Legkov slår tilbake mot dopingbeskyldninger: - Dette er tull, det er latterlig å høre

Den russiske langrennsstjernen Aleksander Legkov tar til motmæle etter påstandene om utstrakt doping under Sotsji-OL.

Alexander Legkov slår tilbake mot dopingbeskyldninger. Her etter Tour de Ski-seieren i 2013.

Torsdag hevdet Grigory Rodsjenkov, tidligere leder for Russland antidopinglaboratorium, at minst 15 russiske medaljevinnere var dopet under Sotsji-OL.

Grigory Rodsjenkov var sjef ved laboratoriet som behandlet dopingtestene under OL i Sotsji for to år siden.

Én av utøverne som ble anklaget var Aleksander Legkov. Langrennsstjernen tok gull på 50-kilometeren under Sotsji-OL og han var én av tre russere som snek seg foran Martin Johnsrud Sundby.

Nå slår Legkov kraftig tilbake mot anklagene.

— Før OL ble jeg testet 33 ganger. Det er tydelig at Rodtsjenkov ikke vet noe om dette, når han snakker sånt tull om meg, sier Legkov til Matj TV, ifølge VG.

Bakgrunn:

Les også

Hevder russisk skistjerne var dopet da han slo Sundby i OL

— Latterlig å høre

I et intervju med The New York Times forteller Rodsjenkov at han utviklet en dop-cocktail med tre ulovlige midler som ble gitt til dusenvis med russiske utøvere.

I løpet av 2014-lekene ble opp mot 100 skitne urinprøver fjernet, anslår den tidligere antidopingsjefen.

Rodtsjenkov forteller at han før lekene fikk en liste over utøverne som deltok i dopingprogrammet. Listen kom fra idrettsdepartementet og skulle brukes under lekene. Om utøvere på listen vant medaljer, måtte deres dopingprøver byttes ut med «rene» prøver avgitt tidligere.

— Han snakker om en cocktail (med dopingmidler), blandet med alkohol. Dette er tull, det er latterlig å høre, sier Legkov, som mener at de som fremsetter slike påstander bør saksøkes.

Også den russiske skipresidenten Jelena Välbe avviser alle beskyldninger om doping overfor nyhetsbyrået R-sport.

Maksim Vylegzjanin (t.v) og Aleksandr Legkov snek seg inn foran Martin Johnsrud Sundby på femmila i Sotsji. Også Ilja Tsjernousov var i mål før Sundby, som måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Tok ti gull mer enn i Vancouver

Ifølge Rodsjenkov skal den russiske staten ha stått bak dopingprogrammet som ble planlagt flere år i forkant av lekene, for å sikre russisk dominans på hjemmebane.

Russland ble Sotsji-OLs beste nasjon. Russiske utøvere tok 33 medaljer, inkludert 13 gull, noe som er ti gullmedaljer mer enn russerne tok i OL i Vancouver fire år tidligere.

– Folk feiret OL-mestrene våre, men vi var travelt opptatt med å bytte ut urinprøvene deres, sa Rodsjenkov i intervjuet med New York Times.

De involverte skal ha funnet en måte å få tilgang til prøveglassene og bytte ut prøvene uten at dette ble oppdaget. Det skulle egentlig ikke være mulig.

New York Times kontaktet Russlands idrettsminister Vitalij Mutko, som i en kommentar hevder at Rodtsjenkovs uttalelser er «en fortsettelse av informasjonsangrepet mot russisk idrett».

Rodtsjenkov ble i november utpekt av Verdens antidopingbyrå (WADA) som del av et organisert dopingprogram i russisk idrett. Han ble også anklaget for å ha presset utøverne for penger, noe han benekter.

Etter at WADA-rapporten ble sluppet, sa han opp jobben sin og flyttet til Los Angeles. Det er fortsatt usikkert om suspensjonen av russisk friidrett vil oppheves før OL i Rio til sommeren.

Podkasten Aftenpodden sport: Lytt og abonnér i Itunes eller hør episoden her nå: