Langrenn

Røthe tror problemet med dårlig selvtillit kan være løst

— Nå vet jeg at jeg kan vinne, selv om Dario, Martin og Hellner jager meg, sier Sjur Røthe.

VARIERENDE SELVTILLIT: - Det er egentlig ikke usikkerhet, det er mer at jeg ikke har hundre prosent tro på meg selv, i alle fall i perioder det butter litt imot. Men jeg må ikke vinne i Kollen for å få selvtillit, det kan også være en god treningsøkt som skal til, sier Sjur Røthe. Foto: Arkivfoto: Terje Bendiksby, NTB scanpix.

  • Øystein Vik

Han brøt Tour de Ski og hadde et mislykket VM tidligere i år. Bronse i NM var en liten opptur, men Røthe var likevel tydelig på at han slet med selvtilliten og troen på seg selv gjennom forrige sesong.

  • Da selvtilliten sviktet, ble Sjur Røthe liggende og se i taket

For nesten nøyaktig åtte måneder siden kom forløsningen og karrierens høydepunkt for vossingen: I konkurranse med folk som Dario Cologna, Marcus Hellner og Martin Johnsrud Sundby vant han selveste femmilen i Holmenkollen.

— Seieren i Holmenkollen var en døråpner. Det viste at jeg kan vinne skiløp mot de beste, og jeg kan vinne fellesstart selv om Dario er i ryggen på meg de siste 100 meterne. Og Martin og Hellner er med. Slike ting betyr veldig mye, sier Røthe.

- Sikker på å gå gode løp

Omgitt av resten av den norske langrennseliten er Røthe nå på Beitostølen der han skal gå den tradisjonsrike nasjonale sesongåpningen. Formen er ikke helt prikket inn ennå, tror 27-åringen selv, men nå er han trygg på at han kommer til å gå gode løp i månedene som kommer.

— Usikkerheten er ikke borte, men jeg føler meg tryggere. Nå kan jeg si med stor sikkerhet at jeg kommer til å gå noen veldig gode skiløp i vinter, for jeg vet hva jeg har gjort på trening, og at det er mye av det samme som jeg har gjort før.

Muligheten for å være best i fellesstart – slik han var i Holmenkollen – ser han på som absolutt til stede.

— Nå vet jeg at om jeg er i en lignende posisjon senere, så kan jeg vinne. Det er lettere å vinne et skirenn når du kommer i front sammen med de andre inn på oppløpet for andre gang i stedet for første gang, sier Røthe. Blant annet vet han at han må være smartest på de siste kilometerne. Er han nummer fem inn på oppløpet, er ikke spurten god nok. Det vet Røthe.

— Jeg har trygghet, men jeg er fortsatt litt der at jeg trenger å gå gode skirenn eller gode treningsøkter for å få enda mer selvtillit til å yte helt maks. Eller ha gode økter på trening. Jeg er sikkert litt beskjeden, det gjør at jeg blir felt litt innimellom, men det er min måte å være på.

Les også

  1. Ingen fra Sverige deltar – svensk TV sender likevel den norske skistarten

  2. Innfører smøreforbud: Fluorpulver blir ulovlig

  3. Sykdom i langrennsleiren: Trønderduo må stå over Beito-helga

Grunnene til å tro på Røthe-suksess

Landslagstrener Trond Nystad mener det er en rekke grunner til å tro på en sterk sesong for Røthe:

  • Han er 27 år og er på vei inn i gullalderen der han har treningsgrunnlaget som trengs for å prestere.
  • Ryggproblemene Røthe slet med forrige sesong er tatt hånd om og skal være under kontroll.
  • Treningen gjennom sommeren har vært stabil og uten nevneverdige sykdomsproblemer.
  • Seieren i Holmenkollen gjorde underverker for selvtilliten.

— Jeg tror seieren i Holmenkollen var veldig viktig for Sjur mentalt. Han vet han kan slå de beste løperne i verden nå, i et løp alle har veldig lyst til å vinne. Femmila i Kollen var et av de artigste rennene for meg forrige sesong, å se at Sjur gjorde det så bra etter et slikt dårlig VM som han hadde, sier Nystad.

Modningstid

Treneren sier forskjellige løpere har forskjellig modningstid. Noen slår til når de er 19–20. Andre lar vente på seg. Nystad tror tiden kan være inne for at Røthe kan få sin beste sesong.

— Sjur har aldri vært stor i vekst, men nå har han vokst inn i kroppen sin, og han har vært i et bra treningsmiljø over lengre tid. Da bør det være slik at kroppen tåler treningen, og at han kan prestere enda bedre, sier Nystad.

Røthe opplever selv at han har vært god på trening i sommer, men han har ennå ikke helt klart å være aller best på trening.

— Jeg har fortsatt ikke gått ifra de andre på fem år på trening, men jeg er jevnt bra og satser på å heve meg når snøen kommer. Jeg klarer fint å være nummer to på trening, hvis jeg er nummer en i skirennet.

Les mer om

  1. Sjur Røthe