-løypene. Men Sundby grubler spesielt på én ting før OL.

Når skal han rykke? Det er Martin Johnsrud Sundbys store OL-dilemma.

Martin Johnsrud Sundby rykket fra konkurrentene en kilometer før mål og hadde full kontroll på oppløpet.

GÅSBU: – Det er gull eller ikke gull for meg. Timingen har alt å si, sier Sundby.

Han lyktes med langspurten i de lette NM-løypene rundt Gåsbu skistadion.

Ingen klarte å følge 33-åringen da han rykket en kilometer før mål og kontrollert gikk inn til NM-gull på 30 kilometer fellesstart med skibytte.

Men Sundby vet han må opp et hakk eller to for å vinne samme distanse i OL-løypene 11. februar.

Han har ett rykk å gjøre det på. Det handler om presisjon. Ikke for tidlig. Ikke for sent. Det må sitte den ene gangen han forsøker. Hvis ikke er det store sjanser for at han blir spurtet fra på oppløpet igjen i et mesterskap.

– Jeg grubler på det hele tiden. Det gjorde jeg også i Lahti-VM i fjor. Hvor skal jeg prøve? Jeg prøvde i den bakken jeg tenkte på forhånd, men da svarte han som gikk ved siden av meg (Sergej Ustjugov). Fordi han var så rå. Jeg måtte prøve på nytt og det skar seg.

Les også

Bjørgen spurtet inn til sitt tredje NM-gull på tre dager

Martin Johnstud Sundby har mye å tenke på før OL.

– Må få et sekund eller to

Johnsrud Sundby mener det er 73 prosent sannsynlighet for at tremila i OL blir som den i NM. Et stort felt som er samlet før sluttspurten.

– Ikke fordi løypene er lette. Men fordi det er veldig få som tør i OL. Jeg tipper det er få som tør å ta initiativet og legge i vei, sier Sundby.

– Derfor må jeg finpusse på timing og finish. Jeg må bli bedre. Jeg må få et sekund eller to til. Jeg vet at jeg går fra Dario (Cologna) på et sånn rykk, men jeg går ikke fra Sergej (Ustjugov) på et sånn rykk, og i hvert fall ikke Johannes (Klæbo). Da er jeg plutselig nummer tre. Da må jeg gå tidlig nok til at de også blir stive. Men jeg kan heller ikke gå for tidlig.

– Hvor tidlig kan du gå?

– Det er helt avhengig av hvordan løypa ser ut. Men jeg har en formening om hva som er mulig. Formen har selvfølgelig mye å si. Klarer man å hente seg inn igjen i utforkjøringene, så kan man gå tidlig.

Røa-løperen har et lite håp om at Iivo Niskanen og Aleksej Poltoranin vil kline til allerede i klassiskdelen.

– Det ser ut som Niskanen og Poltoranin har tatt kvantesteg i skøyting i år. Jeg tror de har gjort det fordi de ønsker å gå knallhardt ut i klassiskdelen i duatlon, for så å klare seg på skøytedelen. Det er en teori jeg har, men det er ikke sikkert den stemmer.

Les også

Sundby langspurtet og tok NM-gullet

Alt har handlet om OL

Johnsrud Sundby sier han har timet denne sesongen annerledes enn tidligere. Og at det er en av årsakene til at det gikk tungt før jul. Alt har handlet om å prikke formen til OL.

– Jeg har turt å gjøre det. Jeg har turt å gå rundt og kjede meg og gå dårlige skirenn rett før jul. Jeg har turt å ikke sikre sammenlagtseieren i verdenscupen, fordi det er OL som betyr noe. Jeg har lagt fra meg tanken om å vinne alle skirenn for å være i toppform til OL. Det er en ganske stor omveltning for meg å si: «Her Johannes, her har du kula». Den tanken kjemper jeg med hver dag, innrømmer Sundby.

– Hvor mye har du å gå på til OL?

– 18 prosent.

Johnsrud Sundby skal i utgangspunktet trene hjemme i Norge helt til OL-avreise 3. februar. Men han holder døren ørliten på gløtt for en tur til Seefeld to uker før OL. I så fall vil han gå en 15-kilometer der.

– Det er mulig jeg gjør det hvis jeg har god kontroll på formen eller merker at jeg må bort. Da reiser jeg dit for å teste VM-løypene og ligge der på samling en uke før avreise. Og hvis jeg reiser dit kan jeg like godt gå skirenn.