Angrer på at han ikke holdt kjeft før OL

Landslagstreneren tar et oppgjør med seg selv etter tabben som rystet langrennsmiljøet.

Sprinttrener Arild Monsen tok med Ola Vigen Hattestad på bekostning av Finn Hågen Krogh, og sier at Northug fikk sprintplassen i OL på skjønn.
  • Mette Bugge

SANDNES (Aftenposten): Arild Monsen velger å holde tett inn i VM-sesongen. Sprintsjefen lærte nemlig en lekse før OL i Sotsji.

52-åringen sa for tidlig fra hvem som ville bli tatt ut til OL, og måtte bite ordene i seg.

Det skal ikke skje igjen.

Finn Hågen Krogh fikk løfte om sprintplass, og la opp sin sesong deretter. Østfoldingen Ola Vigen Hattestad lå dårlig an i løypa ved juletider, men presterte under NM på Lillehammer og i verdenscuprenn i Toblach. Han tok dermed en av fire OL-plasser.Krogh ble skjøvet bort i tolvte time og ble forbannet. Han følte imidlertid først og fremst at det var Petter Northug som hadde fått plassen på bekostning av ham.

Monsen forteller at det også var en tøff diskusjon om Northug skulle få gå sprinten i OL.

— Han kom med på skjønn. Petter hadde ikke prestert noe som tilsa en plass. Rent matematisk var han ikke kvalifisert, men han hadde tatt medalje på sprint i de tre foregående mesterskapene. Uttaket var mitt ansvar. Inn mot VM vil han stå på lik linje som de andre. Han må kvalifisere seg.

Lærdom

Når regler blir uklare, fører det som oftest til konflikter. Derfor vet treneren akkurat hva han vil ved inngangen til denne vinteren.

Monsen har evaluert det som skjedde med sprinterne. Krogh var en av dem som tydelig ga beskjed om at det er nødvendig å se på uttakskriteriene. Han savnet en god kommunikasjon i forkant og minnet om at han ordrett fikk beskjed om at et av de siste verdenscupløpene før OL ikke betydde noe for hans del.

Les også

Northug tapte og rømte unna pressen

-Jeg kommer til å ha et nytt møte med sprinterne før sesongen, og ha samtaler med dem ansikt til ansikt. Det skal ikke være noen tvil om hvilke renn som skal gjelde, hvordan uttaket skal være, og når det endelige laget skal offentliggjøres. Det som skjedde skal ikke skje igjen, sier Monsen, som ikke offentlig skal ta ut løpere for tidlig. — Betyr det at du gir deg selv munnkurv?

— Ja!

Medaljemønstring

De tre involverte Petter Northug, Ola Vigen Hattestad og Finn Hågen Krogh skal delta i Blinkfestival i Rogaland, som blant andre har samlet 27 OL-medaljører fra langrenn og skiskyting.

Torsdag er det Lysebotn opp på rulleski, fredag og lørdag renn i gatene i Sandnes sentrum. Sondre Turvoll Fossli, nykommer på sprintlandslaget, vant totalt i fjor. OL-farer Eirik Brandsdal er også på plass. Sprintlandslagets Tomas Northug velger Toppidrettsveka litt senere, mens Anders Gløersen har vært en måned i høyden i sommerferien og derfor står over denne elitemønstringen.

Nrk1 kl. 23.20

FAKTA: Blinkfestivalen

Arrangeres for 10. gang

Verdens beste langrenns- og skiskytterelite, kvinner og menn, er på plass.

Lysebotn opp torsdag er første prøve, et motbakkeløp på rulleski. Deltakerne skal opp 640 høydemeter i løpet av 7,5 kilometer. Starten går ved fjorden.

Les også

Lillebror gjorde narr av Northug etter kjendiskampen

Lysebotn opp har 27 svingerFredag er det rundbanerenn på rulleski i Sandnes. Festivalen avsluttes med sprint lørdag.

Av kjente utøvere er blant andre Petter Northug, Martin Fourcade, Ole Einar Bjørndalen, Marit Bjørgen og Kaisa Makarainen.