Klæbo overrasket etter drømmestarten: – Jeg hadde ikke sett for meg dette

RUKA/OSLO (VG) Johannes Høsflot Klæbo (26) er overrasket over den vanvittige sesongstarten. På den 20 kilometer lange jaktstarten, herjet han med konkurrentene i den siste bakken og hadde full kontroll igjen.

– Det har vært bra og overraskende selvfølgelig. Jeg hadde ikke sett for meg dette, så det er en god start, sier Klæbo til VG.

Han har nå vunnet fredagens sprint, lørdagens 10 kilometer klassisk og 20 kilometer jaktstart i fristil. I tillegg vant han begge rennene han gikk under nasjonal åpning på Beitostølen.

Kroppen spiller altså på lag, tross at han har slitt med en skade i bakside av låret siden juli.

– Jeg synes det det største steget virker å være tatt på den tekniske biten. I dag ble det gått i rykk og napp, slik jeg håpet på, sier Klæbo.

Trønderen har blitt applaudert av ekspertene gjennom hele helgen.

– Han er så leken, sterk og solid som jeg aldri har sett ham. Han blir «fader» meg helt umulig å slå i vinter hvis han fortsetter i denne stimen her, sier Viaplay-ekspert Niklas Dyrhaug under kanalens sending.

Også Martin Johnsrud Sundby skrøt voldsomt av 26-åringen.

– Han viser bare hvor enormt komplett han er. Jeg tror han kunne gått fra hvis han ville. Men han slipper dem innpå seg, vet han har den beste spurten og i den siste bakken har han et ekstra gir ingen andre har, vurderer Dyrhaug.

– Hadde ikke trodd

Da det skulle avgjøres i den siste bakken før oppløpet kom rundt ti mann samlet, men Klæbo dro lett i fra og koste seg til hat-tricket i Ruka - akkurat som i 2017.

– Det har vært en bra helg, gliser Klæbo.

Etter målgang kunne Klæbo også titte seg tilbake og se at Pål Golberg sikret dobbelt norsk med sin andreplass.

Calle Halfvarsson spurtet inn til en tredjeplass, men etter rennet kom meldingen om at svensken er diskvalifisert. Han gikk utenfor løypemarkeringene i den siste bakken der Klæbo rykket. Det gjorde ham forbannet.

Federico Pellegrino fra Italia tok dermed den siste pallplassen.

I det store feltet var det Hans Christer Holund som prøvde å sette mest mulig fart, men han forteller at han slet med å finne noen å samarbeide med.

– Han (Klæbo) er fryktelig god. Jeg skulle ønske Simen Hegstad Krüger også var der, så vi kunne samarbeide, sier Holund til VG.

Krüger var akterutseilt på søndagens jaktstart etter å ha lagt et altfor dårlig grunnlag på lørdagens ti kilometer klassisk, men hadde søndagens beste tid.

En som fikk en helsvart dag i de finske løypene var Emil Iversen. Trønderen gikk i mål til en 36. plass, nesten to minutter bak Klæbo.

Han gikk gjennom pressesonen uten å stoppe. «Jeg er for sliten», sa han i en kort kommentar til VG.