Langrenn

Til og med jentene slo Audun Laugaland

Audun Laugaland gikk i brudd og holdt på å vinne Vasaloppet, men slik har det ikke alltid vært. Alle pleide å vinne over Laugaland, som nå er Rogalands beste skiløper.

Audun Laugaland sikter stadig høyere på resultatlistene i Ski Classics. (Foto: Geir Sveen)

 • Tor Inge Jøssang

Aftenbladet var med Audun Laugaland på den første turen på snø etter Vasaloppet. I mellomtiden har det blitt mange turer på rulleski i Stavanger–området. (Foto: Geir Sveen)

Etter første økt i bakken tok Audun Laugaland en pause i Sirdal hos et vennepar, før en ny økt og kjøretur hjem til Stavanger igjen. (Foto: Geir Sveen)

Hvorfor akkurat han ble så god? Det er trening, bare trening. (Foto: Geir Sveen)

Lørdag stiller 32-åringen fra Hjelmeland på startstreken i Birkebeinerrennet. Etter den råsterke 4. plassen i Vasaloppet er målet å henge med teten fra Rena til Lillehammer.

 • Birken er et helt annet løp enn Vasaloppet. Først går vi en time i motbakke. Jeg tror farten vil bli veldig høy. Det handler om å gå alt man kan for å henge med. Målet er å være så pigg at jeg kan være med der framme. Det er nok ganske mange løpere som er revansjesugne og ingen som vil ha John Kristian Dahl og Johan Kjølstad med inn på oppløpet, sier Audun Laugaland, som i fjor endte på 7. plass.

Nettopp Dahl, Kjølstad og Jørgen Brink var de eneste som smatt forbi 32-åringen rett før mål i Vasaloppet.

Lite søvn

 • Det var en bitter følelse der og da når man er så nær en seier. Det ble lite søvn de første nettene etterpå. Men slik er det alltid etter skirenn. Man verker i kroppen og tenker på hva som kunne vært gjort annerledes. Nå har jeg slått meg til ro med resultatet, sier Laugaland.

Han har sett avslutningen i opptak mange ganger og sitter hver gang med følelsen av at bruddet vil lykkes. 15 kilometer før mål rykket hjelmelandsbuen – og 2,3 kilometer før mål ledet han med 22 sekunder.

 • Jeg stivnet ikke. Det var bare det at tre mann gikk så inn i hampen fort. Jeg hadde ligget alene i front, og man må regne med at de er friske i armene når de kommer. Jeg gikk på et tidspunkt der de andre løperne trodde at de fortsatt hadde god tid. De ser på hverandre og blir ikke enig. Så vokser avstanden. Hvis jeg hadde fått med meg en sterk mann i bruddet, ville ikke feltet sluppet oss så langt foran. Jeg kunne forsøkt nærmere mål, men da skulle det mye til å få en luke. Konklusjonen min er at jeg hadde forsøkt det samme på nytt, forklarer Laugaland om strategien.

Noen få dager før rennet sto han i skiløypene ved hytta i Suldal og gravde grøfter for å lede unna vannet som holdt på å ødelegge sporene. Resultatene i årets Ski Classics hadde vært under forventningene.

 • Jeg hadde vært fornøyd med 4. plassen, hvis noen hadde sagt det på forhånd, innrømmer han.

Tapte for jentene

Forutsetningene for å lykkes har ikke vært åpenbare.

 • Alle slo Audun – til og med jentene. Forskjellen mellom oss og han var viljen, mimrer nabogutten Birger Laugaland

Audun Laugaland bekrefter dette.

 • Jeg var en relativt god skiløper fram til jeg var 12-13 år. Fra da til jeg var 16 år var jeg ikke så god. Jeg ble slått av jentene med god margin. Det var en tung utgave av meg som gikk på ski, sier han og ler.

Som 16–åring var han godt over 80 kilo da han begynte på skigymnas i Sirdal. Da han kom hjem første gang etter skolestart, kjente lederne i skigruppa i Hjelmeland han nesten ikke igjen. I dag er Laugalands matchvekt 72 kilo.

 • Det er slik trening fungerer. Jeg kom inn i et toppidrettsmiljø med Svein Tore Sinnes, som var blant landets beste juniorer, og Roger Grubben og Arild Jørgensen som trenere.
 • Og viljen?
 • Den har jeg hatt hele veien. Kan være ganske sta. Jeg finner motivasjon i det å trene og se framgang. Den har kommet hvert eneste år, bortsett fra overgangen til senior da jeg fikk både kyssesyken og twar. Med 4. plassen i Vasaloppet og mitt beste resultat i Ski Classics til nå, er denne sesongen også reddet.

Moren døde

Moren Aud Laugaland het Kvithyll og vokste opp i Sør-Trøndelag. Hun kom som ung meierske til meieriet i Årdal. Der møtte hun Johannes Laugaland og ble gift. De tok fatt på det store arbeidet med å bygge gården Laugaland i Vormedalen opp til et mønsterbruk.

Moren døde av alvorlig sykdom da Audun Laugaland bare var 6 år gammel. «Idrett og friluftsliv hadde og ein sterk posisjon i hennar aktive liv, med skigåing på Sesilåmi-nivå som sjølve kjepphesten», stod det i nekrologen i juni 1988. 45-åringen etterlot seg ektefellen og fem sønner.

 • Jeg skulle selvfølgelig ønske dette ikke hadde skjedd, men det er ikke noe man får gjort noe med. Jeg synes jeg har hatt en utrolig fin oppvekst og har alltid hatt et sterkt forhold til faren min. Han har støtta opp om langrennssatsingen i alle år. Kjørte på skirenn og smurte ski for meg og kameratene mine. Jeg var yngstemann i familien og etter noen år var det bare jeg og far som bodde hjemme. Som bønder flest jobbet han hele døgnet. Så jeg måtte lage mat, ordne opp og klare meg selv. Det med trening fungerer på samme måte. Man må få ting til på egenhånd. Over mange år.

Tilbake på rulleski

Som oppladning til Birken har han fått noen få økter på ski, men flest turer på rulleski i Stavanger–området.

 • Jeg har fått mange spørsmål om motivasjonen er blitt mindre etter at seieren glapp. Absolutt ikke. Jeg tenker ikke slik. Motivasjon har aldri vært et problem for meg. Jeg har aldri vært inne på tanken om å legge opp. At jeg blir nummer fire forandrer ingenting. Det gir bare ytterligere motivasjon. Nå som jeg har stiftet familie er det vanskeligste å reise vekk i lengre perioder, sier Laugaland.

Audun Laugaland

Født: 27.10.81

Fra: Vormedalen i Hjelmeland.

Går for: Team LeasePlan Go som ble startet våren 2013 som en videreføring og sammenslåing av Thomas Alsgaards lag Team Alsgaard og Emil Søbak Gundersen sitt Team Norgeshus.