Langrenn

Advokat om ny Johaug-avsløring: - Vanskeligere å svelge historien hennes nå

Therese Johaug hadde muligheten til å se dopingadvarselen.

Therese Johaug kastet vekk trofodermin-pakken uten å se det røde dopingsymbolet.
  • Nicholas Bergh
    Journalist

Mandag ble nye opplysninger i Therese Johaug-saken offentlig kjent. Skistjernens advokat Christian B. Hjort bekreftet overfor TV 2 at Johaug hadde fått hele trofodermin-pakken fra landslagslege Fredrik S. Bendiksen, ogikke bare selve tuben.

Det kan få konsekvenser for saken, all den tid pakkene som selges i Italia har et rødt symbol med bokstavene «DOPING» på. Advokatens avsløring innebærer altså at Johaug selv hadde muligheten til å se dopingadvarselen. Skiløperens forklaring er at hun kastet pakken uten å legge merke til dopingadvarselen. I september uttalte hun at hun alltid er nøye med å sjekke medikamenter hun blir tilbudt.

Den tidligere fekteren Lars Jeppe Normann er advokat med idrettsjuss som spesialfelt. Han tror mandagens utvikling vil ha noe å si for Johaugs skjebne.

— Det gjør det verre for henne å bli trodd. Hvis du selv kjøper et medikament, og det står en advarsel med rødt på én av de fire sidene på esken, skal det mye til å ikke se det. Dette nører opp under spekulasjonene, sier Normann til Aftenposten.

— Man trenger ikke å være advokat for å tenke at historien hennes blir vanskeligere å svelge nå, legger han til.

LEST DENNE? Disse mennene skal avgjøre Johaugs skjebne.

- Deler av forsvarstaktikken sprekker

Også i Sverige mottas nyheten med interesse. Jens Littorin, skribent i avisen Dagens Nyheter, mener det er et tegn på at Johaug har større skyld i saken enn hun selv hevder. På pressekonferansen torsdag slo Johaug fast at hun hadde null skyld, mens landslagslege Bendiksen tok på seg ansvaret. Littorin mener mandagens avsløring viser at hverken Johaug eller Bendiksen uttrykket seg tydelig nok.

— Det betyr også at deler av Johaugs forsvarstaktikk sprekker, fortsetter Littorin.

Dersom domsutvalget i Norges Idrettsforbund konkluderer med at Johaug tok stoffet med overlegg eller grovt uaktsomhet, blir utestengelsen trolig fire år. Dersom det blir konkludert med at det var en mildere form for uaktsomhet, kan straffen bli fra to år til full frifinnelse.

Dermed kan det spille inn at Johaug fikk esken med dopingadvarselet, og ikke bare tuben, fra Bendiksen.

— Graden av uaktsomhet henger sammen med hva hun burde ha oppdaget. Jo mer Johaug er å klandre for det hun visste eller burde ha visst, jo lengre blir utelukkelsen, skrev idrettsadvokat Gunnar-Martin Kjenner i en SMS til Aftenposten mandag.

Svensk dopingekspert tviler på Johaug: - Det er en usannsynlig forklaring.

- Fikk anvisninger fra Bendiksen

Tidligere mandag fortalte til Aftenposten tidligere mandag at Johaug kastet pakningen raskt.

— Det hun kan bekrefte er at hun husker at hun mottok denne pakken fra legen. Da også med anvisninger fra Bendiksen om hvordan salven skulle brukes. Kort tid etter tok hun den ut og kastet pakningen, forklarer Hjorth til Aftenposten.

- Leste hun pakningsvedlegget?

— Nei, hun hadde fått anvisninger fra legen. Hadde hun sett advarslene hadde hun naturligvis ikke brukt kremen, sier advokaten.

Johaug fortalte selv hvordan hun hadde fått kremen på torsdagens pressekonferanse.

— Jeg skal sitte rakrygget. Jeg har null skyld i dette. Det her har vært den verste uka i mitt liv. Jeg fikk en krem fra Fredrik (Bendiksen, landslagslege) for å behandle ei solbrent leppe. Mange av dere som sitter i salen her så hvordan jeg så ut der (i Livigno), sa Johaug.

— Jeg spurte Fredrik om denne kremen sto på dopinglista, og han svarte "nei". Han er lege, ekspert på idrettsmedisin og jeg hadde full tillit til han. Jeg hadde overhode ingen grunn til ikke å stole på det han sa, fortsatte hun.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport: - 2016 vil stå som et veiskille i norsk idrett: