Full seier for Northug mot skiforbundet

Petter Northug får både fortsette med Coop som hovedsponsor og delta i internasjonale skirenn til vinteren.

TRIUMFERER PÅ ALLE VIS: Her fra pressekonferansen som på mange måter startet det hele. 22. mai 2013 presenterte Petter Northug sin avtale med dagligvarekjeden Coop. Northugs manager Are Sørum Langås til venstre.

GARDERMOEN (adressa.no): Etter et flere timer langt møte på Gardermoen i ettermiddag har skistyret endelig kommet til en konklusjon rundt den svært utfordrende saken rundt Petter Northug.

Fjorårets vedtak blir satt til side og langrennskomiteen gis mulighet til å tilby Northug samme avtale som sist vinter, da han vant fire gull i VM.

Det betyr at han fortsatt får beholde Coop som hovedsponsor, og i tillegg være en del av landslaget til vinteren. Dermed kan han delta i verdenscup og Tour de Ski til vinteren.

— Fra langrenn sin side er vi veldig glad for at vi har fått denne muligheten fra skiforbundet, sier langrennskomiteens leder Torbjørn Skogstad.

LEDERE: Skipresident Erik Røste, leder i langrennskomiteen Torbjørn Skogstad og generalsekretær Stein Opsal under pressekonferansen om Northug-saken.

Skipresident Erik Røste gir denne begrunnelsen for at styret har gått bort fra fjorårets vedtak:— Sist vinter fungerte det bra og det har vært et viktig argument for hele skistyret.

- Dette kan oppfattes som en full seier for Petter Northug?

— Det har vært en krevende og vanskelig sak. Etter evaluering av fjoråret er flertallet av en oppfatning av at dette har fungert bra, sier skipresident Røste til Adresseavisen.

Røste bekrefter at vedtaket ikke var enstemmig.

Klar for forhandlinger

— Nå ser jeg på det som naturlig at vi setter oss ned og finner en langsiktig løsning, sier Northugs manager Are Sørum Langås til Adresseavisen.

Han var ikke klar over vedtaket før han fikk informasjon gjennom mediene tirsdag kveld. Selv om skistyret nå har gått bort fra fjorårets vedtak, er ikke detaljene i en avtale med Northug for vinteren spikret.

Det er dermed heller ikke gitt at Northug velger å si ja til å gå for landslaget til vinteren, selv om skiforbundet nå ha strukket seg svært langt.

Les også

Nå diskuterer de Northugs skifremtid

Skal vurdere fremtidens landslag

I tillegg til avgjørelsen rundt Northugs avtale, vedtok skistyret tirsdag kveld også at et bredt sammensatt utvalg skal vurdere fremtidens landslagsmodeller.

— Vi ser det er behov for hvordan vi skal utvikle fremtidens landslagsmodell, for å være robust og bærekraftig. Organisasjonen har behov for en gjennomgang, for å være rustet til å møte fremtidens utfordringer, sier Røste.

Det betyr at Petter Nortug kan være i ferd med å endre hele den norske landslagsmodellen.

FERDIG DISKUTERT: President Erik Røste (nr. 2 fra venstre) og generalsekretær Stein Opsal (helt til venstre) og resten av skiforbundet har vært i møte tirsdag ettermiddag.

Omstridt vedtak i fjor

Stridens kjerne har vært fjorårets omstridte vedtak, som sier at landslagsløpere ikke kan profilere sponsorer som er i konflikt med skiforbundets. I og med at Petter Northugs hovedsponsor Coop er i direkte konkurranse med forbundets sponsor Spar, skaper det store utfordringer.

Med fjorårets vedtak kunne ikke Northug delta i verdenscup og mesterskap kommende sesong så lenge han har Coop som hovedsponsor.

Det var et splittet styre som gikk ut av forrige ukes møte, men i kveld kom man altså til enighet om veien videre, selv om skisktyret ikke står enstemmig bak vedtaket.

Les også

Jansrud venter ikke på Northug

Frustrasjon i landslaget

Adresseavisen har tidligere skrevet at behandlingen av Northug-saken har skapt frustrasjon i landslagsmiljøet, samt at enkelte løpere vil vente med å signere sin avtale med forbundet til situasjonen er avklart.

Søndag kveld ønsket ikke skiledelsen å fortelle om tid og sted for kveldens møte. Skipresident Røste avkreftet senere at det var ønske om hemmelighold.