Løfshus tegner et skremmende bilde av landslaget
KOMMENTAR: Mens skiforbundets ledere har sviktet stort på økonomistyring, beskyldes løperne for egoisme.
STAVANGER: Om du følger de norske langrennsstjernene på sosiale medier, ser idyllen ut til å råde. Smilende solskinnsmotiver fra Sognefjellet er bildene Norges Skiforbund ønsker å sende ut.
Under overflaten ulmer det, og det gjelder ikke bare på toppen, hvor langrennskomiteens nestleder Nils Kristian Nakstad torsdag valgte å ta et knallhardt oppgjør med skipresident Erik Røste i VG.
De to siste årene har dopingsakene skapt hodebry for skiledelsen, som valgte å betale advokatregningene til Therese Johaug og Martin Johnsrud Sundby. Da diskusjonen rundt millionutbetalingene var som hetest, avviste administrasjonssjef Espen Bjervig at bredden og den sportslige satsingen skulle bli skadelidende.
Kan Røstes jakt på mer makt svekke Trondheims VM-sjanser?
- Dette skal ikke gå utover aktiviteter. Hvis saken medfører underskudd for oss, vil vi ta det fra egenkapitalen, sa Bjervig høsten 2017.
Norsk langrenn gikk i fjor 6,3 millioner i minus. Så sent som i januar var prognosen kun én million. Overforbruket skyldes i betydelig grad utgifter i tilknytning til dopingsakene.
Landslagssjef Vidar Løfshus forteller nå om en uoversiktlig økonomisk situasjon, hvor landslaget kjører med håndbrekket på. Et av resultatene er at kun halvparten av smørerne deltar under samlingen på Sognefjellet. Tidligere var alle med.
Den manglende økonomistyringen er én av sakene toppledelsen i skiforbundet må gi en forklaring på under helgas skiting i Stavanger.
I forkant av tinget gikk Løfshus torsdag ettermiddag gjennom landslagets virksomhet siste år. Bildet han tegner viser en skremmende utvikling, både fordi det tyder på en ledelse som ikke har tilstrekkelig oversikt, og en løpergruppe som er i ferd med å ta et steg bort fra fellesskapsverdiene.
Løfshus tok blant annet for seg sparkingen av Tor Arne Hetland. Han innrømmet at løpernes misnøye med herrelandslagssjefen kom som lyn fra klar himmel.
Denne mannen burde ha erstattet Erik Røste som skipresident
Landslagssjefen forteller om murring og om løpere som ikke klarer å se helheten i den norske landslagsmodellen. Misnøyen med laguttakene i OL ser ut til å ha tæret hardt på samholdet.
Min opplevelse etter å ha hørt Løfshus prate er at tiden hvor Petter Northug alene utfordret det etablerte systemet definitivt er forbi. Det er naturlig at de mange stjernene, med Johannes Høsflot Klæbo, Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug i front, krever en stadig større del av kaka, slik de beste spillerne gjør i en fotballklubb. Alle er bevisste på sin egen markedsverdi.
Løfshus forteller om managere og foreldre som trekker i trådene og gjør dialogen med landslagsledelsen mer utfordrende. Situasjonen i norsk langrenn er i ferd med å endre seg i retning av den vi i lang tid har sett i fotballen, hvor makta er flyttet fra klubber til spillere og agenter.
For langrenns del er det på sikt den tradisjonelle landslagsmodellen som står i fare. Alternativet er private lag hvor en større del av inntektene går rett til løperne. Det svekker igjen forbundet og dagens rekrutteringsmodell.
Som i fotballen skyldes utviklingen de enorme pengesummene, som følge av langrennsstjernenes knallsterke posisjon her til lands. Uten en ledelse som er i forkant og ser signalene, vil den egoismen Løfshus forteller om eskalere.
«Asphjell skal ut. Ingen står klar til å rykke inn.»
Måten Hetlands avgang skjedde på viser at Løfshus ikke har oversikt og at kommunikasjonen har sviktet. Misfornøyde løpere overtok garderoben, som det heter på fotballspråket, uten at noen ledere fanget det opp. Da kritikken ble kjent i en anonym spørreundersøkelse, var både Løfshus og Hetland satt sjakk matt.
- Uansett er det vi trenere og ledere som må være hundre prosent i førersetet, og vi må sørge for at vi ikke mister taket. Vi må forankre verdigrunnlaget når vi reiser rundt, sa Løfshus i Stavanger torsdag ettermiddag.
Utviklingen truer det etablerte systemet og mer enn noen gang kreves en tydelig ledelse med en klar strategi. Svekket sportslig satsing på grunn av manglende økonomistyring bidrar ikke til å gi dagens ledelse økt autoritet.
Skitinget starter lørdag formiddag. Søndag er det presidentvalg. Alt tyder på at Erik Røste går løs på en ny periode.