Her bukker Johannes Høsflot Klæbo til publikum etter ny imponerende sprintseier

21-åringen satte VM-kongen Sergej Ustjugov på plass i Lillehammer.

 BUKKET: Johannes Høsflot Klæbo hadde tid til å bukke til publikum etter å ha vært suveren på oppløpet.

LILLEHAMMER/BERGEN: Forventningene var store til stjerneskuddet Johannes Høstflot Klæbo foran den klassiske sprinten på Lillehammer. Etter å ha gjort storeslem i de finske skogene forrige helg, var verdenscuplederen storfavoritt før favorittdistansen på hjemmebane - og 21-åringen skuffet ikke.

Klæbo var overlegen i prologen, desidert raskest i kvartfinalen og smart på oppløpet i semifinalen. I finalen tok trønderen tidlig kontroll, sprengte feltet og fikk to russere og Calle Halfvarsson med seg på leken.

Les også

Falla herjet med verdenseliten på hjemmebane

I den siste bakken klinte Sergej Ustjugov til, men klarte ikke å riste av seg nordmannen som gled forbi inn på oppløpet. Der staket han fra russeren og vant igjen.

Den fjerde verdenscupseieren av fire mulige for Klæbo denne sesongen.

– Jeg hadde mer enn nok med å henge med, men opp siste bakken handlet det bare om å holde ryggen hans og passe på at ingen kom forbi. Så skulle jeg skyte så mye fart som mulig inn på oppløpet, sier Klæbo, som måtte endre på den opprinnelige planen etter semifinalen.

Der var Ustjugov raskest.

– Kvartfinalen var grei, men semifinalen var tung. Jeg måtte endre litt på planene før finalen, for jeg ville ikke kjøre først ned siste bakken, sier Klæbo, og legger til:

– Jeg forsøkte å improvisere i hele dag, men det fungerte bra.

Klæbo suveren i prologen

Mens veteranen Petter Northug ble slått ut, utklasset langrennskometen Johannes Høstflot Klæbo konkurrentene på prologen til sprinten på Lillehammer. 21-åringen var over fire sekunder foran Alexander Bolsjunov, som fulgte på den neste plassen.

Ellers var listen over kvalifiserte utøvere tettpakket av norske flagg. Hele tolv nordmenn tok fatt på kvartfinalene.

Les også

Northugs OL-drøm henger i en syltynn tråd

I STORFORM: Johannes Høsflot Klæbo er verdens beste langrennsløper om dagen.

Der skulle Klæbo-dominansen bare fortsette. Trønderen satte standarden ved å sette superstjernene Sergej Ustjugov, Federico Pellegrino og Pål Golberg på plass i første heat - hvor bare Klæbo og russeren som tok seg videre.

Tiden var ikke god nok for den regjerende, italienske sprintverdensmesteren og den norske toeren fra Kuusamo.

Sondre Turvoll Fossli fulgte opp Klæbos prestasjon med å vinne det andre heatet, mens Pål Trøan Aune, Even Northug, Emil Iversen, Erik Brandsdal og Kasper Stadaas også tok seg videre til semifinalene.

Ustjugov viste krefter

I den første semifinalen tok Klæbo igjen initiativet fra start. Med to russere på bakskiene valgte 21-åringen å ta det roligere utover i heatet, før han akselererte opp den siste bakken. Likevel klarte han ikke å riste av seg Ustjugov, som slo nordmannen på oppløpet.

Les også

Her fraktes Northug ut av stadion etter fiaskoen

Fossli ble nummer tre i heatet, men i det neste var tempoet så lavt at han tok seg videre på tid. I den andre semifinalen var de fleste interesserte i et rent spurtoppgjør, hvor Calle Halfvarsson og Emil Iversen var raskest.

Tre nordmenn var dermed klar for finalen på hjemmebane.

Ny imponerende finale

I den hadde verken Iversen eller Fossli noen sjanse til å henge med på tempoet til Johannes Høsflot Klæbo. Unggutten satte umiddelbart fart på feltet og de to lagkameratene ble tvunget til å slippe tidlig.

DUELLANTER: Johannes Høsflot Klæbo hilser på sin rival Sergej Ustjugov etter finalen.

De eneste som klarte å holde følge var russerne Sergej Ustjugov og Alexander Bolsjunov, samt svenske Calle Halvfarsson.

VM-kongen Ustjugov satte inn et voldsomt støt opp den siste bakken, men klarte ikke å riste av seg verken Klæbo eller lagkameraten. En liten russisk ustøhet ga Klæbo en mulighet til å smite forbi i utforkjøringen, og den utnyttet han til det fulle.

21-åringen gled forbi, skjøt fart og staket fra Ustjugov på oppløpet. Bolsjunov ble nummer tre, mens Iversen og Fossli ble henholdsvis nummer fire og fem.