Svenskene varsler utrolig VM-form: - Hadde jeg vært norsk, ville jeg vært redd

Charlotte Kalla har funnet medaljeformen, melder svenskene. Men de har likevel Stina Nilsson som sitt aller største gullhåp.

Charlotte Kalla har funnet VM-formen. Holder det til medalje?
  • Marthe Ihle

Fra før var Stina Nilsson en stor favoritt foran VM. 23-åringen var utrolig sterk i Tour de Ski og har vunnet hele tre verdenscupsprinter denne sesongen. Men i helgen viste svenskene at de absolutt har flere kandidater på lur foran VM-starten torsdag.

Anna Haag gikk en solid 10 kilometer klassisk søndag, og tok med seg en 8. plass. Stina Nilsson vant sprinten dagen før. Marcus Hellner tok med seg en 13. plass.

Les også

Her er beviset på at Klæbo er bedre enn Sundby og Northug ved tilsvarende alder

Og kanskje viktigst: Charlotte Kalla (29) tok andreplassen i VM-generalprøven, bare slått av Marit Bjørgen.

– Charlotte Kalla har funnet medaljeformen, melder svenskene.

– Hadde jeg vært norsk, ville jeg vært veldig redd for Kalla. Hun blir livsfarlig i Lahti! Og det er makeløst imponerende med tanke på den sesongen hun har lagt bak seg, sier Ludvig Holmberg, som er kommentator og journalist i svensken Expressen.

Les også

Nå er Charlotte Kalla historisk i Sverige

Stina Nilsson er svenskenes største gullhåp. Her sammen med Charlotte Kalla.

Slet med sykdom

Svenskenes skiyndling slet med formen innledningsvis i sesongen, og måtte roe ned etter hun hadde opplevd hjerteflimmer i verdenscupåpningen. Men i VM-generalprøven sendte hun et skikkelig VM-varsku da hun ble nummer to på 10 kilometer klassisk.

- Jeg er imponert av hvordan Kalla, som tidligere har hatt vanskelig for å endre planene sine, har håndtert motgangen. Hun har vært pragmatisk og tatt nye veier. Hun ser ut til å være i den formen hun ønsker foran VM, og formen bør bare gå oppover. Men om det holder? I skiathlon, kanskje, sier Petra Thorén, langrennsjournalist og -kommentator i Aftonbladet.

Holmberg mener Kalla er tilbake i toppslag.

– Hun stråler som en sol, og da vet man at følelsen i kroppen er bra. Det er en Kalla på 100 prosent som kommer til VM, og da burde det kunne ende med noen medaljer. Jeg tipper to - ett sølv og en bronse, sier Holmberg.

Begge mener likevel at Stina Nilsson blir våre naboer i østs aller største gullhåp. 23-åringen leverte en sterk Tour de Ski og har vunnet tre sprinter. Det er også i den disiplinen hun er størst favoritt.

Les også

Charlotte Kallas kollaps skyldes hjerteproblemer

Tror Bjørgen blir VM-dronning

De er samstemte på spørsmålet om hvor mange medaljer de tror svenskene plukker med seg fra Lahti. Svaret er ni.

– Og det er vel omtrent like mange som Norge kommer til å ta? tror Holmberg.

Han tror Marit Bjørgen blir VM-dronningen, til tross for at hun selv mener hun skal si seg fornøyd med en medalje.

– Comebacket hennes er helt makeløst - selv om jeg kanskje hadde trodd at hun skulle få til noe sånt. Blant herrene blir Sergej Ustjugov livsfarlig. Husk hvordan han så ut i Tour de Ski. Jeg tror Martin Johnsrud Sundby får vanskeligheter med å henge på ham, sier Holmberg.