Langrenn

Ulvang: - Ingen krise med OL uten Northug

FIS-sjefen frykter for hele den norske landslagsmodellen hvis flere gjør som skistjernen fra Mosvik.

KLAR TALE: FIS-topp Vegard Ulvang kan se for seg et OL uten Petter Northug.
  • Birger Løfaldli
    Birger Løfaldli
    Adresseavisen

TRONDHEIM (adressa.no): Mens Petter Northug nå endelig er meldt frisk og klar for å sette i gang den tøffe treningsjobben frem mot Sotsji-OL, er representasjonsavtalen med Norges Skiforbund ennå ikke undertegnet. Northug uttalte selv i forrige uke at uenighetene i verste fall kan føre til at han står over OL.

— Det vil ikke være bra. Det er veldig dumt hvis man ikke skulle klare å bli enige om noe så lite som det økonomiske. Da har man stelt seg dumt, sier Vegard Ulvang, som likevel mener en hjemmeværende Northug i OL ikke er noen krise for internasjonalt langrenn.

- OL skaper nye stjerner

— Langrennssporten går veldig bra videre uten den ene og andre stjernen. Selvfølgelig skulle vi hatt alle med, men i OL skapes det nye stjerner. De som vinner gull, blir de nye heltene, sier Ulvang til Adresseavisen.

FIS-toppen har tidligere uttalt seg kritisk til Northugs valg om å gå ut av det norske landslaget. Han står fortsatt for sitt syn. Den tidligere skikongen, nå leder for langrennskomiteen i det internasjonale skiforbundet (FIS), mener dagens landslagssystem vil slutte å fungere hvis flere gjør som 27-åringen fra Mosvik.

- Meget vanskelig sak

- Rent prinsipielt er den norske landslagsmodellen bygd på et sterkt norsk landslag, hvor alle bidrar til det økonomiske. Hvis den modellen brytes, må vi tenke helt nytt, sier han, og fortsetter:

— Da må vi innrette oss med et annet system, å legge ned landslag og la team overta. Da spørs det hvordan det går med fysioterapeuter, smørebusser og smørere, som er finansiert på helårsbasis, sier Ulvang.

Han vil ikke kommentere de pågående forhandlingene som foregår mellom Northug-leiren og skiforbundet. Ulvang medgir at det er en prinsipielt meget vanskelig sak.

- Tror ikke på teammodell

FIS-lederen har ingen tro på at langrenn internasjonalt vender seg i retning sykkelsporten og går over fra en forbunds- til teammodell. I dag må alle løpere som deltar i verdenscup, meldes på av et nasjonalt forbund. Det er årsaken til at Northug ikke får gå verdenscup hvis han ikke signerer representasjonsavtalen.

— Det er for så vidt en menneskerett å trene hvor du vil. Men hvis man lar det være fritt å være en del av skiforbundets finansieringssystem, så lenge du er kvalifisert for landslaget, vil ikke systemet fungere slik det er i dag. I mitt hode er det ikke noen annen måte, verken å finansiere eller organisere dette på, enn det vi gjør i dag. Da må alle bidra.

- Må ha motivasjon

Petter Northugs manager Are Sørum Langås kommenterer uttalelsene fra Vegard Ulvang på denne måten:

— Petter har bidratt fantastisk i alle de årene hvor han har vært en del av landslagssystemet, blant annet med å øke skiforbundets markedsverdi. Det valget han nå har tatt, handler om å ha motivasjon nok til å kunne bidra også i mange år fremover.

Les mer om

  1. Petter Northug
  2. Langrenn