Langrenn

Johnsrud Sundby: - Jeg har ingen skyldfølelse, fordi jeg har ingen skyld

Martin Johnsrud Sundby føler ikke at han skal bære noe ansvar for støyen i norsk langrenn.

Martin Johnsrud Sundby er like sikker på nå som at han ikke har noen skyld at han ble dømt. I går snakket han med Aftenposten i Val Senales under skiforbundets mediedag under oppholdet i høyden. Det ble lite snakk om form og formutvikling. Foto: NTB Scanpix

 • Kurt B.M. Haugli

VAL SENALES: Han har sonet ferdig sin dom for å ha brutt dopingreglene og er vel tilbake sammen med sine kamerater på landslaget.

I etterkant av at dommen mot ham ble kjent i juli har det vært skrevet og sagt svært mye om bruken av medisiner i norsk langrenn. Det er satt ned et granskningsutvalg som skal gjennomgå alle rutiner.

Les også

Da Johaug-nyheten sprakk, måtte landslagsprofilen ta et vanskelig valg

Lever med mistanken

I mellomtiden lever norske langrennsløpere med mistanke om juks fra mange hold. Det ble ikke minst forsterket da det for 13 dager siden kom frem at Therese Johaug hadde levert en positiv dopingprøve.

Det var Sundby-saken som startet kjøret mot norsk langrenn.

Martin Johnsrud Sundby er i Val Senales.

Hovedpersonen selv er i Val Senales for tradisjonell høydetrening på en bre i 3000 meters høyde. I går var det mediedag med de norske herreløperne. Det kom ikke til å handle så veldig mye om form og treningsarbeid. De to sakene som omhandler brudd på dopingreglene står fortsatt sentralt når medier møter norske langrennsløpere. Martin Johnsrud Sundby er like sikker som han var på pressekonferansen 20. juli, at dommen ikke var rettferdig.

Les også

RBK-treneren kritisk til ledelsen i Skiforbundet: - Toppene skyver Johaug foran seg

— Har du på noen som helst måte hatt en skyldfølelse fordi andre har vært nødt til å svare og svare på spørsmål om temaet?

— Nei det har jeg ikke følt på. Det handler om at jeg ikke har følt at jeg har hatt skyld i min egen sak. Og det handler også om at vi fortsatt er ekstremt uenig i utfallet av den saken. Nei det har jeg ikke følt på.

Hvilken betraktninger gjør deg rundt det faktum at enkelt skiledere ikke har vært fornøyd med at Norges Skiforbund erstattet premiepengene som du tapte på grunn av dommen i CAS?

— Det er en problematikk som jeg ikke kommenterer på annen måte enn at skiforbundet har tatt på seg skylden i min sak. Det er deres måte å vise at de tar all skyld for det som har skjedd.

Aftenpodden Sport: Fikk drapstrusler etter Johaug-kritikk - slaktes av Tjærnås

— Hva tenker du om at tilliten til norsk langrenn er tynnslitt?

— Vi er dessverre prisgitt hvordan vår sak fremstilles av dere i mediene. Ut fra det jeg leser og ser, så er jeg ikke overrasket. Forhåpentligvis i løpet av en vinter, kanskje to, kanskje tre, så vil det endre seg. Det er tid som må tas til hjelp for å rette opp dette. Vi får ikke gjort det over natten. Vi skulle ønske at vi kunne sette oss ned med hver eneste nordmann og fortalt dem om hvordan vi mener dette virkelig er.

- Føler du det som om du er en situasjon hvor noen forteller noe som er usant så mange ganger at det til slutt blir en sannhet?

— Både ja og nei. Jeg vet at dette er en sak som det må opplyses om, og det er deres (medienes) jobb. Jeg mener at det er noen som har en agenda om ikke å opplyse, men lage sine egne spekulasjoner på saker som ikke hører hjemme i virkeligheten. Det er leit og veldig synd.

- Kan du si litt mer om hvorfor du ikke tok denne saken videre til sveitsisk høyesterett, noe som lenge var en mulighet?

— Det var enkelt og grei fordi det ville gått ut over den sesongen vi skal gjennom.

- Hvordan reagerte du den dagen du fikk høre om Johaug-saken?

— Da ble jeg fryktelig lei meg. Det var en tung dag for hele familien. Det ble som å oppleve ting i reprise. Vi fikk de samme følelsene for Therese som vi satt med. Vi i familien vet at Therese er uskyldig i dette og vi føler jo veldig med henne og ikke minst Fredrik (Fredrik Bendiksen, landslagslege – journ.anm.). Det var en tung dag.

- Du har sagt at du nærmest har trent i sinne foran denne sesongen. Hvordan er den fysiske formen?

— Det har vært en oppladning til sesong som jeg aldri har vært borti tidligere. Det er helt umulig å vite hvilket utslag. Det har vært så langt unna optimal oppladning som det er mulig å få det. Men jeg har trent. Jeg har ikke ligget og deppet.

- Til slutt: På dagens treningstur på breen her gikk du lenge sammen med Petter Northug. Hva snakket dere om?

— Vi snakket om alt og ingenting. Vi pratet en del om det kompiser snakker om. Vi har hatt hver vår oppladning til en lang sesong. Begge er litt nysgjerrige på hvor den andre står i treningsarbeidet. Og vi deler erfaringer. Det er kanskje det jeg og Petter er flinkest til. Og det er alltid veldig spennende. Vi gleder oss begge til sesongen og steget videre, sier Martin Johnsrud Sundby.

Aftenpodden Sport: Fikk drapstrusler etter Johaug-kritikk - slaktes av Tjærnås

Relevante artikler

 1. LANGRENN

  Dette skjedde i kulissene da Norge fikk astmaanfall

 2. LANGRENN

  Derfor vil ikke Northug si ett ord om Johaug-saken

 3. LANGRENN

  TV 2: Hovedsponsor ble ikke fortalt om Sundby-saken før de skrev under på millionavtale

 4. LANGRENN

  Skiforbundet om Sundby-uttalelsene: - Martin har ikke snudd

 5. LANGRENN

  Grasrota reagerer på utbetalingen til Sundby

 6. LANGRENN

  Løfshus for ett år siden: - Vi har ikke noe behov for kunstige apparater. Vi klarer oss med normal puls og pust