Dette mener Bjørgen om Northug-bråket

Skidronningen gir Astrid Uhrenholdt Jacobsen full støtte.

Marit Bjørgen møtte Adresseavisen på Kvitfjell i onsdag kveld. Hun håper Petter Northug og skiforbundet kommer til enighet.
  • Birger Løfaldli

KVITFJELL: For rundt to uker siden gikk Astrid Uhrenholdt Jacobsen ut på Facebook med støtte til skiforbundet og kritikk mot Petter Northug. Tirsdag utdypet hun sin mening overfor Adresseavisen under kvinnelandslagets samling på Kvitfjell.

Støtte fra Johaug

Therese Johaug var samtidig klar på at hun mener det er helt riktig av Uhrenholdt Jacobsen å uttrykke sin mening.

Petter Northug står fortsatt uten landslagsavtale.

Tirsdag kveld pratet Adresseavisen med Marit Bjørgen på Kvitfjell. Hun er glad for at Uhrenholdt Jacobsen har sagt sin mening om saken.— Jeg synes det var veldig bra det Astrid skrev på Facebook.

- Er du enig med henne?

— Jeg har jo sagt hva jeg mener om fellesskapet tidligere også. Jeg står fortsatt for det, sier hun til Adresseavisen.

Håper på enighet

For omkring ett år siden gikk Bjørgen sammen med fotballspiller Brede Hangeland ut med sitt syn rundt tematikken.I et leserinnlegg til Aftenposten skrev de blant annet:

«I mediene har man et overdrevet fokus på utøverne i toppen, og man glemmer lett både hvor toppidrettsutøverne kommer fra og hvilken betydning grunnfjellet har. Dette leder til en voldsom egenfokusering blant toppidrettsutøverne som forplanter seg til yngre utøvere. Dette bidrar til en privatisering av utøvere og utøvelse på toppnivå, og ordninger hvor fellesskapet ikke lenger finnes. Det er vi to i mot.»

- Hva tenker du om alt bråket rundt Northug nå?

— Jeg har ikke brukt noe energi på det. Det er en sak mellom Petter og skiforbundet. Det er klart at Petter er en viktig mann for langrennssporten. Så får vi håpe at de blir enige, slik at vi får se ham gå verdenscup, VM og OL.

Les historien om Northug: Ti år med skandaler, bråk og gullmedaljer

- En spesiell situasjon

— Som jeg har sagt før, så tror jeg fellesskapstanken og det skiforbundet står for er veldig viktig. Men jeg er overbevist om at vi ikke får så mange tilfeller som kanskje Petter er. Han er jo i en helt spesiell situasjon. Han er en viktig mann for sporten vår, det er det ingen tvil om, sier Bjørgen til Adresseavisen.

Fortsatt er det ingen avklaring i Northug-saken. Skiforbundet og VM-kongen fra Falun møttes sist fredag. I en pressemelding i etterkant av møtet gikk det frem at det kan ta noen tid før saken blir avklart.